Recensies
Er wordt geschreven over het boek.
Je kunt recensies hier (terug)lezen.
Recensie Reformatorisch Dagblad op 19-10-2022: Dineke-herstelde-wonderlijk-van-een-ernstige-ziekte/
Uitnodiging tot persoonlijke groei in de volle betekenis van het woord
Samen met Dineke Van Kooten mag ik een lezing geven in het Rustpunt op zondag 8 mei 2022 (inschrijving en uitnodiging zie onderaan) Niet toevallig, want haar boek loopt parallel met ‘Als alles verstilt’, het boek dat ik zelf schreef. Beide werken tonen hoe een lijdensweg soms nodig is om je diepste goddelijke zelf te (her)ontdekken.
auteur: Brigitte Puissant (schrijfster van haar boek ‘Als alles verstilt. Van vervreemding naar verbinding.’ (uitgeverij Het Punt))
datum: 2 april 2022
website: https://dedagdanst.wordpress.com/2022/04/02/dwars-door-de-pijn-mijn-grillige-weg-van-ziekte-naar-genezing/
‘Tijdens haar zwangerschap werd Dineke van Kooten ziek. Ze kreeg te horen dat ze nooit meer beter zou worden. Na veertien jaren van ziekte, gekluisterd aan rolstoel en bed, werd ze als door een wonder in de kapel van een klooster genezen.’
Dit boek cirkelt niet rond de wonderbaarlijke genezing in de kloosterkapel in Gent met alle mogelijke speculaties over mirakels en wonderen Gods, maar wel rond de innerlijke weg naar genezing en herstel.
Dineke bespreekt overzichtelijk hoe haar ziekte haar zelfbeeld, haar relaties met haar gezin en haar omgeving beïnvloedde. Hoe negatieve overtuigingen, emotionele wonden uit haar jeugd, pijn en machteloosheid, verdringing, een systeem overeind hielden dat op overleven gericht stond, maar niet levenwekkend was.
Haar ziekte was voor haar een uitnodiging om te kiezen ‘tussen langzaam sterven en een persoonlijk ontwikkelingstraject aangaan’.
Moedig kiest ze voor dat laatste. Niet alleen tijdens haar ziekte maar ook na haar genezing, die ze benoemt als ‘een nieuw begin’. Dankzij therapie, retraites en een latere opleiding, ontdekt ze hoe ze resoluut en eindelijk haar eigen, persoonlijke weg moet gaan, los van andermans meningen. Een goddelijke weg die totaal is: lichaam, geest en ziel.
In het tweede deel van haar boek, ‘levenslessen’ toont ze ons overtuigd en doorleefd hoe een weg naar bevrijding er uit kan zien. Eén van grondige zelfkennis, acceptatie, verbondenheid, gelijkwaardigheid, open communicatie. Ze onderbouwt deze visie door heldere referentiekaders en waardevolle inzichten, toegepast op haar eigen leven.
Dit boek is helder geschreven en goed gestructureerd. Het nodigt uit om de getuigenis, de inzichten, de poëzie die in elk hoofdstuk is opgenomen, te toetsen aan eigen levenservaringen, persoonlijkheid en visie. ‘Dwars door de pijn’ geeft een impuls om stil te staan bij de eigen persoonlijke groei in de volle betekenis van het woord.
Met dank aan de openhartigheid en de doorleefde wijsheid van Dineke van Kooten.
Inschrijven via:
https://www.hetrustpunt.com/nl/activiteit/1281/-het-lichaam-uitdrukking-van-de-ziel-uitdagend-en
Dwars door de pijn: recht uit het hart
Elisabeth Recenseert
27 januari 2022
In ‘Elisabeth recenseert’ lezen én beoordelen lezers nieuwe titels. Ditmaal: ‘Dwars door de pijn’ van Dineke van Kooten.
Over ‘Dwars door de pijn’
Tijdens haar zwangerschap werd Dineke van Kooten ziek. Ze kreeg te horen dat ze nooit meer beter zou worden. Na veertien jaren van ziekte, gekluisterd aan rolstoel en bed, werd ze als door een wonder in de kapel van een klooster genezen. In ‘Dwars door de pijn’ vertelt ze haar verhaal over langdurig ziek zijn, over de strijd met God, over de positieve kentering in haar zelfbeeld dankzij Gods liefde en over het wonder van herstel. Ze laat zien welke dilemma’s het leven met ziekte met zich meebrengt en ze deelt belangrijke lessen die ze heeft geleerd.
