Te laat
Vanmorgen vroeg kreeg ik een telefoontje van Gijs. Hij had vannacht niet geslapen, want zijn vrouw heeft hem verteld dat ze haar koffers pakt. Na jaren – van vragen en aandringen om meer tijd voor hun relatie of om samen in relatietherapie te gaan – is ze uitgeput en kan ze niet meer. Radeloos en machteloos is zij haar koffers aan het pakken. Hij heeft haar beloofd dat hij morgenvroeg een relatietherapeut zal bellen om samen aan de slag te gaan. Of ik tijd heb voor een spoedconsult!
Man vrouw relaties gaan niet vanzelf. Mannen komen van Mars en Vrouwen komen van Venus, als het gaat om communicatie, begrip en emotionele steun.
Ik kom het in mijn praktijk vaak tegen dat het de mannen zijn die zich te laat realiseren dat hun relatie voorbij is, ondanks herhaaldelijk aandringen van hun vrouw.
Al langer vraag ik mij af wat toch de redenen achter deze vertraging in bewustwording bij mannen is en wat de impact van verschillende factoren is, zoals communicatieverschillen, ontkenning, sociale verwachtingen en persoonlijke ontwikkeling.
Communicatieverschillen
Een van de belangrijkste redenen waarom mannen zich vaak te laat realiseren dat hun relatie voorbij is, ligt in de verschillen in communicatiestijlen tussen mannen en vrouwen. Onderzoek toont aan dat mannen en vrouwen vaak op verschillende manieren met emoties en problemen omgaan. Vrouwen zijn meer geneigd om hun gevoelens te uiten en te delen, terwijl mannen vaak de neiging hebben om problemen intern te verwerken. Dit verschil in communicatiestijl kan leiden tot misverstanden en frustraties.
Wanneer een vrouw haar zorgen over de relatie uitspreekt, kan een man deze signalen mogelijk niet op dezelfde manier interpreteren. Hij kan denken dat de problemen tijdelijk zijn of dat ze vanzelf zullen oplossen. In mijn boek ‘de fik erin. Op weg naar een vurige relatie’ leg ik uit dat de hersenhelften van mannen anders communiceren dat de hersenhelften van vrouwen. Bij vrouwen zijn er veel verbindingen tussen recht en links, bij mannen zit daar veel minder verbindingen, maar is eer meer verbinding tussen voor en achter binnen een hersenhelft. Waardoor een man wanneer hij in zijn ene hersenhelft zit, het probleem wat in de andere hersenhelft zit vergeet. Dit kan ertoe leiden dat hij de ernst van de situatie niet onder ogen ziet en daardoor te laat actie onderneemt. Het is cruciaal voor beide partners om zich bewust te zijn van deze verschillen en te proberen effectiever met elkaar te communiceren.
Ontkenning en Emotionele Bescherming
Een andere factor die bijdraagt aan de vertraagde realisatie van mannen is ontkenning. Veel mannen hebben moeite met het onder ogen zien van de realiteit van een relatie die niet meer werkt. Dit kan voortkomen uit een diepgewortelde angst voor verandering of een verlangen om de stabiliteit van hun leven te behouden. Ontkenning kan hen in de weg staan om de signalen van hun partner serieus te nemen.
Bovendien kan de angst om alleen te zijn of de angst voor de gevolgen van een relatiebreuk een sterke drijfveer zijn om de situatie te negeren. Mannen kunnen zich vastklampen aan de hoop dat de problemen tijdelijk zijn en dat de liefde uiteindelijk zal zegevieren. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel waarin de man niet in staat is om de noodzakelijke stappen te ondernemen om de relatie te verbeteren of te beëindigen.
Vaak als een vrouw zegt: ‘ik trek dit niet meer! Ik pak mijn biezen!’ lijkt een man wakker te worden en zegt hij: “maar we kunnen nog wel in relatietherapie, toch?” En te vaak komen ze op dat moment aan mijn tafel zitten. De vrouw is leeg en uitgeput en de man denkt: we gaan er weer wat van maken!
Sociale en Culturele Verwachtingen
De sociale en culturele verwachtingen rondom genderrollen spelen ook een belangrijke rol in de manier waarop mannen omgaan met relatieproblemen. In veel samenlevingen worden mannen nog steeds gezien als de sterke en emotioneel onafhankelijke partner. Deze verwachtingen kunnen hen onder druk zetten om hun kwetsbaarheid te verbergen en te doen alsof alles in orde is, zelfs als dat niet het geval is.
