Seksuele intelligentie, meer dan slimme seks
‘Seksueel intelligent’. Is dat zoiets als op een slimme manier met seks omgaan? Of is het op een intelligente manier naar seksualiteit kijken? Wanneer ben je seksueel intelligent? En wat kun je er mee?
De term seksueel intelligent is geïntroduceerd door de Amerikaanse wetenschappers Sheree Conrad en Michael Milburn. Met onderzoek probeerden zij te ontdekken waar het verschil ligt tussen een rijk, bevredigend, conflictvrij seksleven en een ontluisterend of zelfs destructief seksleven. Zij keken naar het gedrag en de opvattingen rond seksualiteit van een grote representatieve groep. Hun onderzoek naar de relatie tussen seksuele intelligentie en een waardevol seksleven noteerde opmerkelijke feiten en cijfers.
Zo’n vijfhonderd deelnemers tussen de 16 en 64, van vele nationaliteiten, geloven en geaardheden namen deel aan de Seksuele Intelligentietest, die door de wetenschappers S. Conrad & M. Milburn in 1998 was ontwikkeld. Ze gaven antwoord op vragen over hun seksleven, over hun seksuele opvoeding, ervaringen en ontwikkelingen. Over hun waarden en normen rondom seksualiteit en relaties. Vervolgens spraken de onderzoekers uitgebreid met tientallen deelnemers.
Wat bleek:
- Zonder uitzondering beschouwden zij hun seksleven als ‘normaal’.
- Ook zij zeiden pijn en verwarring over seksualiteit te ervaren. Zij voelden zich eenzaam, ongelukkig en wanhopig.
- Toch zochten ze geen hulp.
- Ze geloofden dat iedereen in hun omgeving een gelukkig seksleven kent.
- En zelfs voor degenen met een bevredigend seksleven ging het niet vanzelf. Velen kenden de pijn en de problemen.
- Seksuele stoornissen staan voor veel deelnemers een goede seksuele relatie in de weg.
- De meesten willen wel degelijk over hun ervaringen met seks praten, maar al te graag zelfs.
- Maar weten niet hoe er over te beginnen, of met wie.
Feiten & cijfers
- Voor 75% van de ondervraagden is seksualiteit meer dan gemiddeld tot zeer belangrijk.
- 25% van de ondervraagden zegt een zeer bevredigend seksleven te hebben.
- Bijna 50% geeft aan een minder dan bevredigend seksleven te hebben.
- 50% van de ondervraagden voelt schaamte over eigen seksuele verlangens en gedragingen.
- 42 procent van onze deelnemers heeft een gebrek aan libido.
- Bijna 30% vindt seks soms niet aangenaam.
- 57% kan geen orgasme krijgen.
- 50% van de jonge vrouwen van 18 tot 29 ondervindt lichamelijke pijn tijdens de gemeenschap.
- 33% van de mannen van 18 tot 29 heeft moeite om een erectie te krijgen of te houden.
- 53% van de mannen van 18 tot 29 kent een vroegtijdige ejaculatie.
(*) Sheree Conrad & Michael Milburn, ‘Seksuele Intelligentie’, Singel Uitgeverijen, ISBN 9789029530903, 2011, 396 pagina’s
Seksueel intelligent?
Het onderzoek typeert mensen die:
=> beschikken over gefundeerde seksuele kennis in het algemeen en
=> inzicht hebben in de eigen seksuele roots en die van hun partner en
=> er samen open over spreken …
… als seksueel intelligent.
En niet onbelangrijk: het onderzoek toont aan, hoe hoger de score op seksuele intelligentie hoe bevredigender het seksleven!
In verbinding en dialoog
Verbinding is waar het om draait in een seksueel intelligente relatie, zo blijkt. In verbinding met jezelf (en je verleden), met je partner (en zijn of haar verleden) en met je relatie. Wie daarover in dialoog is, elkaars taboes en verwachtingen kent en begrijpt, legt de basis voor een open en eerlijke relatie. Een relatie waarin seksualiteit meer is dan ‘de kers op de taart’. Waarin seksualiteit een onmisbaar ingrediënt is dat smaakt naar meer. Seksualiteit als voedingsbodem voor intimiteit en spiritualiteit.
Dogma’s en clichés
Hebben seksueel intelligente geliefden dan geen last van verwarring, frustratie en onbegrip? Kennen zij geen barrières om over hun seksualiteit te praten en zich kwetsbaar op te stellen? Zeker wel. Maar seksueel intelligente mensen hebben het vermogen ontwikkeld om naar zichzelf en de ander te kijken en zich serieus te informeren. Zij zijn in staat dogma’s, clichés, stereotypen en broodje-aap-verhalen over seksualiteit te filteren en te scheiden van waardevolle en feitelijk objectieve kennis. Zij realiseren zich dat voor een bevredigend en duurzaam seksleven meer nodig is dan een aantrekkelijk lichaam en de laatste technieken in bed.
‘MIJN ERVARING IS DAT Seksuele intelligentie – en het hebben van een beter seksleven – niet uitsluitend afhangt van mazzel, schoonheid of een aangeboren sex appeal. Seksueel intelligente mensen pakken de zaken anders aan. Ze zijn afhankelijk van vaardigheden die je kunt verwerven, ontwikkelen en op den duur kunt perfectioneren. Seksuele intelligentie is iets waar iedereen in redelijke mate op kan hopen en naartoe kan werken.’