Vitamine C
In de nieuwsbrief van Leef Bewust Nederland op zondag 20 november 2022 schreef Mike:
“Het gebruik van vitamine C in de vorm van camu camu of rozenbottel gaat je nooit therapeutische voordelen geven, maar wat dan wel?”
Een paar dagen geleden had ik op FB een discussie met het bedrijf Royal Green over de inzet van vitamine C.
Zoals je wellicht weet, ben ik een enorme fan van vitamine C, maar zonder de dure hype die ze promoten. Welke dure hype? De veronderstelling dat camu camu of rozenbottel beter werkt dan ascorbinezuur poeder bij ziekte.
Dit bracht een flinke discussie opgang. Hierdoor krijg ik veel vragen binnen, dus ik dacht: waarom niet wat meer duidelijkheid brengen in deze nieuwsbrief!
Ascorbinezuur of camu camu?
Aanbieders van vitamine C supplementen beweren dat vitamine C in de vorm van camu camu of rozenbottel dé manier zijn om je immuunsysteem te versterken. Ascorbinezuur wordt hierbij vaak afgeraden omdat het ‘niet natuurlijk zou zijn’.
Ik zie het als mijn morele verplichting jouw hier duidelijkheid in te geven, want deze informatie raakt mensen juist in deze crisis in de portemonnee. Ik zal je dus uitleggen waarom ascorbinezuur wél de juiste vitamine C is, ondersteund door meer dan 50 jaar aan wetenschap.
De vraagstelling begint met: Is natuurlijke vitamine C hetzelfde als synthetische vitamine C?
Het antwoord hierop: Nee, er is wel degelijk een verschil. Het klopt dat natuurlijke vitamine C een hogere ‘bioavailability’ of opneembaarheid heeft t.o.v. ascorbinezuur poeder. Maar de echte test zou moeten zijn: ‘Voorkomt en geneest de vitamine C ziekten’?
Wellicht heb je ooit gehoord van 2 maal Nobelprijswinnaar Linus Pauling. Linus Pauling en andere artsen hebben sinds zijn tijd vastgesteld dat zeer hoge doseringen ascorbinezuur geweldig werken tegen virale en bacteriële ziekten.
Het mooie van alles? Dit is allemaal wetenschappelijk gedocumenteerd. Hier kom ik zo nog op terug.
Corona en Vitamine C
Tijdens de Corona crisis zijn er ook diverse ‘mainstream’ artikelen naar buiten gekomen over de succesvolle inzet van vitamine C bij Corona.
Wat te denken van het persbericht van de best verkopende Engelse krant ter wereld ‘The Sun’: ‘Coronavirus doctors treating patients with Vitamin C claim they’re doing ‘significantly better’.
In dit persbericht uit 2020 zegt dokter Andrew Weber, een longarts en specialist op de intensive care in New York dat zijn intensive care patiënten met corona onmiddellijk 1,5 gram intraveneuze vitamine c krijgen.
Wat bleek? De patiënten die het kregen deden het beduidend beter! Echter krijgt dit maar weinig aandacht omdat het geen sexy medicijn is.
Wat te denken van de vierde grootste krant van de VS, de New York Post met het persbericht: ‘New York hospitals treating coronavirus patients with vitamin C’.
Deze berichten gaan allemaal over de inzet van ascorbinezuur, géén rozenbotel of camu camu poeder die dit soort resultaten geven.
Opneembaarheid vs therapeutische werking
In mijn discussie met Royal Green zegt het bedrijf: ‘Je hebt maximaal 200mg vitamine C nodig, de rest neemt je cellen niet op’. Dat is dus OF een leugen OF enorme onwetendheid. Laat ik uitgaan van dat laatste.
Nu wil ik Royal Green als bedrijf niet afbranden, maar wel de boodschap dat hun camu camu beter zal werken dan ascorbinezuur poeder. Dat is simpelweg niet waar en dit raakt mensen in de portemonnee.
Camu camu poeder bevat 60 gram vitamine C per capsule. Je betaalt dan 21 euro voor 60 capsules. Die 60 capsules bevatten samen (heel potje) 3,5 gram aan vitamine C!
Daar ga je het niet mee redden als je weet dat therapeutische hoeveelheden liggen op 40 tot 100 gram per dag. Dan kan de opneembaarheid hoger liggen, maar heb je alsnog 800 capsules nodig voor een gemiddelde therapeutische dosering.
Ik zal je zo uitleggen hoe en hoeveel je in moet nemen bij diverse ziekten. Ik verkoop zelf geen vitamine C en heb hierin dus geen enkel belang, anders dan je te helpen in tijden van ziekte.
Ascorbinezuur is goedkoop, doeltreffend en gemakkelijk te krijgen, waardoor het mijn inziens volksmedicijn nummer 1 is. Je kan het per kilo inkopen en hier doe je jaren mee. Elke non-gmo ascorbinezuur poeder is prima.
