Paardenbloemwortel
De plant die kankercellen in slechts 48 uur vernietigt! Het is 100 keer effectiever dan chemotherapie
Paardebloemthee werkt in op kankercellen door ze binnen 48 uur te doden, terwijl gezonde cellen worden beschermd.
Het is 100 keer effectiever dan chemotherapie: de wonderplant die kankercellen in slechts 48 uur doodt!
Ondanks dat het veel therapeutische voordelen heeft, wordt dit kruid vaak genegeerd. Het enige wat u hoeft te doen is paardenbloemen selecteren op een veld dat vrij is van puin en uit de buurt van voertuigen.
Hoewel paardenbloemsiroop door onze grootouders werd gebruikt vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen, wordt nu erkend dat paardenbloemwortel kankerbestrijdende eigenschappen heeft. Omdat de wortels van deze plant kankercellen kunnen doden, hebben wetenschappers ontdekt dat ze een effectievere behandeling zijn dan chemotherapie.
Volgens een studie van het Canadese Department of Chemistry and Biochemistry hebben kankerpatiënten nu nieuwe hoop. Er is aangetoond dat paardenbloemwortels op efficiënte wijze kankercellen ‘doden’ en tegelijkertijd gezonde cellen sparen. De studie beweert dat paardenbloemen kankercellen aanvallen en ze binnen ongeveer 48 uur doden.
De grootste kankercel kan worden vernietigd door continue therapie met deze plant; Als gevolg van deze verbazingwekkende resultaten kreeg het onderzoeksteam meer geld om deze plant te onderzoeken.
John Di Carlo, 72, heeft kennis uit de eerste hand van de therapeutische eigenschappen van paardenbloem. Hij probeerde drie jaar lang paardenbloemwortelthee te drinken nadat hij verschillende behandelingen zonder succes had geprobeerd. Na slechts vier maanden herstelde hij volledig.
Paardenbloem bladeren eten?
Ja zeker! Over de paardenbloem kun je een heel boek schrijven, zoveel is er over te vertellen.
Van de bladeren kun je heerlijke pesto maken, ook zijn ze te gebruiken als spinazie. In de winter kun je het blad hier en daar vinden en ook kun je de wortel uitgraven.
Linda maakt voor de seizoenscursus een taart, bonbons en iced latte van de wortel! Over een paar maanden ontdek je meer over de bloemen op de Wilde School blog. Paardenbloembladeren in de keuken
De bladeren kunnen bitter smaken, omdat de nieuwe plantjes pas in het voorjaar komen.
Daardoor kun je ze het beste in een pesto verwerken, vermengd met andere (wilde) kruiden.
Rauw gebruik ik ze ook in een smoothie, of ik droog ze als geneeskrachtig kruidenpoeder.
Daarnaast kun je ze wokken of stoven als andijvie, lekker met kokosolie en wat zout.
Ook kun je ze fijnsnijden en in de soep gebruiken. Verder maak je er tempura of een roerbak van.
Ze worden milder van smaak als je ze fijngesneden een uurtje in koud en zout water laat trekken.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden paardenbloembladeren als voedsel aanbevolen.
Geneeskracht
De hele plant is urinedrijvend en werkt goed tegen een blaasontsteking, daarom noemen ze ‘m ook wel wet-a-bed of pissenlit.
Paardenbloem werkt ondersteunend bij leverklachten, jicht en reumatische ziekten.
Het is een bloedreinigend middel, helpt bij spijsverteringsklachten en werkt als mild afvoerend middel.
Vol vitaminen en mineralen
Hier kun je een uitgebreide lijst vinden met alle vitamines en mineralen per 100 gram rauwe paardenbloemblad.
Je kunt ze vergelijken met wat er wordt aanbevolen wat je dagelijks nodig hebt.
Paardenbloem scoort erg hoog, veel vitamines en mineralen heb je met 100 gram blad al bijna binnen.
In 100 gram paardenbloemen zit bijvoorbeeld 115 mg vit. C, in 1 sinaasappel zit 66 mg.
Er zit zo’n 5x zoveel eiwit, 8x zoveel vit. C, 2x zoveel kalium, magnesium en fosfor als kropsla.
De geneeskracht van de Paardenbloem
In mijn jeugd speurde ik de omgeving altijd af naar de mooiste en sappigste paardenbloemen voor mijn konijnen. Nu doe ik dat nog steeds, maar dan voor onszelf. Er zijn steeds minder bittere voedingsmiddelen in ons eetpatroon. Veel groentes zijn zelfs zo veredeld dat ze veel minder bitter zijn. En toch….bittere stoffen zijn van onmiskenbaar groot belang om ons spijsverteringsvuurtje brandend te houden. Paardenbloem wakkert vooral het vuurtje van je lever/gal systeem aan. Sla je slag in de gratis supermarkt van Moeder Natuur om dit pareltje regelmatig te verzamelen. In zachte winters is ie zelfs het hele jaar te verzamelen.
