Technocratie is ondermijning van de natuurwetten
De Technocratie: Een Dystopische Visie op de Toekomst
In de 20e en 21e eeuw heeft de discussie over technocratie een bijzondere wending genomen. Waar deze visie oorspronkelijk werd gepromoot als een oplossing voor sociale en economische problemen door middel van rationeel bestuur en technologische vooruitgang, lijkt het idee van de technocratie in de hedendaagse context steeds meer te evolueren naar een dystopisch toekomstbeeld. Een toekomst waar de menselijke waarden en de basisstructuren van de samenleving, zoals het gezin en persoonlijke relaties, worden vervangen door technologische en wetenschappelijke efficiëntie. In deze visie worden de mens en zijn waarden gereduceerd tot cijfers en systemen, waar het individu als zodanig weinig ruimte krijgt om zijn eigen betekenis en doelen te bepalen.
Wat is Technocratie?
Technocratie, in zijn oorspronkelijke vorm, is een systeem van regering waarin wetenschappers, ingenieurs en andere technische experts de macht hebben, met als doel de samenleving te besturen op basis van wetenschappelijke kennis en rationele besluitvorming. In plaats van politieke leiders of traditionele regeringsstructuren die vaak beïnvloed worden door ideologieën, zou een technocratie de nadruk leggen op praktische, op benaderingen van sociaal beleid, economie en ecologie, onderbouwd door getallen (die eigenlijk multiinterpretabel zijn). Het klinkt logisch, maar doordat de natuurwetten aan de kant worden gelegd en ons voortbestaan in de handen van technocraten is het levensgevaarlijk.
Oorspronkelijk werd de term “technocratie” gepopulariseerd in de vroege 20e eeuw door de Amerikaanse ingenieur Howard Scott en de Technocratic Society, die pleitten voor de vervanging van de kapitalistische marktmechanismen door een op wetenschap gebaseerde samenleving. Volgens deze visie zou technologie de menselijke samenleving kunnen bevrijden van de beperkingen van traditionele economieën, zoals schaarste, door optimaal gebruik te maken van middelen en technologie om de productiviteit te verhogen en de welvaart te verspreiden. Dus eerst creert men schaarste om die vervolgens in beheer te verdelen.
De Technocratie en Depopulatie
In de hedendaagse versie van technocratie komt depopulatie naar voren als een belangrijk doel. Het idee wordt middels lobby gepromoot dat de wereldbevolking onhoudbaar is geworden door overbevolking, er schaarste aan grondstoffen zou zijn en dat er een klimaatcrisis zou zijn. De technocratische visie pleiten met deze crisis in de hand voor bevolkingsreductie als een manier om de planeet en haar middelen te redden. Dit zou kunnen door middel van gecontroleerde geboortebeperking, het ontmoedigen van grote gezinnen en zelfs het bevorderen van kunstmatige selectie in bevolkingsgroei.
De Afbraak van het Gezin
Een van de fundamentele elementen van een technocratische samenleving is de herstructurering van sociale waarden. Het gezin, traditioneel gezien als de hoeksteen van de samenleving, zou niet meer het centrale verband zijn. In plaats daarvan zouden instellingen zoals opvanghuizen (kinderdagverblijven, naschoolseopvang ed) en gemeenschappen de rol van opvoeding en verzorging overnemen. Het idee is dat professionele opvoeders, geleid door wetenschappelijke en pedagogische principes, beter in staat zijn om kinderen op te voeden dan ouders die mogelijk niet voldoen aan de steeds veranderende maatschappelijke eisen.
De rol van ouders zou sterk veranderen in een technocratische samenleving. De zorg voor kinderen zou minder een persoonlijke taak zijn en meer een maatschappelijke functie. In deze visie worden kinderen als productieve leden van de samenleving gezien, opgeleid door professionals die hen klaarstomen voor hun rol in een technocratische maatschappij, waar kennis en vaardigheden centraal staan.
De Vernietiging van Traditionele Relaties
In een samenleving waar technocratie de overhand heeft, verandert de aard van persoonlijke relaties. Liefdesrelaties zouden niet langer gebaseerd zijn op traditionele concepten zoals trouw, romantiek of levenslange verbintenissen. De nadruk zou komen te liggen op praktische en op efficiëntie gebaseerde relaties. Er is geen plaats meer voor de romantische idealen van “tot de dood ons scheidt”, en de gedachte aan familiebanden als de fundering van de samenleving wordt sterk afgenomen.
Liefde wordt wellicht gereduceerd tot een emotioneel of sociaal contract, een tijdelijke verbinding tussen individuen die gezamenlijk het grotere maatschappelijk belang dienen. Het idee van monogamie of het aangaan van langdurige verbintenissen wordt ondermijnd door de technocratische nadruk op autonomie en efficiëntie. Dit zou betekenen dat relaties vaker vluchtig en functioneel zouden zijn dan emotioneel diepgaand.
