Mijn vriend(in) wil trouwen. Maar ben ik daar wel klaar voor?
Wie niet kiest, verliest
De periode van verliefdheid is van groot belang voor hoe je relatie zich ontwikkelt. Je ziet in de ander wat er allemaal mogelijk is. Maar je beseft misschien niet hoe de relatie met je vader en je moeder ook van invloed is. Die oude patronen uit je kindertijd vormen een sjabloon voor hoe je nu als volwassene in relaties staat. Wat je gekregen hebt, wat je gemist hebt, wat belangrijk gevonden wordt. Als je je daar bewust van wordt, kan de fase van verliefdheid je een groot inzicht verschaffen in wie je bent.
Ben ik klaar om te trouwen?
Verliefdheid is een belangrijke en mooie fase in je relatie. Je bent vooral bezig met elkaars gevoelens en je relatie heeft nog een losse vorm. Maar ja, je relatie ontwikkelt zich en wordt vaster. Dat gevoelens bestendigen, vinden heel veel partners prettig. Maar met de implicaties daarvan heeft de een vaak meer moeite dan de ander. Want als je relatie in een nieuwe fase komt, past daar ook een nieuwe vorm bij. Maar wil je dat wel? Raak je niet iets heel moois kwijt? Wat blijft er over van je leuke leven?
Knipperlichtrelatie
Wat je vaak ziet, is dat degene die huivert bij het idee van een vaste relatie, zich terugtrekt en de ander van zich afstoot. En dat degene die juist die vaste relatie graag wil, dat probeert af te dwingen en begint te claimen. Dat duwen en trekken leidt niet zelden tot een knipperlichtrelatie, waarin beiden jarenlang gevangen kunnen zijn. Hoe kom je daar uit of nog beter: hoe voorkom je dat?
De dood voor je liefde
De manier waarin jullie je tot elkaar verhouden, kristalliseert zich uit in hoe je met elkaar omgaat en hoe je jullie levens vormgeven. Sta je niet toe dat de vorm van je relatie meebeweegt met de inhoud van de relatie, dan belemmert dat verdere groei. En dat is de dood voor je liefde. Je kunt een ontwikkeling niet negeren of uitstellen zonder schade. Daarom moet je kiezen. Je relatie consolideren of je liefde opgeven?
Trouwen checklist
Om de stap naar een vaste relatie te zetten, moet je weten hoe eerdere relaties een blauwdruk zijn geworden voor hoe jij je hecht, welke rol jij wilt spelen, waar je ‘allergie’ zit en wat je van je partner verwacht. Stel jezelf en de ander daarom eerst de volgende vragen voordat jullie het besluit nemen om te trouwen:
- Kennen jullie elkaars geschiedenis? Welke invloed heeft deze op jullie relatie?
- Wat heb je geleerd van je vorige relaties?
- Hoe gaan/gingen je ouders met elkaar om? En met jou? Hoe zie je dat terug in je eigen relaties?
- Wat wil je wel of niet in een relatie?
- Hoe sta je tegenover het krijgen van kinderen?
Het is een hele stap om te kiezen voor een huwelijk. Om zicht te krijgen op wat je voelt en wilt en om zeker te worden van je keuze, kan coaching zeer goed van pas komen.