PODIUM VanKooten – 2022 mei
PODIUM VanKooten wil een plek zijn:
* waar bespreekbaar gemaakt wordt, wat lastig of ingewikkeld is;
* waar alles – binnen de context van het boek ‘Dwars door de pijn’ of binnen de context van het gedachtengoed op deze website te vinden – bespreekbaar is;
* waar doorgevraagd wordt, waar je normaal gesproken zou stoppen; en
* waar gezocht wordt naar antwoorden, ook als deze niet makkelijk of niet zijn zoals verwacht.
Podium VanKooten – thema ‘ROUW, VERDRIET en EENZAAMHEID’
Op vrijdagmiddag 13 mei 2022 is de vijfde bijeenkomst van PODIUM VanKooten met het thema ‘Rouw, verdriet en eenzaamheid’!
Ada Bruynes-Boerema (10-11-1960-14-11-2023) en Dineke van Kooten (1963) hebben elkaar tot op het bot bevraagd. Dineke omdat zij veertien jaar ziek was en Ada omdat ze erg ziek is, omdat de gevolgen van borstkanker dagelijks te voelen zijn, terwijl ze in het volle leven staat. Daardoor gaan ze samen een gesprek voeren in de beslotenheid van de woonkamer van Ada te Delden. Ze spraken samen over rouw, verdriet en eenzaamheid, maar ook over sterven en leven, over G’d en over mens-zijn.
Ada Bruynes is van oorsprong leerkracht. Na haar dertigste maakte zij, samen met haar man Maarten een carrière switch. Ze zijn gaan werken bij een internationale organisatie voor zending en ontwikkelingswerk. Daar is ze zich meer en meer gaan richten op het coachen en onderwijzen van jongeren in binnen en buitenland. In 2016 is ze psycho-sociaal therapeut. Ze begeleidt nog enkele clienten vanuit haar praktijk Op HartsTocht.
Zelf kreeg ze in 2013 te horen dat ze borstkanker heeft, waarna operatie en bestraling volgde. In 2018 werden er uitzaaiingen geconstateerd op haar botten. Op dit moment is het verder verspreid naar longen en is ze bezig aan een nieuwe chemo om de kwaliteit van leven te verbeteren en de tijd van leven te verlengen.
De vragen en antwoorden waar we niet aan toe kwamen, zijn:
1 . ‘Een moeder die alleen maar kan liggen, is altijd nog beter dan geen moeder.’
Vraag: Hoe ervoer jouw dochter dat tijdens jouw ziek zijn? Is zij ook nog in een rouwproces gekomen toen jij genas?
2) In de therapie groep leer jij je openen en uiten, bv. over hoeveel pijn je had.
Vraag: Wat stoptje jou in je thuiswereld om daarover te spreken?
3) Loslaten wat ik niet heb gehad… Loslaten, een term die zo vaak wordt gebruikt.
Vraag: Maar hoe laat je los? Bedoel je misschien, vrede sluiten met….?
4) Over disbalans in vriendschappen. Door ziekte ontstaat een schuld die ingelost moet worden.
Vraag: Wat bedoel je met ‘schuld?’ En daaraan gekoppeld: Een vriendschap na ziekte repareren vind ik lastig… vraag: Was er iets ‘stuk’ dan?
5) In datzelfde hoofdstuk over vriendschappen: ‘Als je iets terug doet, behoud je je eigenwaarde.’ Je noemt Henri Nouwen: we zijn niet wat we doen, wat we hebben, of wat de ander over ons zegt.
Vraag: Hoe verhoudt zich dat tot ‘iets terugdoen om je eigenwaarde te behouden. In het licht van, ik ben mens, ik heb waarde. Kan ik in mijzelf die disbalans rechttrekken?
6) In het interview met Jan van den Bosch in Hower of Power heb je het over je eigen lijden verbinden aan het lijden van Christus.
Vraag: Hoe ziet dat er uit?