Even voorstellen: onze recensenten
Willy: “Ik ben een vrouw van 66 jaar, alleenstaand, gescheiden, die de diepste diepten in haar leven heeft meegemaakt, alsmede de hoogste hoogten, onder de bezielende leiding van Jezus Christus.”
Liesbeth: “Ik ben in 1976 getrouwd met Bob. Samen kregen wij 3 kinderen: 2 jongens en 1 meisje. Ik heb als ziekenverzorgster in Sola Gratia gewerkt tot 2013. Nu geniet ik van mijn pensioen en werk ik als vrijwilligster in de bibliotheek. Wij hebben elke donderdagmiddag een groep mensen uit het buitenland waar we de Nederlandse taal mee oefenen.”
Wat is je eerste indruk van het boek?
Willy: “Goed.”
Liesbeth: “Mooie vormgeving. Ik had zelf voor wat sprekende kleuren gekozen.”
Wat vind je van de verhaallijn?
Liesbeth: “In 17 boeiende hoofdstukken wordt weergegeven hoe een gezonde jonge vrouw van 29 opeens tijdens een zwangerschap en bevalling invalide wordt. En dan plotsklaps na 14 lange en moeilijke jaren blijvend wordt genezen.”
Wat is je verwachting van het boek en maakt het je verwachtingen waar?
Willy: “Inzicht in bepaalde levensprocessen. Het boek maakte mijn verwachting meer dan waar. Het is echt een boek vanuit het hart geschreven. Een boek zo boeiend, dat ik het steeds maar weer met moeite even aan de kant kon leggen…”
Liesbeth: “Ik hoop meer inzicht te krijgen hoe het is om eerst jarenlang ziek te zijn geweest plotseling genezen te worden. Dit leerzame boek heeft mijn verwachting zeker waargemaakt. Je zou het iedereen wel gunnen om zo plotseling na zoveel jaar te worden genezen.”
Wat valt je inhoudelijk op aan het boek?
Willly: “Dineke haar directe, openhartige en eerlijke schrijfstijl.”
Liesbeth: “Dat ze van uit een groot Godsvertrouwen dit boek heeft kunnen schrijven.”
Typeer het boek in drie woorden:
Willy: “Bijzonder mooi boek.”
Liesbeth: “Moedig, troostrijk, godsvertrouwen.”
Wat spreekt je aan in het boek?
Willy: “Ontzettend knap hoe Dineke haar schrijnende situatie weet weer te geven en hoe ze met de hele situatie is omgegaan, met name naar haar dochter toe. Diep respect. Alsmede haar gevoelens op uitstekende, openhartige en eerlijke wijze heeft weten weer te geven. Blijkbaar is lijden onontkoombaar om te groeien als mens.”
Liesbeth: “Haar eerlijke verhaal en de prachtige gedichten erbij.”
Wat vind je van de leesbaarheid?
Willy: “Prima.”
Liesbeth: “Het is goed en duidelijk geschreven, recht uit het hart. Het boek is gedrukt met goede, duidelijke letters.”
Heb je tot slot nog toevoegingen?
Liesbeth: “Ik vond het een mooi en verhelderend boek. Dankjewel voor het toesturen!”
Willy: “Zo duidelijk en zichtbaar hoe de vroegere gezinssituatie in het verdere leven een rol blijft spelen en het aan onszelf is om ons daaraan te ontworstelen om te worden wie we werkelijk zijn…Een geliefd kind van God.”
Dwars door de pijn, Dineke van Kooten (Ark Media, januari 2022)
Paperback | 9789033802706 | 256 pagina’s | Bestel nu
Leren van ziekte…
Jongbloed, dé uitgever van bijbels, heeft een boek uitgegeven dat ook een soort ‘bijbel’ is als het gaat om de vragen rond ziekte en genezing. Als het om ziekte gaat heb ik een kwart eeuw ervaring, dus ik was benieuwd. Eerlijk gezegd heb ik altijd weerzin om beschouwingen over ziekte te lezen: te vroom, te erg, te persoonlijk, te prekerig, te mooi. Een kans om nog weer eens na te denken over wat ik nou zelf over ziekte denk.