Deze druk kan hen weerhouden van openhartige gesprekken met hun partner over hun gevoelens en de staat van de relatie. Mannen kunnen denken dat het tonen van emoties of het erkennen van problemen een teken van zwakte is, wat hen belemmert in hun vermogen om de realiteit van hun relatie te erkennen. Dit kan leiden tot een situatie waarin de vrouw zich steeds meer gefrustreerd voelt omdat haar partner niet reageert op haar signalen. Zij denkt dan makkelijk dat hij de relatie niet waard vindt om er aan te werken of nog sterker, dat zij het niet waard is om energie in hun relatie te steken.
Persoonlijke Ontwikkeling en Zelfbewustzijn
Een gebrek aan zelfbewustzijn en emotionele ontwikkeling kan ook bijdragen aan het probleem. Veel mannen zijn niet opgevoed met de nadruk op emotionele expressie en zelfreflectie. Hierdoor kunnen ze moeite hebben om hun eigen gevoelens en de dynamiek van hun relatie te begrijpen. Dit gebrek aan emotionele intelligentie kan hen beletten om de signalen van een falende relatie op te merken.
Het ontwikkelen van zelfbewustzijn is cruciaal voor het herkennen van de tekenen dat een relatie niet meer werkt. Mannen die actief werken aan hun emotionele ontwikkeling, bijvoorbeeld door middel van therapie of zelfhulpboeken, kunnen beter leren omgaan met hun gevoelens en de gevoelens van hun partner. Dit kan hen helpen om eerder in te grijpen voordat de relatie onherstelbaar beschadigd raakt.
Uitstellen en Focus buiten
Doordat mannen zo rond de veertig met hun oren in het werk zitten en er vaak op zakelijk gebeid belangrijke ontwikkelingen zijn of hun carrière in een stroomversnelling zit, vinden ze dat het thuis wel even kan wachten. Ze hebben gewoon weg geen tijd en ruimte voor relatietherapie of een Hooglied-programma als ze dat al zouden willen. De partner wordt gevraagd om reel te zijn en te wachten tot het moment daar is, ‘want echt hij zou ook wel willen als hij tijd had!’
Uitstellen is dan een weldadig fenomeen: hij belooft dat hij het echt gaat doen, als het straks rustiger wordt. (LEES OOK WAAROM Uitstel en Afstel wordt!l)
Beloven maar niet doen
Het komt ook voor dat mannen de nood voelen en dan 1 keer mee gaan voor het relatiegesprek en dan hartelijk bedanken voor het gesprek en het inzicht! Ze zeggen er gelijk verder mee te kunnen. En dat was het dan! Zij denken daarmee de relatie te hebben gered. Opnieuw wordt dan de ontkennende beweging gemaakt. Ik raad hun vrouwen aan niet meer aan een dood paard te trekken, want daarmee brengen ze zichzelf heel veel schade toe. Ze zijn leeg, uitgeput. Ze hebben te lang gewacht, gehoopt en verwacht. Het enige wat helpt is: GAAN!
De Rol van Partners in de Relatie
Het is natuurlijk belangrijk om te erkennen dat de manier waarop partners met elkaar communiceren een grote invloed heeft op het besef van de man dat de relatie voorbij is. Soms kan de manier waarop een vrouw haar zorgen uitdrukt, bijdragen aan de traagheid van de man om de ernst van de situatie te begrijpen. Wanneer een partner bijvoorbeeld haar frustraties in beschuldigende of emotionele termen alleen uitdrukt en een zeikwijf wordt, dan kan dit leiden tot defensief gedrag van de man, waardoor hij zich afsluit voor de boodschap. Of als een vrouw alleen als de nood het hoogst is, dreigt en daarna voor de rest weer geduld heeft (en daarmee zichzelf niet serieus neemt), dan hoeft de man haar ook niet serieus te nemen.
Kortom als één van beide partners het gevoel heeft dat de relatie niet dat is wat ze er van verwacht heeft, dan is het onmiddellijk tijd om een relatiecoach in de armen te nemen en niet te wachten totdat het te laat is!
Lees ook:
* cassandra-syndroom
* mannen-wat-een-gezeur
* watjes-van-mannen