De Ondermijning van Regionale Identiteit
De technocratie zou ook kunnen leiden tot de afbraak van traditionele gemeenschappen en regionale identiteiten. De kleinere, hechte gemeenschappen die in meer landelijke gebieden, zoals de Achterhoek, te vinden zijn, worden in de technocratische samenleving vervangen door grootschalige, gecentraliseerde systemen van bestuur en organisatie. Lokale gebruiken en tradities zouden plaats maken voor universele, gestandaardiseerde systemen die efficiënter en praktischer worden geacht.
In plaats van lokale culturen die sterk geworteld zijn in geschiedenis en traditie, zou de technocratie een globaliserend effect hebben, waarbij culturele diversiteit wordt vervangen door uniforme, technocratische waarden. Het idee van gemeenschappen die zichzelf sturen, zou ondergeschikt worden aan grotere, door technologie beheerde structuren die zorgen voor optimalisatie en schaalvoordelen.
Het verhaal van Overbevolking, Grondstoffenschaarste en Klimaatproblematiek
De technocratie maakt gebruik van angst en onder het mom van de dreiging van overbevolking, de schaarste aan grondstoffen en de klimaatverandering rolt mijn zijn eigen plannen uit. Om zo in een wereld die angstig wordt voor ecologische en economische crises, wordt gezegd dat depopulatie een antwoord is op de vraag hoe de mensheid de aarde zou kunnen behouden. In een technocratische visie zou deze aanpak zich vertalen naar maatregelen middels technieken om zo striktere controle over bevolkingsgroei en productiemethoden van eten en drinken, waarbij technologie de sleutel zou zijn tot het oplossen van milieuproblemen.
In plaats van de aanpak van deze kwesties door politieke strijd of economische hervorming, zouden technocraten geloven dat rationele, wetenschappelijke oplossingen de sleutel zijn. De afhankelijkheid van technologie zou leiden tot een grotere nadruk op efficiëntie in de samenleving, zowel op sociaal als op ecologisch vlak. De technocratische samenleving zou de groeiende mondiale uitdagingen tegemoet willen treden door de menselijke invloed op de planeet tot een minimum te beperken.
Fabrieksgebonden Voedselproductie: Groenten en Vlees uit de Fabriek
Een ander essentieel aspect van de technocratische visie is de herstructurering van voedselproductie. Waar in traditionele samenlevingen voedsel vaak wordt geproduceerd door boeren op het platteland, zouden technocraten willen dat groenten en vlees in de toekomst grotendeels uit fabrieken komen. Dit idee van industriële landbouw en voedselproductie is een belangrijk onderdeel van de technocratische benadering van efficiëntie en duurzaamheid.
In plaats van te vertrouwen op traditionele landbouwmethoden, die vaak afhankelijk zijn van grote stukken land, seizoensgebonden groei en het welzijn van dieren, zou een technocratische samenleving kunnen streven naar kunstmatige en geoptimaliseerde productieprocessen. Groenten zouden bijvoorbeeld in gecontroleerde, op technologie gebaseerde kassen of verticale boerderijen kunnen worden gekweekt, waarbij gebruik wordt gemaakt van kunstlicht, hydrocultuur en genetische optimalisatie om opbrengsten te maximaliseren en de impact op het milieu te minimaliseren.
Wat vlees betreft, zouden technocraten mogelijk de opkomst van cultuurvlees (ook wel bekend als lab-grown meat) willen bevorderen. Dit vlees wordt niet geproduceerd door het fokken en slachten van dieren, maar door dierlijke cellen in een laboratorium te laten groeien. Het idee is dat deze productiemethode veel efficiënter is, minder grondstoffen vereist en minder schadelijk is voor het milieu dan traditionele veeteelt. Dit zou de druk op de natuurlijke hulpbronnen verminderen, terwijl het tegelijkertijd het ethische probleem van dierenwelzijn aanpakt.
Hoewel dergelijke technologieën potentieel indrukwekkende voordelen bieden in termen van duurzaamheid, efficiënter gebruik van hulpbronnen en vermindering van de ecologische voetafdruk, roept dit ook vragen op over de menselijke relatie met voedsel en de natuur. In een technocratische samenleving zou het idee van ‘natuurlijk’ voedsel vervangen kunnen worden door laboratorium-gemaakte producten die via technologische processen worden geproduceerd. Dit zou leiden tot een wereld waarin het produceren van voedsel meer een technische aangelegenheid is dan een sociale en culturele praktijk, wat opnieuw de nadruk legt op efficiëntie ten koste van de traditionele, menselijke connectie met het eten.
Een Volledige Transformatie van de Samenleving
Door groenten en vlees uit fabrieken te laten komen, onderstreept de technocratische visie de totale herstructurering van de samenleving, waarbij bijna alle aspecten van het leven worden geoptimaliseerd door technologie. Dit zou de manier waarop we voedsel produceren, consumeren en zelfs ervaren, volledig veranderen. Het wijkt af van de traditionele landbouw en voedselproductie, die zowel afhankelijk zijn van de natuur als van menselijke arbeid, en verlegt de nadruk naar industriële processen die efficiëntie en schaalvoordelen maximaliseren.