Wat zegt de wetenschap?
Omdat Royal Green onterecht aangeeft dat mijn stellingen niet op de wetenschap gestoeld zijn, wil ik hier de wetenschappelijke grondslag voor eens en voor altijd duidelijk maken.
Volgens hun is het waanzin om tientallen grammen aan ascorbinezuur te slikken en is 200mg genoeg. ‘Meer is onnodig en doet verder niks’. Het tegenovergestelde is echter waar! Dit is terug te lezen in onderstaande boeken BOMvol met wetenschappelijke referenties:
How To Live Longer and Feel Better, by Linus Pauling, Ph.D.
The Healing Factor: Vitamin C Against Disease, by Irwin Stone
The Vitamin C Connection, by Emanuel Cheraskin, M.D.
Clinical Guide to the Use of Vitamin C, by Lendon H. Smith, M.D.
Vitamin C: The Real Story, by Steve Hickey, Ph.D
De wetenschappelijke gids voor het gebruik van vitamine C van Dokter Klenner is op deze pagina volledig gepubliceerd. Het is pittige kost en in het Engels, maar Google Translate is je beste vriend.
Ik heb Royal Green voorgesteld om in gesprek te gaan en deze waardevolle informatie samen te discussiëren voor het grote publiek. Top idee toch? Dat durfden ze jammer genoeg niet aan, wat ik overigens snap!
Deze klinische studies zijn namelijk niet te ontkennen of te bagataliseren. Gelukkig weet jij nu wél hoe het zit. Laat je dus niks aanpraten en maak gebruik van dit spotgoedkope volksmedicijn, zowel preventief als curatief.
Ik ben ziek, wat nu?
De hoeveelheid vitamine C is van heel veel factoren afhankelijk. Je dagelijkse onderhoudsdosis is lager dan wanneer je een ziekte bestrijd. Ook de ernst van de ziekte heeft invloed op de in te nemen hoeveelheid.
Één van de belangrijkste principes van Orthomoleculaire Geneeskunde is ‘Biochemische individualiteit’. Elk individu reageert anders op stoffen. Vitamine C is daar geen uitzondering op.
De medische dokter ‘Robert F. Cathcart’ adviseert onderstaand schema (bron) als dagdosis onder normale omstandigheden en bij diverse ziekten. Sla deze mail dus goed op, zodat je dit schema altijd paraat hebt.
Dit lijkt misschien veel, maar hier hoort een belangrijke kanttekening bij vermeld te worden. Op onze social media kanalen zie ik vaak reacties als ‘een teveel aan vitamine C plas je uit, dus deze hoeveelheden hebben geen zin’. JA en NEE…
Het klopt dat een teveel je lichaam weer verlaat, maar het is ook zo dat hoe zieker je bent, hoe meer vitamine C je lichaam kan opnemen. Dit kun je zelf vrij eenvoudig testen!
Vitamine C en darmtolerantie
De manier om je optimale hoeveelheid vitamine C te bepalen wordt ook wel ‘Titratie van darmtolerantie‘ genoemd. Wat dit inhoud? Je blijft volgens bovenstaand schema vitamine C poeder innemen met water totdat je merkt dat je darmen gaan rommelen of dat je diarree krijgt. Dit wil je net voor zijn.
‘Darmtolerantie-dosis’ van ascorbinezuur verbeteren de acute symptomen van heel veel ziekten. Lagere dosis hebben vaak weinig effect op acute symptomen, het is dus belangrijk om voldoende binnen te krijgen totdat je darmen een signaal afgeven.
De maximale verlichting van symptomen die kan worden verwacht met orale doseringen ascorbinezuur, wordt ervaren op het punt dat iets eerder is dan de hoeveelheid die diarree veroorzaakt. Zelf neem ik bij acute symptomen 2 gram per 30 minuten.
Als mijn darmen gaan rommelen verminder ik de dosering, maar stop niet. Je wil genoeg blijven nemen zodat je jezelf beter gaat voelen, maar niet zoveel dat je dunne ontlasting krijgt.
Ook je optimale dagdosis (wanneer je niet ziek bent) is op deze manier te bepalen. Wanneer je darmen gaan rommelen bij bijvoorbeeld 8 gram (verdeelt over de dag!) dan weet je dat 7 gram je optimale dagdosis is.
Heb je gevoelige tanden? Drink dan uit een rietje of spoel direct na het drinken je mond.
Dat is het voor nu. Bedankt voor het lezen en vertrouwen in ons.
Wij blijven elke dag opzoek gaan naar de beste oplossingen voor jouw gezondheid. Fijne zondag en spreek je later!
Mike & Gretha – Leef Bewust Nederland – “Nederland het gezondste land ter wereld maken”