Sterven, doe je niet zomaar
Sterven, hoe doe je dat?; Kun je dat leren?; Maakt het niet uit hoe je sterft, of toch wel?; Sterf je zoals je hebt geleefd? En wat zegt dat dan?; Kun je sterven, terwijl je nog leeft? Kun je dan ook leven, terwijl je sterft?
Allemaal vragen die mij in mijn leven volgen en waar ik een antwoord op probeer te vinden.
Onverwachts sprak ik een begrafenisondernemer, Floor van Toor, en namen we samen een poscast op over zijn ervaring met sterven en begraven worden.
Ik kreeg reacties op deze podcast van mensen die ook op zoek zijn. Met één van hen, Joline van den Ende, besprak ik de fasen en beproevingen van het sterven en hoe daarmee om te gaan door woord en gebaar.
In deze podcast heb ik het met name over deze drie boeken:
1) ‘Kunst Van Het Sterven. Wat religieuze tradities en humanistische spiritualiteit ons leren over doodgaan‘, Marie De Hennezel, Jean-Yves Leloup, uitg. Gottmer/Becht, ISBN 9789023009795, augustus 1998, 191 pagina’s
Kijk op: https://www.dinekevankooten.nl/archief/kunst-van-het-sterven/
2) ‘Van levenskunst tot stervenskunst. Over spiritualiteit in de palliatieve zorg‘, Carlo Leget, uitg. Lannoo, ISBN 9789401438599, oktober 2016, 216 pagina’s
Kijk op: https://www.dinekevankooten.nl/archief/stervenskunst/
3) ‘Rouwwerk, Liefde, verlies en verder leven‘, Julia Samuel, uitg. Balans, ISBN 9789460036552, oktober 2017, 280 pagina’s
Verder sprak ik anesthesioloog-intensivist dr. Hans Sonneveld over de lichamelijke processen bij het sterven:
TIP: Documentaire over het levenseinde van Floor Haak en de NPO-serie ‘Over mijn lijk’
Het zijn boeiende exploraties – het is ook een enorm spanningsveld tussen ontkenning en erkenning, tussen vertrouwen en onzekerheid / onvoorspelbaarheid, regie voeren tegenover wat mensen overkomt, vluchten/vechten tegenover aanvaarden, persoonlijk/individueel en samen.
Abraham Kuyper’s “een mens dient bewust te sterven” kan naast het verlangen om compleet mens te zijn waarin ook het stervensproces erbij hoort’ iets hardvochtigs hebben of krijgen – sterven zonder palliatieve sedatie kan eindigen in veel strijd in laatste dagen en uren – het einde getekend door angst, pijn en wanhoop – bij patiënt en familie. Wachten op ‘de mildheid of genade van de natuur’ vergt dan (te) veel – overschrijdingen van wat ‘nog humaan is’ kunnen plaats vinden – waar je die grens legt, dat verandert, is sterk veranderd in NL. In ‘publiek sterven’, zoals bijvoorbeeld Jan Rot worden voorbeelden gegeven – wel goed afscheid, lang veel ongemak verdragen, daarin vooral grenzen verleggen, voor de tv het leven blijven kiezen, maar niet de bittere bodem van de beker moeten leegdrinken tegen elke prijs.
Blijft de vraag of bewust sterven vooraf gaat aan bewust leven. Heeft worden wie je bent ook zijn invloed op het sterven?
Hoe wordt het leven meestal geleefd?: alsof het eindeloos duurt in hoedanigheid van ons dagelijkse leven. Algemeen weten we wel dat het leven eindig is, maar we laten dat niet of weinig tot ons doordringen. Gerard Reve zei: ‘Tot ons veertigste leven we van de dood af, na ons veertigste leven we naar de dood toe.’ Het is door ziekte en overlijden om ons heen dat we mischien ons meer bewust worden van onze eindigheid en sterfelijkheid. Of door de wereld waarin je opgroeit – als alles om je heen ademt dat ‘je een ziel te verliezen hebt, voor eeuwig…’, dan kan je er vanaf kind heel erg mee bezig zijn – is mijn ervaring.
Bewust leven gaat vooraf aan bewust sterven. Want als je je meer bewust bent van eigen sterfelijkheid, leef je anders, meer relativerend, meer gefocust op het immateriële, sterker in het relationele. Maar of dat daarwerkelijk uit maakt? Ik ben nieuwsgierig.
Daarna spreek ik een wijkverpleegkundige, Janneke van Rossum, die in de thuiszorg werkt en vaak bij sterfbedden aanwezig is:
En tot slot spreek ik met een antroposofische arts over het sterven:
Op YouTube vertelt Hans Stolp hoe hij over sterven denkt:
Ik verzamel er boeken over en artikelen voor op mijn website:
* Stervensproces en lotsbestemming
Voordracht van Zoltán Schermann, artswebsite: https://praktijkcorylus.nl/ Deze voordracht werd op 16 november 2014 in Dornach gehouden, in het kader … Lees verder “Stervensproces en lotsbestemming”
* Durven we het sterven nog te beleven?
Het lijkt wel of het ‘normaal’ wordt om euthanasie te plegen. Natuurlijk, niemand kijkt uit naar zijn sterfbed. Ziekte genereert … Lees verder “Durven we het sterven nog te beleven?”
* Over de kunst van het sterven
Ars moriendi Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki vertelde onlangs over Grieks-Orthodoxe iconen, waarop Maria op haar sterfbed afgebeeld is, terwijl Jezus … Lees verder “Over de kunst van het sterven”
* Het gewone sterven
De meeste Nederlanders die als gevolg van een (langdurende) ziekte overlijden, overlijden op een ‘gewone’, natuurlijke manier, zonder drastische ingrepen …Lees verder “Het gewone sterven”
* Langzaam sterven of diepgaand veranderen
Als kind moet ik vooral letten wat er buiten mij gebeurt. Daardoor leer ik drinken, eten, lopen, spelen en leer … Lees verder “Langzaam sterven of diepgaand veranderen”
* ‘Kan een mens sterven van angst? Ja’
Als de maatschappij massaal in de greep is van angst en de ermee gepaard gaande voorstellingen van ziekte en dood, … Lees verder “‘Kan een mens sterven van angst? Ja’”
* Sterven
De laatste levensfase en het begin van de nieuwe – in gesprek met Frank Storm Het sterven zelf is wat anders … Lees verder “Sterven”
* Sterven heden ten dage
Op 20 november 2021 publiceerde De Nieuwe Wereld op YouTube een interview met Hugo van der Wedden met als titel … Lees verder
Meer lezen over sterven op deze website? Kijk dan hier