Seks is gezond
Er zijn van die stellingen rond seksualiteit die tegelijkertijd door de ene groep worden onderschreven en door een andere worden ontkend. ‘Seks is gezond’, is er zo één. Een hardnekkige aanname of bestaat er wetenschappelijk bewijs?
Veel seksueel intelligente mensen bevestigen dat seksualiteit ze gezonder maakt, zowel fysiek als mentaal. Daar tegenover zijn er die overtuigd zijn van het tegendeel. Ze gebruiken het zelfs als argument om seksualiteit uit te bannen. Seks, met of zonder partner, zou de geest aantasten, het karakter verzwakken en onnodig veel energie kosten. In het Amerikaanse onderzoek gaf ruim 40% van de ondervraagden aan dat masturbatie in zeker opzicht verkeerd is en beter kan worden nagelaten.
Wat zien wetenschappers?
Uit verschillende onderzoeken is komen vast te staan dat twee keer per week seks een groot aantal fysieke en mentale voordelen oplevert.
Fysieke voordelen:
- verbetering van het immuunsysteem,
- versterking van hart- en bloedvaten,
- vertraging van het verouderingsproces,
- levensverlengende werking,
- versterking van botten en spieren.
Mentale voordelen:
- lagere stressgevoeligheid,
- gevoelens van ontspanningen, tevredenheid en welzijn nemen toe,
- wakkert gevoel van verbinding en verlangen aan (door aanmaak van het bindingshormoon Oxytocine)
Kortom, regelmatige seks speelt dus een aantoonbare rol in ons lichamelijk en geestelijk welzijn. Wie het seksuele deel van zijn persoonlijkheid weinig tot geen aandacht geeft, ontneemt zichzelf dus de positieve effecten op zijn gezondheid.
Meer details over wetenschappelijk aangetoonde positieve effecten van seks op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid:
Met seks goed in je vel:
- Met driemaal per week seks verbrand je tot wel 7.500 calorieën per jaar. Daar moet je 120 kilometer voor joggen.
- Seks verlaagt je cholesterolspiegel en de goede cholesterol verdringt ook nog eens de slechte.
- Leidt tot minder prostaatklachten.
- Vrijen vergroot de zuurstoftoevoer naar weefsel en organen.
- De extra aanmaak van testosteron door seks stimuleert ook nog eens het libido. Het maakt je geïnteresseerder in het bedrijven van nog meer seks.
- Seks kan op vrouwen een specifieke positieve uitwerking hebben. Het kan het algehele oestrogeenniveau verhogen. Dit hormoon beschermt het hart, houdt het vaginaweefsel soepel, maakt de menstruatie minder onregelmatig en vermindert de pijn en psychologisch stress van PMS (Premenstruele syndroom) .
- Een orgasme werkt heilzaam op vele fronten. Daarvoor is het hormoon dehydro-epiandrosteron of DHEA verantwoordelijk. Het wordt aangemaakt uit cholesterol in de bijnier en komt vrij bij een orgasme. Onderzoek toont aan dat DHEA:
- het denkvermogen scherpt,
- het immuunsysteem beter laat functioneren,
- de groei van tumoren kan afremmen,
- de botgroei stimuleert,
- kan werken als kalmeringsmiddel.
Aangetoond is dat het DHEA-niveau vlak voor een orgasme drie- tot vijfmaal zo hoog wordt als normaal. Ook is duidelijk dat het DHEA-niveau aanzienlijk hoger is bij personen die seksueel actief blijven.
Met seks meer happy in je hoofd:
- Internationale onderzoeken laten zien een niet-bevredigend seksleven een negatieve invloed heeft op de algemene kwaliteit van het leven van de deelnemers. De levenskwaliteit van personen met een seksuele stoornis lag bijna 10 procent lager dan die van personen met een goed seksleven.
- Eén van de onderzoeken toonde een duidelijk statistisch verband aan tussen de tevredenheid over het seksleven en de score op de geestelijke gezondheid in psychologisch tests.
- Onderzoeken wijzen uit dat getrouwde personen gelukkiger en gezonder zijn dan hun alleenstaande of gescheiden lotgenoten. Het hebben van een duurzame relatie waarin een seksuele partner altijd beschikbaar is, brengt meer en vooral ook betere seks met zich mee. Getrouwde mensen zouden meer bereid zijn om vaardigheden te ontwikkelen om een partner te bevredigen aan wie ze zich op lange termijn gevoelsmatig verbonden hebben in een relatie.