Het idee van fabrieksvoedsel en de industrialisatie van landbouw in de technocratie reflecteert de bredere trend van technologische controle over het menselijk leven, waarin menselijke waarden, gemeenschappen en zelfs de menselijke relatie met de natuur ondergeschikt worden gemaakt aan de doelen van technologische en ecologische optimalisatie. In een samenleving waarin alles, van relaties tot voedselproductie, wordt gestuurd door wetenschappelijke principes en efficiëntie, wordt de menselijke ervaring steeds meer gereduceerd tot een functionele en gecontroleerde entiteit binnen het grotere technocratische systeem.
LEES VERDER: denken-voelen-en-willen-in-een-samenleving/
Verschillende bedrijven en organisaties werken momenteel aan technologieën en systemen die in lijn zijn met de technocratische visie. Hier zijn enkele gebieden waar bedrijven zich mee bezighouden:
1. Technocratie en Bevolkingsreductie
- Bevolkingsbeheersing en gezondheidstechnologie:
- Bedrijven zoals IQVIA, een wereldleider in gezondheidsdata-analyse, en Thermo Fisher Scientific ontwikkelen technologieën die betrekking hebben op gezondheidszorg en bevolkingsbeheer, zoals genetisch onderzoek en data-analyse van demografische trends. Deze bedrijven zijn betrokken bij het ontwikkelen van technologieën om bevolkingsgroei te reguleren.
2. De Afbraak van het Gezin en Herstructurering van Sociale Waarden
- Onderwijs en zorgtechnologie:
- Google (Alphabet) en Amazon zijn bedrijven die zich bezighouden met technologieën die opvoeding en zorg beïnvloeden, zoals slimme educatieve platforms (Google Classroom) en AI-gedreven zorgtechnologieën (Amazon’s gezondheidszorgafdeling).
- Pearson en Knewton ontwikkelen technologieën voor gepersonaliseerd leren die de rol van traditionele opvoeders kunnen vervangen of aanvullen.
3. De Vernietiging van Traditionele Relaties
- Sociale technologiebedrijven:
- Match Group (de eigenaar van datingplatforms zoals Tinder en OkCupid) dragen bij aan de verschuiving van traditionele romantische normen. Deze bedrijven spelen in op het idee van relaties gebaseerd op efficiëntie en pragmatisme.
- Bumble en Hinge spelen een vergelijkbare rol door het vergemakkelijken van ‘praktische’ en ‘efficiënte’ relaties via technologie, waarbij langetermijnrelaties minder centraal staan.
4. De Ondermijning van Regionale Identiteit
- Globaliseringstechnologie:
- Meta (Facebook) en Microsoft werken aan technologieën die de regionale identiteit kunnen ondermijnen door hun platforms en cloudoplossingen wereldwijd te verspreiden, wat culturele diversiteit en regionale autonomie verminderen.
- Alibaba en Amazon bevorderen eveneens het wereldwijde netwerk van consumptie en handel, waardoor lokale economieën en culturele praktijken steeds meer uniform worden.
5. Overbevolking, Grondstoffenschaarste en Klimaatverandering
- Duurzaamheidsbedrijven en energieinnovaties:
- Tesla en Beyond Meat spelen een grote rol in het streven naar duurzamere productiemethoden. Tesla’s elektrische voertuigen en zonne-energieproducten zijn voorbeelden van hoe technologie onder het mom dat deze bijdragen aan een efficiënter gebruik van de aarde’s middelen. Beyond Meat biedt plantaardige alternatieven voor dierlijk vlees, onder het mom dat het de ecologische impact van voedselproductie te verminderen, maar de effecten voor het menselijk lichaam zijn enorm
- Nestlé, hoewel controversieel, investeert in technologieën die de efficiëntie in de landbouw en voedselproductie ‘verbeteren’. Nestlé produceert veel producten met hoge suiker-, zout- en vetgehalte. Dit omvat veel van hun babyvoeding en zuivelproducten. Nestlé gebruikt met name kunstmatige melkproducten.
6. Fabrieksgebonden Voedselproductie: Groenten en Vlees uit de Fabriek
- Voedseltechnologiebedrijven:
- Impossible Foods en Beyond Meat ontwikkelen plantaardige vleesvervangers die vleesproductie moeten verminderen. Ze zijn pioniers in de voedselrevolutie die fabrieksmatige voedselproductie kan bevorderen.
- Memphis Meats en Mosa Meat zijn bedrijven die cultuurvlees (lab-grown meat) ontwikkelen. Dit is een direct voorbeeld van de technocratische visie van voedselproductie via technologie.
- Plenty en AeroFarms richten zich op verticale boerderijen en hydrocultuurtechnologieën voor de grootschalige productie van groenten in gecontroleerde, technologische omgevingen.
7. Industrialisatie van Voedselproductie
- AgriTech bedrijven:
- Indigo Agriculture en Corteva Agriscience ontwikkelen technologieën voor precisielandbouw, waarbij grote hoeveelheden data en technologie worden gebruikt om landbouwprocessen te optimaliseren en de natuurwetten te omzeilen.
- Bowery Farming richt zich op vertical farming en kunstmatige kassen om gewassen te produceren in stedelijke omgevingen met minder landgebruik en waterverbruik.