De schrijfster komt uit de rechterflank van de PKN, haar ziekte geschiedenis is als volgt: als gevolg van bekkeninstabiliteit komt ze na haar zwangerschap op bed te liggen, kan niet meer lopen en raakt haar baan en partner kwijt aan deze ellende. Jarenlange zoektocht langs medici en paramedici, therapeuten en pastores…Deze situatie duurt 14 jaar. Op retraite in een klooster geneest ze, kan weer lopen en begint een nieuw leven. Deze hele geschiedenis wordt twee maal verteld, de eerste keer in een beschrijving over hoe zoiets toe gaat, zo lang ziek zijn en hoe je dan in het rondte tast en wat ziekte nog meer in zijn val meesleept. Ze beschrijft integer en persoonlijk deze periode, ze spaart zichzelf niet en ook familie, vrienden, werkgevers, medici niet. De tweede ronde in het boek gaat langs dezelfde geschiedenis maar dan met het hele leerproces dat aan deze ziekte kleefde.
Ze volgde velerlei soorten therapieën en volgde na haar genezing opleidingen op het gebied van coaching en heeft zelf een eigen praktijk. Dus het tweede deel is als een handboek. Ook de leerweg in geloof.
Ziekte richt een ravage aan en leidt vaak tot zelfonderzoek dat terug gaat ver in de tijd. Wat leerde ik van mijn ouders over hoe je averij kunt verduren, wat begreep ik er over van geloof, hoe praat ik er over, wie belast ik er mee. Kortom het blijft niet alleen bij ziekte, het neemt je hele geschiedenis en leven op de korrel. Daarin is het boek helder, de enorme impact die het heeft en hoe het hele leven, denken, voelen en geloven er mee op de schop kan gaan. Dus alle hulp van psychologie en theologie is welkom. Bijvoorbeeld over het tekort schieten, wat doe je kinderen, partners, familie en vrienden aan met ziek te zijn?
Het boek straalt een groot Gods vertrouwen uit: God gebruikt alles ten goede en de weg van Christus door het donker heen kan ook mijn weg naar opstanding zijn. Dat lijkt een verandering met het denken uit haar jeugd, dat je moest overdenken waarom God je deze ziekte gezonden had…Het loopt uit op de belijdenis dat ze deze ziekte nooit had willen overslaan. Dat beschrijft ze integer.
Voor mij wordt ze te veel een zendeling. Dat is natuurlijk de hachelijke kant van het feit dat ze een leerboek over ziekte en genezing van zich zelf maakt, dan zou het de weg van iedere zieke kunnen worden…
Mijn grootste vraag zit bij de beleving van geloof. Als God alles ten goede gebruikt wat er gebeurt, haak ik zelf af. Ik heb geen goed woord over voor ziekte, vind het een tragedie die een spoor van vernieling achter kan laten en vaak meer verlies met zich meer brengt dan alleen die van gezondheid.
Dat een mens dan toch kan leven en de ziekte niet groter maakt dan het is, dat is in mijn beleving een Gods wonder.
Maar ziekte blijft een tragedie, ook als er genezing kwam!
DINEKE HAVINGA – ‘Drieluik’ het maandblad van de Protestantse gemeente Amersfoort, 23e jaargang – nr 1 – februari 2022
Zoektocht
Het leven is een zoektocht, met veel kuilen en hobbels, vallen en opstaan. Dit boek vertelt over: Dineke’s grillige weg dwars door de pijn.
Dit is geen receptenboek, maar het geeft je misschien een eerste aanzet om je eigen pad te ontdekken. Het pad dat je vreugde en geluk zal brengen. Op zoek naar ‘je heilige plaats’, de plek waar je tot je recht komt. De tocht er naar toe is misschien wel belangrijker dan het einddoel.
Het is typerend voor onze tijd dat mensen het beste en het mooiste van zichzelf delen via de sociale media. Lukt het eigenlijk wel om de wereld te laten denken dat hun leven perfect is? Geloven ze zelf in hun eigen posts? Mensen hebben verhalen nodig om overeind te blijven, maar het wegstoppen van je leven voor anderen en jezelf is niet gezond, weet Dineke uit ervaring. Wat als je leven niet langs de gebaande wegen gaat en het verhaal van je leven een grillig pad lijkt met kuilen en soms een bord ‘hier niet verder’? Staan die verhalen ook op Facebook of LinkedIn?
Dineke van Kooten was 14 jaar ziek tussen haar 29e en 43e levensjaar. Tijdens haar zwangerschap werd ze ziek en kreeg niet veel later de boodschap: ‘Je wordt nooit meer beter.’ De geboorte van haar dochter was een verhaal om te delen, maar de jaren daarna waren een zoektocht door de woestijn. Het leven leerde haar belangrijke lessen en leidde haar door de storm heen naar stillere wateren. Ze begon uiteindelijk haar eigen coachingpraktijk en heeft nu meer dan een dagtaak aan het coachen van mensen.
Tijdens één van de vele opleidingen die ze deed, zei de docent tegen haar: ‘Als je het verhaal van je ziekte niet vertelt, ben je ongeloofwaardig.’ Dat raakte haar. Ze maakte 14 jaar na haar 14-jarige ziekbed een serie van 14 podcasts over haar ziekte en sprak daarin openhartig over de gevolgen daarvan op haar leven en relaties. Een boek over deze toonaangevende periode en de gevolgen ervan ligt nu voor mij. Het is haar verhaal en tegelijk een spiegel voor mijn eigen bestaan. In het eerste deel kun je het persoonlijke verhaal van Dineke lezen. Een verhaal van 14 jaar worstelen en uiteindelijk bovenkomen. Het tweede deel van het boek beschrijft de levenslessen die zij geleerd heeft tijdens haar periode van ziekte en erna. Dineke is ervaringsdeskundige en coach. Vanuit dit perspectief wil ze je aanmoedigen om ook, net als zij en zovelen anderen te gaan ontdekken hoe jij tot je recht kunt komen als mens.
Wat zijn jouw woestijnervaringen? En waaraan ontleen je de moed en het optimisme om op zoek te gaan naar de lessen die het leven je wil leren? Neem je genoegen met je leven zoals het is? Of durf jij ook op zoek te gaan naar de betekenis van jouw ervaringen, naar jouw ware ik?
CeesJan Visser, Marken
Lessen rond ziekte, genezing en heling
Dwars door de pijn
Mijn grillige weg van ziekte naar genezing
Dineke van Kooten
Veertien jaar van haar leven is Dineke van Kooten ziek geweest. Inmiddels is dat veertien jaar geleden. Ter voorbereiding op de dag dat het veertien jaar geleden was dat ze genas, heeft ze veertien dagen lang op Facebook een challenge geplaatst: Veertien prachtige foto over het proces rond haar ziekte en genezing met een tekst en gedicht erbij. Ook werden er veertien podcasts geplaatst. De foto’s en gedichten maakten destijds al indruk op mij, en riep vragen bij me op over wat zo’n periode van ziek-zijn en beter worden met iemand doet.
Het bleek het begin te zijn om dit boek te gaan schrijven.
In het boek worden we meegenomen in het ziekteproces bij Dineke. Ze schrijft eerlijk en open over haar ervaringen, zowel medisch gezien als emotioneel gezien, maar ook spiritueel. Niet alleen wat haar eigen proces betreft, maar ook wat het voor anderen betekend heeft.
Deel I heet levensreis. Hierin beschrijft ze het proces van ziek worden en ziek blijven en uiteindelijk genezing en de periode erna. Elk hoofdstuk sluit af met een bijpassend gedicht.
Soms is het een feitelijk verhaal, maar meestal doorspekt met ‘achterafterugblikken’, nadenkertjes, eye-openers en lessen om van te leren. Daarin betrekt ze niet alleen haar eigen leven, maar ook de impact die haar ziekte heeft gehad op haar partner, haar dochter, familierelaties, vriendschappen en rond haar werk en opleidingen.
Tussen alle chronologische omschrijvingen door vertelt ze over haar ontdekking over haar hoogbegaafdheid. In een grijs blok in hoofdstuk 3 omschrijft ze wat dat is, maar als je goed leest, ontdek je haar hoogbegaafde kenmerken door het hele boek heen.
Als je dan uiteindelijk bij het hoofdstuk ‘genezing’ aankomt, is dat een hele mooie en ontroerende omwenteling, maar je ontdekt dat ze er daarmee nog lang niet is. In het daaropvolgende hoofdstukken komen alle aspecten uit de vorige hoofdstukken weer terug, omdat ook zij allemaal betrokken zijn bij de impact van de genezing en het ziekteproces.
Daarom is het zo mooi, dat het boek hier niet mee eindigt, maar dat we nog worden meegenomen in een deel II, waarin we levenslessen mee mogen krijgen. Levenslessen die Dineke zelf ervaren heeft, maar ook gericht op de verschillende levenspartners of -situaties in verschillende levensfasen.
Theorie en praktijk gaan hand in hand, en bij alle aspecten kunnen diverse lezers wat leren en ontdekken.
Dit boek is niet gericht op Dineke zelf, maar juist op de lezer. Het is haar levensverhaal, maar ze verwijst naar een mate van heling en genezing ook voor anderen, die op diverse manieren kan voor komen. Ziekte is een belichaming van de onbalans in het ‘zijn’. Er is dan geen harmonie tussen geest, ziel en lichaam. Haar boodschap: ga op zoek naar niet alleen genezing van lichaam, maar naar een genezing van je hele bestaan.
door Marjan Dijkstra 13 december 2021
https://www.hebban.nl/recensie/3marjan-over-dwars-door-de-pijn
Deze recensie staat ook op Bol.Com
Ook op de website en in de nieuwsbrief van Choochem te vinden!
Wonder
Door datingsite- en communitylid Adriano
website: https://www.funkyfish.nl/blog/74947/wonder.html
datum: 04-03-2022
Afgelopen week was ik op Terschelling, prachtig eiland mooie natuur en heel veel zon. Kortom een heerlijke midweek. Voorafgaand thuis lag er een stapel boeken in mijn kast die klaar lagen om gelezen te worden, daarvan legde ik er enkele apart. Een van die boeken had ik een maand geleden van een goede vriend cadeau gekregen het heet ‘Dwars door de pijn’ van Dineke van Kooten.
Ze was eerder te zien geweest in Hour of Power, in het interview met Jan van de Bosch. En ik had ook een artikel gelezen over haar in de Trouw, in de wekelijkse rubriek ‘Zingeving’. Dat had ik uitgeknipt en bleek dus over haar te gaan. “Echt iets voor jou”: zei de goede vriend. Ik schatte in dat ik in de vakantieweek genoeg tijd zou hebben om het te lezen. En zo geschiedde.
Het boek bleek heel makkelijk om te lezen. De taal die gebruikt wordt is nergens moeilijk. Dus las ik door en door. Over haar hele proces van ziek worden en de verschillende rollen die zij daarin vervulde en waarin zij teruggeworpen werd op zichzelf. Maar de aanleiding voor het schrijven van deze blog is het wonder dat haar overkomt. Dat vormt voor mij het belangrijkste deel van het boek. Ik realiseer mij dat de schrijfster daar anders tegenaan kijkt. Zij beschrijft juist het hele proces dat volgt nadat zij genezen is van de pijn waardoor zij 14 jaar aan bed gekluisterd zat.
Begrijp me goed, ik deel haar interesse van diep graven in jezelf om tot heling te komen maar waar zij juist steeds verder wil gaan, stop ik bij dat ene moment halverwege in het boek. Het moment dat het verschil maakt tussen ziek en gezond. Ik lees dat ze heel precies alle ins en outs beschrijft waar een mens door heen kan gaan. Wat mij echter zo aanspreekt is Gods tussenkomst.
In het boek gaat het als volgt: ‘De voorganger spreekt ook zijn eigen woorden uit: ‘God de Vader, God de Zoon, en God de Heilige Geest, U hoeft één woord te spreken en mijn geest is genezen. Spreek Heer.’ Stilte. Ik kan alleen maar denken aan wat er gebeurd is in de afgelopen jaren. Wat is God aan het werk geweest met mijn geest. Bewustwording, ruimte en verbinding zijn ontstaan. Wat bijzonder. Dan zegt hij: ‘God de Vader, God de Zoon, en God de Heilige Geest, U hoeft één woord te spreken en mijn ziel is genezen. Spreek Heer.’ Weer stilte. Weer kan ik alleen maar denken aan wat God allemaal aan mijn ziel gedaan heeft. Al die therapieën, de lange weg om mijn emoties te leren herkennen en te uiten, al dat huilen, maar ook alle ontdekkingen. …. De voorganger is nog niet klaar: ‘God de Vader, God de Zoon, en God de Heilige Geest, U hoeft één woord te spreken en mijn lichaam is genezen. Spreek Heer.’
Nog voordat hij is uitgesproken, voel ik me vanbuiten aangeraakt. Een kracht die ik niet herken, trekt door mijn lijf beginnend bij mijn tenen, eindigend bij mijn kruin. Op dat moment voel ik me compleet vervuld met die kracht. De pijn is ineens weg.’……
Bovenstaande beschrijft wat na de derde(!) keer gebeurde met Dineke. Verderop beschrijft ze: ‘Geen grootse gebaren, geen massale gebedsgenezingsdienst, geen eindeloze reeks gebeden om God over te halen mij te genezen. Een enkel woord, een simpele zin van een geïnspireerde voorganger was alles wat God gebruikte om mijn lichaam op dat moment te genezen.’
Kijk daar word ik blij van. Precies wat ik graag wil, een spreekbuis van God zijn. En op die manier Zijn genezende kracht en werk doen. Alles in Zijn naam. Daarom schrijf ik juist dit gedeelte uit het boek over. Want jij en ik hebben die gaven. Misschien niet allemaal even sterk, maar het is te leren. Daar hoef je echt geen voorganger voor te zijn. Ik leer het in de coachtraining van Cleansing Stream. Daar ben ik voorbidder. Een rol waartoe God mensen in de Bijbel oproept om voor Hem in de bres te springen. Het enige wat wij hoeven doen is in Zijn autoriteit te gaan staan.
Door die autoriteit die Hij ons schenkt, leer ik dat ik niet langer vraag maar krachtig: “Ik zegen…’, zeg of ‘Ik dank U voor wat U gaat doen.’ Niet langer vragen maar een stap verder, Hij heeft mij aangesteld om die rol van voorbidder op mij te nemen. Dus mag ik die op mij nemen. Daar rust zegen op. Zo ervaar en leer ik. Mits ik steeds afgestemd blijf op God de Vader, Jezus Christus en de Heilige Geest.
(Boek: ‘Dwars door de pijn’, van Dineke van Kooten)
=> Wat er in de MEDIA over dit boek staat: https://www.dinekevankooten.nl/media/
=> Het boek BESTELLEN en laten signeren: https://www.dinekevankooten.nl/product/dwars-door-de-pijn/
=> Hoe lezers op het boek REAGEREN: https://www.dinekevankooten.nl/reacties-boek/
=> PODCASTS mbt de challenge: https://www.dinekevankooten.nl/archief/challenge/
=> Inhoudsopgave van het boek bekijken en de inleiding lezen of beluisteren: https://www.dinekevankooten.nl/inhoud-boek/
=> Luisterboek: https://www.dinekevankooten.nl/luisterboek/
=> Podium VanKooten: https://www.dinekevankooten.nl/podiumvankooten/
=> Recensies: https://www.dinekevankooten.nl/recensies/
=> Een vraag stellen over de inhoud van het boek of vragen van lezers lezen: https://www.dinekevankooten.nl/vragen-van-lezers/
=> Video’s en Podcasts met Dineke over het boek: https://www.dinekevankooten.nl/videos-en-podcasts/
=> Achtergrond informatie bijv. over het onderzoek naar gebedsgenezing bij Dick Kruijthoff: https://www.dinekevankooten.nl/achtergrond-informatie/