Tekst: Rineke Dijkinga
De lange medicinale geschiedenis van de paardenbloem
Een oud Arabisch spreekwoord is: “Niet wat je eet maar wat je verteert, komt je ten goede”. Ook oude geneesheren onderwezen dat alle ziektes hun oorsprong in de darm en spijsvertering hadden. Om eten überhaupt te kunnen verteren moet:
- het verteerbaar zijn (vooral onbewerkt, vers en gezond bereid voedsel is verteerbaar)
- de spijsverteringscapaciteit in je lijf op orde zijn. Daar heb je gezonde darmen maar ook liters spijsverteringssappen voor nodig: speeksel, maag-, alvleesklier-, gal en darmsappen. Wist je dat oude geneesheren zelfs klachten als woede, boosheid, humeurigheid en een opvliegend gedrag aan een verstoorde werking van de spijsvertering (vooral de gal) toedichtten? Ook de traditionele Chinese geneeskunde wijst bij heel veel klachten wat betreft stemming naar de lever en galwerking.
Beide zijn bij veel mensen een aandachtspunt. Bijvoorbeeld door het Westerse voedingspatroon met veel bewerkt, vezelarm voedsel dat tot een disbalans in onze darmen kan zorgen. Maar ook door het hoge stressniveau dat veel mensen ervaren. Onze spijsvertering wordt aangestuurd door ons zogenaamde parasympatische zenuwstelsel (rust, reparatie, herstel, slaap, spijsvertering). In tijden van chronische stress wordt dit zenuwstelsel vaak overruled door het sympathische zenuwstelsel (actie, alertheid, beweging) En zo kan dit flink ten koste gaan van onze spijsverteringscapaciteit.
Paardenbloem vanuit de oude geneesheren bekeken
- Het is van oudsher bekend om zijn reinigende werking op lever, nieren en blaas. Daarom werd het in het voorjaar aanbevolen voor de voorjaarsreiniging.
- In vroegere tijden ging men er ook van uit dat een bepaald kruid bij een bepaald type mens paste. Zo zou de Paardenbloem vooral geschikt zijn voor mensen die ogenschijnlijk veel sterker lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Dat put hen en hun spijsvertering uiteindelijk uit.
- Zo werd Paardenbloem in vroegere tijden daarom ingezet bij:
- vermoeidheid, uitputting
- lever en galproblemen, galstenen, obstipatie, verhoogd cholesterol
- diabetes
- vochtafdrijving, nierstenen
Wat moderne onderzoeken zeggen over de geneeskracht van Paardenbloem
- Met stip op 1 staat de werking als bitterstof: alle bitterstoffen stimuleren de aanmaak van spijsverteringsappen vanuit maag, lever en pancreas. Vooral de werking op de galaanmaak wordt veelvuldig genoemd. Bij alle klachten die een link hebben met de gal (te weinig aanmaak, ontsteking van de galwegen, galstenen) wordt Paardenbloem dan ook genoemd.
- Het bevat inuline. Een prachtige vezelbron voor vooral onze Bifidobacterien. Zo bevat het zelfs meer vezels dan sla of spinazie! De inuline heeft bovendien een bloedsuikerspiegel/insuline regulerende werking.
- Het bevat choline. Een belangrijke stof voor de aanmaak van onze neurotransmitter acetylcholine: een van de belangrijkste neurotransmitters van ons parasympatische zenuwstelsel. Zie het plaatje hieronder welke klachten er kunnen ontstaan door verstoringen in de acetylcholine balans. Overigens zijn ei/eidooier, lever en bijvoorbeeld Shiitakes veel rijker aan choline dan paardenbloemblad. Maar het is toch weer mooi meegenomen.
Paardenbloem in eten/gebruiken?
Je kunt het op heel veel manieren toevoegen aan je eten. Mijn favorieten zijn:
- Jonge malse blaadjes over een salade snipperen/ of door een stamppot mengen. Het is voor mij een prachtige vervanger van rucola die momenteel best duur is in de supermarkt.
- Het jonge blad drogen en aan een reinigende thee toevoegen
- De wortels wassen, heel fijnsnijden en drogen. Een eetlepel aan eigengebakken brood toevoegen.
Zeewierwrap met paardenbloemblaadjes Stamppot groene blaadjes
Lees het uitgebreide verhaal over paardenbloem en de toepassingen verder via deze link. >
Werkt paardenbloemwortel preventief tegen kanker?
Het duurt niet lang meer en dan zijn ze er weer: de zonnige paardenbloemen. Ik word er altijd instant blij van als ik ze weer de kop zie opsteken. Voor veel mensen vormen ze echter een bron van ergernis omdat ze zogezegd hun gazon komen ‘ontsieren’. Ik snap niet goed wat er ontsierend kan zijn aan een mooie, gele bloem maar goed: misschien kan ik toch een goeie tip geven aan mensen die echt geen paardenbloemen in hun tuin willen. In plaats van ze te besproeien met giftige round-up of consorten, kan je ze beter uitsteken met een mesje. Van de bloemen maak je dan deze geweldige paardenbloemgelei, de bladeren kan je verwerken in een lekkere guacamole en de wortel … die heeft zo zijn eigen superfantastischgeweldige (sorry, maar dit is écht niet overdreven) eigenschappen. Verwerkt in een tinctuur of in een lekkere paardenbloemkoffie geeft de wortel van dit wel erg vrijgevige kruid je een vlotte spijsvertering, een goed werkende lever en een prima hormonaal evenwicht. En alsof dat nog niet voldoende was, wordt de paardenbloemwortel nu ook onderzocht op haar kankerbestrijdende eigenschappen.
Siyaram Pandey, professor in de biochemie aan de universiteit van Windsor in Canada, is bezig met een klinisch onderzoek rond de effectiviteit van onder meer paardenbloemwortel bij kanker. Hij vertelt in een keynote bij TEDx hoe – ondanks de grote vooruitgang in de wetenschap en de behandeling van kanker – behandelingen als chemo en bestraling nog altijd teveel nevenwerkingen hebben en op zijn zachts gezegd geen lachtertje zijn voor de patiënt.
Pandey voerde reeds onderzoeken uit met natuurlijke plantenextracten op kankercellen in petrischaaltjes en op dieren. Bij al die onderzoeken was het resultaat dat een eenvoudig extract van de volledige paardenbloemwortel in staat was om de kankercellen tot apoptose aan te zetten. Dat wil zeggen dat de kankercellen ‘zelfmoord’ plegen en dus de kanker zichzelf vernietigt. En dat terwijl de gezonde cellen onaangetast blijven. (Chemo vernietigt uiteraard ook kankercellen, maar beschadigt daarnaast ook de gezonde cellen).
Nu leveren studies in petrischaaltjes en op dieren nog niet voldoende bewijs of het extract ook bij mensen werkt (hoewel er wel al een aantal anecdotische gevallen waren van mensen bij wie het hielp). Het ‘echte’ bewijs dat de paardenbloemwortel in staat is om kanker te vernietigen, zal er pas zijn wanneer er resultaten van klinische studies op mensen afgerond zijn. Pandey’s team is daar nu mee bezig.
Geweldig aan zijn verhaal vind ik verder hoe hij meermaals benadrukt dat het niet de geïsoleerde zogezegd ‘werkzame en gekende’ stoffen uit de paardenbloem zijn die dit effect hebben, maar wel hoe ‘de plant onder zijn natuurlijke vorm meerdere stoffen bevat die in synergie werken om de kanker te doden.’ Hij legt verder ook uit hoe een aantal van de werkzame stoffen uit zowel paardenbloemwortel als lange peper gekend zijn om hun antikankerwerking. Alleen: als je de geïsoleerde stoffen gebruikt heb je er 10, 20, tot soms wel 10 000 keer zoveel van nodig als van een volledig plantenextract. Dit bevestigt weer eens te meer hoe belangrijk het is om de plant in zijn geheel te gebruiken en hoe de natuur de beste apotheker is. (Lees hierrond ook dit vroegere artikel).
Waarom doet men dan niet vaker onderzoek naar extracten van volledige planten? Pandey zegt in zijn verhaal zelf dat het erg moeilijk is om financiering te vinden voor het uitvoeren van zo’n klinische studies. Toen hij voor de eerste keer zijn aanvraag voor de studie indiende, kreeg hij als repliek dat het erop leek dat hij kanker wou vernietigen met ‘slangenolie’. Tja, met het verkopen van vermalen paardenbloemwortel kan je nu eenmaal minder geld verdienen dan met gepatenteerde al dan niet natuurlijke producten, waardoor je harder zal moeten zoeken om financiering voor zo’n project te krijgen.
Wat de resultaten van het klinische onderzoek ook zullen aantonen, voor mij is er alvast één ding duidelijk: kruiden bevatten stoffen die in een complexe synergie samenwerken en die ons kunnen helpen om gezond te blijven. Maak kruiden onder de vorm van thee, sterke infusie, tinctuur of plantenpoeder tot een deel van je dagelijkse routine en laat de synergie van alle stoffen die ze bevatten je beschermen tegen de invloeden van ons veeleisende, drukke bestaan.
N.B. Voor alle duidelijkheid: ik wil met deze blogpost niet zeggen dat chemo vervangbaar is door eender welk kruid. Sowieso ga ik er in mijn visie vanuit dat voorkomen beter is dan genezen en dat kruiden vooral preventief een erg interessante rol kunnen spelen.
Meer info:
Tedx talk van professor Pandey
Enkele studies van professor Pandey op paardenbloemwortelextract