Trouw niet met je schoonfamilie
Bouw je eigen mini-community
Als je trouwt, is dat met de liefde van je leven. Maar achter die bruid en bruidegom staat nog een hele schoonfamilie. Die krijg je er gratis en voor niets bij. Vaak gaat het goed, maar soms spelen ze een wel erg belangrijke rol in jullie relatie. Hoe voorkom je dat je trouwt met je schoonfamilie?
De biologische navelstreng is weliswaar bij de geboorte doorgeknipt, het doorknippen van de psychologische navelstreng duurt langer en gaat geleidelijker. Een huwelijk sluiten is daarbij een mooi symbolisch moment. Je zegt samen tegen de wereld dat jullie bij elkaar horen en samen een nieuwe familie-eenheid vormen. Daar hoort onvermijdelijk bij dat jullie afscheid nemen van de gezinnen waar jullie uit voortkomen. Toch merk ik vaak aan jonge stellen dat dat afscheid nog niet heeft plaatsgevonden.
Wie heeft de regie?
Op zondag altijd koffie drinken bij je schoonouders. Kerst en oud en nieuw altijd samen met je ouders vieren. Vader die meewerkt om het huis op te knappen en moeder die de babyuitzet helpt uitzoeken. Ouders die de administratie voor je doen, jullie adviseren over de aankoop van een woning of zich met de opvoeding van de kinderen bemoeien. Die een paar keer per week langskomen of ’s avonds altijd even willen bellen. Het kan allemaal reuze gezellig en vertrouwd zijn, maar trek wel een grens. Geef de regie over je relatie niet aan je (schoon)ouders, maar bepaal zelf wat jullie doen en hoe jullie het doen.
Focus op elkaar
Uiteraard blijft het gezin waar je uit voortkomt belangrijk. Maar na een bepaalde leeftijd is het contact vooral bedoeld om je oorsprong te eren en de herinneringen levend te houden. Maar hoe voorkom je dat je (schoon)familie jullie relatie bepaalt? In ieder geval niet door met hén in gesprek te gaan, maar met elkaar. In de Joodse traditie wordt een pasgetrouwd stel een jaar lang ontslagen van sociale verplichtingen. In dat jaar richten zij zich volledig op elkaar, leren elkaar door en door kennen en vinden samen een vorm voor hun eigen mini-community. In onze cultuur vindt zo’n intensieve focus niet plaats na het huwelijk, maar – als het goed is – in de jaren daarvoor. In die voorbereiding op je huwelijksleven is ook de omgang met je (schoon)familie een belangrijk onderwerp.
Grenzen trekken
Wat zijn de familiewaarden, omgangsvormen, gebruiken en tradities in jouw gezin van herkomst en dat van je partner? Wat wil je daarvan meenemen en wat absoluut niet? Ga daarover open en eerlijk met elkaar in gesprek en geef goed aan wat jouw wensen zijn en waar voor jou de grenzen liggen. Het kan ongemakkelijk voelen om duidelijk te zijn, want je wilt je geliefde niet kwetsen. Maar als je je niet uitspreekt, kan in de omgang met je (schoon)familie de kiem schuilen van een relatieconflict. En op een gegeven moment is het te laat om de omgang met familieleden nog te veranderen.
Creatieve oplossingen
Het kan lastig zijn om te praten over de omgang met je schoonfamilie. Hoe bewaar je respect en waardering voor elkaars gezinnen en verval je niet in negatieve kritiek? Als coach kan ik jullie door deze lastige kwestie heen gidsen. Ik reik geen oplossingen aan, maar ik stel vragen en laat zien hoe je tot creatieve uitkomsten kunt komen.
Wil je meer weten over dit onderwerp? Luister dan naar deze Podcast: