Worstelingen kosten zonder God meer energie
“Wanneer christenen openstaan voor Gods roepstem kunnen ze hun worstelingen veel gemakkelijker een plek geven en genezen. Zonder de Heere Jezus is dat bijna niet te doen,” vertelt Dineke van Kooten, cursusleider van het Emmaüs Pastoraat. Zij merkt op dat heel wat mensen niet weten hoe men met schaamte, lijden, pijn en boosheid om moet gaan. Tijdens de cursus biedt ze handvatten aan. “Zonder God kosten deze worstelingen veel meer energie.”
auteur: Jeffrey Schipper
datum: 16 augustus 2013
website: CIP.nl
Als 3-jarige zat Dineke bij haar moeder op schoot, die haar op Goede Vrijdag de betekenis van het Kruis uitlegde. “Ik weet nog waar ik zat en wat dat met me deed, hoe dat in mijn hart voelde.” Ze voegt eraan toe dat ze nog steeds bezig is met het leren kennen van de Heere Jezus. “Christus is altijd de rode boei in mijn leven geweest. Zeker toen ik een lastige puber was en voor iedereen onbereikbaar. Toen ik 21 jaar geleden ziek werd, is Christus nog meer voor mij gaan leven. Ik heb in die 14 jaar ziek zijn, ontzettend veel over God gelezen. En uiteindelijk heb ik me leren kennen in alle verhalen die in de Evangelie verteld worden over Jezus Christus en Zijn aanwezigheid, Zijn voorspraak en vrijspraak (Lees hier het volledige getuigenis van Dineke).”
Simone Pacot
Later ging Dineke steeds meer dingen ondernemen in Gods koninkrijk, waaronder dus het Emmaüs Pastoraat. Het is immers haar verlangen dat haar cursisten Gods genade in hun leven echt leren ontdekken en aanvaarden. “Daardoor weten ze dat ze door God gemaakt, gewild en geliefd zijn.” Dit doet Dineke voor het derde jaar op rij vanuit het gedachtegoed van Simone Pacot. Dineke: “De boeken van Simone Pacot leren die weg inzichtelijk maken aan de hand van het lijdensevangelie en het verrijzenis verhaal. Zo kan iedere cursist op eigen wijze de opstandingskracht ervaren, leren luisteren naar Gods stem en vanuit die genade en barmhartigheid zichzelf ontdekken.”
Ze onderstreept dat de cursus niet is bedoeld voor mensen met een psychische ziekte, “maar ‘gewone, alledaagse’ mensen, die de stem van God in hun leven willen ontdekken.” Ze noemt zo’n ‘gewone, alledaagse’ vrouw als voorbeeld. “Ze leidde haar leven met haar gezin en in de kerk. Maar dat deed ze vanuit passiviteit. Gaandeweg ontdekte ze dat ze niet verder kwam. Ze kwam op onze cursus terecht en besloot naar aanleiding daarvan een studie op te pakken op een universiteit. Deze vrouw heeft haar talenten ontdekt, terwijl ze eerder het idee had dat ze had gefaald en niet vooruit kwam. Daar doen we het voor. Mensen leren op onze cursus wie ze zelf daadwerkelijk zijn.”
Gods roepstem
We houden Dineke de volgende stelling voor: ‘Zonder het evangelie is het lastiger om met worstelingen in het leven om te gaan’. Ze zegt het daarmee eens te zijn. “In mijn werk ervaar ik dat er een algemene genade is, die ook voor niet-christenen geldt. Maar ik merk dat christenen, wanneer ze openstaan voor Gods roepstem, veel makkelijker hun worstelingen een plek geven en genezen. Niet-christenen moeten dat toch maar alleen doen. Dat is bijna niet te doen. Christenen hebben het bemoedigende en genezende woord van God, het gebed en ontvangen de Zegen.”
Dineke merkt op dat veel mensen op relationeel gebied stappen maken. “We kennen allemaal mensen waarmee we moeite hebben,” vertelt ze. “Die mensen beschouw ik als een uitnodiging van God om daar op een juiste manier mee aan de slag te gaan. Dus dat betekent niet die mensen omzeilen, maar onderzoeken waar mijn houding tegenover die ander vandaan komt. Hoe ik op anderen reageer, zegt met name wat over mezelf. In relaties met anderen komen we onszelf tegen en het is aan ons om op dat vlak stappen te zetten.”