Zelf zelfvertrouwen kweken. Het kan
Als kind moet je vanaf je geboorte leren begrijpen hoe de wereld in elkaar zit en wat jouw rol daarin is. In eerste instantie ervaar je als baby dat je samenvalt met je moeder, maar op een gegeven moment komt de ontdekking dat zij iemand anders is. Dan vindt dat leerproces plaats via een wisselwerking. Want je blijft afhankelijk van je ouders. Hun reacties op jouw gedrag bepalen voor een groot deel jouw zelfbeeld en de mate waarin je op jezelf durft te vertrouwen.
Afhankelijk van je ouders…
Ouders die jou streng en/of angstig opvoeden, geven je als boodschap mee dat de wereld eng is en dat het helemaal mis gaat als jij niet het juiste gedrag vertoont. Dat is niet bevorderlijk voor een goed zelfbeeld en voor gezond zelfvertrouwen. Word je daarentegen aangemoedigd om iets te ondernemen, word je daarin begeleid en word je getroost en gerustgesteld als er iets niet lukt? Dan kan je zelfvertrouwen groeien, want je leert stap voor stap dat je wél iets kunt, dat je niet zomaar wordt afgewezen en dat er niets verandert als je uitglijdt.
… en van anderen
Ga je eenmaal naar school dan wordt de groep om je heen groter. De kinderen in je klas of in de buurt, hun ouders, de leerkrachten op school, ze laten allemaal voelen hoe ze over jou denken. Daar is op zich niets mis mee. Je bent nu eenmaal een sociaal wezen en moet leren functioneren in de samenleving. Maar als je te vaak negatief benaderd, afgewezen of gepest wordt, dan raakt je zelfbeeld beschadigd en verzwakt je zelfvertrouwen.
De volwassene en het kind in jou
Iedereen zal in het eerste deel van zijn leven de nodige schrammen, builen en littekens op zijn ziel oplopen, de een wat meer dan de ander. Maar daar hoeft het niet bij te blijven. Het mooie is dat het leven je een herkansing geeft. Als volwassene krijg je alle gelegenheid om negatieve gedachten om te zetten in positieve. Vanaf een jaar of 23 is namelijk je prefrontale cortex ontwikkeld. Die kan de rol van ouder, coach, docent overnemen en het bange kind in jou gidsen. Die maakt het mogelijk om je angst even niet de hoofdrol te geven, maar in plaats daarvan open en nieuwsgierig te kijken naar lastige situaties. Gieren de zenuwen door je heen omdat je in het openbaar moet spreken, een salarisverhoging vraagt of je verliefdheid wilt uiten? Laat dan die prefrontale cortex spreken. ‘Jij kan dit, er zijn geen gevolgen die jij niet aan kunt, dit is goed voor je. Doen!’
Steun vragen
Door tegen je onzekerheid in iets toch te doen, leer je dat je sterker bent, meer kunt en meer durft dan je dacht. Daardoor kweek je zelfvertrouwen. Dat is niet een-twee-drie gerealiseerd. Het is een proces van jaren en de gevoeligheid voor afwijzing en mislukking blijft altijd enigszins aanwezig. Weet daarom dat je die prefrontale cortex ook een handje kunt helpen door ruggensteun te creëren. Bespreek je angst met je leidinggevende, een collega, een vriend(in) of je partner. Zij kunnen jou handvatten geven hoe je met een bepaalde situatie om kunt gaan en je aanmoedigen om een volgende stap te zetten.
Tot je recht komen
Wil je professioneel begeleid worden? Bespreek dan eens met mij hoe ik je kan helpen om heel concreet je grondhouding te bekijken, stappen te zetten een en verandering teweeg te brengen. Ik ben ervan overtuigd dat je zelfbeeld en je zelfvertrouwen flink versterkt kunnen worden. De winst is enorm omdat je als zelfbewuste volwassene ten volle tot je recht kunt komen. Dat is goed voor jou, maar ook voor de wereld om je heen. Maak daarvoor nu zelf een afspraak in mijn agenda!
Wil je meer weten over dit onderwerp? Luister dan naar deze podcast: