Ouder worden
Ouder worden
De Joodse visie op ouder worden en pensionering
Gebaseerd op de leringen van de Lubavitcher Rebbe
Met dank aan MeaningfulLife.com
auteur:
datum: 2004
website: https://www.chabad.org/library/article_cdo/aid/1168/jewish/Growing-Old.htm
De Thora beschouwt ouderdom als een deugd en een zegen. In de Thora is “oud” (zakein) synoniem met “wijs”; de Thora gebiedt ons om alle ouderen te respecteren, ongeacht hun geleerdheid en vroomheid, omdat de vele beproevingen en ervaringen die elk extra levensjaar met zich meebrengt een wijsheid opleveren die het meest begaafde jonge wonderkind niet kan evenaren. Het beschrijft Abraham als iemand die “oud werd en in dagen kwam” (Genesis 24:1) – zijn verzamelde dagen, elk vol met leren en prestaties, betekende dat met elke voorbijgaande dag zijn waarde toenam. Daarom wordt een rijpe ouderdom beschouwd als een van de grootste zegeningen die de mens kan worden geschonken.
Dit staat in schril contrast met de heersende houding in de “ontwikkelde” landen van de wereld van vandaag. In de westerse wereld van de 20e eeuw is ouderdom een last. Jeugd wordt gezien als de hoogste kwalificatie in elk vakgebied, van zaken tot overheid, waar een jongere generatie erop staat om “te leren van hun eigen fouten” in plaats van voort te bouwen op de levenservaring van hun ouderen. Op 50-jarige leeftijd wordt iemand beschouwd als “over the hill” en krijgt hij al hints dat zijn positie beter zou worden ingevuld door iemand die 25 jaar jonger is dan hij; in veel bedrijven en instellingen is pensionering verplicht op 65-jarige leeftijd of eerder.
Zo dicteert de maatschappij dat iemands latere jaren worden gekenmerkt door inactiviteit en achteruitgang. Ouderen krijgen het gevoel dat ze nutteloos zijn, zo niet een last, en dat ze zich het beste kunnen beperken tot bejaardendorpen en verpleeghuizen. Na tientallen jaren van prestaties zijn hun kennis en talent plotseling waardeloos; na tientallen jaren van bijdragen aan de maatschappij zijn ze plotseling onverdiende ontvangers, dankbaar voor elke keer dat de jongere generatie vrij neemt van werk en spel om even langs te komen voor een halfuurtje kletsen en de vereiste Vaderdagstropdas.
Op het eerste gezicht lijkt de moderne houding ten minste gedeeltelijk gerechtvaardigd. Is het niet een feit dat een persoon fysiek verzwakt naarmate hij ouder wordt? Het is waar dat de inactiviteit van pensionering een belangrijke factor is gebleken in de achteruitgang van ouderen; maar is het niet nog steeds een onontkoombaar feit van de natuur dat het lichaam van een 70-jarige niet het lichaam is van een 30-jarige?
Maar dit is nu precies het punt: moet de waarde van een persoon worden gemeten aan zijn fysieke bekwaamheid? Aan het aantal manuren en intercontinentale vluchten dat per week van hem kan worden afgenomen? Het gaat hier om meer dan de ontrechting van een heel deel van de bevolking wiens enige misdaad is dat ze een decennium of twee eerder zijn geboren dan de rest; onze houding ten opzichte van ouderen weerspiegelt ons concept van “waarde”. Als de fysieke kracht van een persoon is afgenomen terwijl zijn scherpzinnigheid en inzicht zijn toegenomen, zien we dit dan als een verbetering of een achteruitgang? Als de output van een persoon in kwantiteit is afgenomen maar in kwaliteit is toegenomen, is zijn nettowaarde dan gestegen of gedaald?
Een twintigjarige kan inderdaad de hele nacht dansen, terwijl zijn grootmoeder na een paar minuten moe is. Maar de mens is niet geschapen om urenlang te dansen. De mens is geschapen om het leven op aarde zuiverder, helderder en heiliger te maken dan het was voordat hij op het toneel verscheen. In dit licht bezien compenseert de spirituele volwassenheid van ouderen meer dan hun verminderde fysieke kracht; de afname van iemands fysieke driften kan zelfs worden gebruikt als een spiritueel bezit, omdat het een positieve herordening van prioriteiten mogelijk maakt die veel moeilijker is in iemands jeugd, wanneer de zoektocht naar materiële winst op zijn hoogtepunt is.
De fysieke gezondheid van het lichaam heeft zeker invloed op iemands productiviteit. Het leven is een huwelijk van lichaam en ziel, en is het meest productief wanneer het wordt gevoed door een gezond lichaam en een gezonde geest. Maar de effecten van het verouderingsproces op iemands productiviteit worden grotendeels bepaald door de manier waarop hij dit huwelijk en partnerschap bekijkt. Wat is het middel en wat is het doel? Als de ziel niets meer is dan een motor om het lichaam te voorzien in zijn behoeften en doelen, dan brengt de fysieke verzwakking van het lichaam met de leeftijd ook een spirituele achteruitgang met zich mee — een afdaling in verveling, zinloosheid en wanhoop. Maar als men het lichaam beschouwt als een accessoire van de ziel, dan is het tegenovergestelde waar: de spirituele groei van de ouderdom versterkt het lichaam, waardoor men een productief bestaan kan leiden zolang de Almachtige men het geschenk van het leven schenkt.
Leven: een definitie
Maar er is meer dan dat. Er is meer verschil tussen het perspectief van de Thora op ouderdom en dat van de moderne wereld dan de klassieke dichotomie tussen lichaam en ziel, meer dan de vraag van materiële versus spirituele prioriteit.
Aan de basis van de instelling van pensionering ligt het idee dat het leven bestaat uit productieve en niet-productieve periodes. De eerste 20-30 jaar van het leven worden gezien als een tijd van weinig of geen prestaties, aangezien een persoon kennis en training verwerft ter voorbereiding op de productieve periode van het leven. De volgende 30-40 jaar zijn de tijd waarin zijn of haar creatieve energieën worden gerealiseerd; hij of zij geeft nu terug wat in hem is geïnvesteerd door zijn nu passieve ouderen, en investeert op zijn beurt in de nog steeds passieve jongere generatie. Ten slotte, als hij zijn “schemerjaren” ingaat, laat hij zijn periode van “echte” prestaties achter zich; hij heeft “zijn hele leven” hard gewerkt, dus hij zou zich nu moeten settelen en genieten van de vruchten van zijn arbeid. Als de creatieve drang zijn ouder wordende lichaam nog steeds opwindt, wordt hem aangeraden een onschuldige hobby te vinden om zijn tijd mee te vullen. Inderdaad, tijd is nu iets om te “vullen” en over te gaan terwijl hij zijn dagen doorbrengt aan de zijlijn van het leven, zijn kennis en vaardigheden opgeborgen op de zolder van de ouderdom. Hij is nu helemaal teruggekeerd naar zijn kindertijd: opnieuw is hij een passieve ontvanger in een wereld die wordt gevormd en gerund door het initiatief van anderen.
De Tora kent echter geen dergelijk onderscheid tussen de fasen van het leven, want het ziet productiviteit als de essentie van het leven: de woorden “een niet-productieve levensperiode” zijn een oxymoron. Er zijn duidelijke verschillen tussen kindertijd, volwassenheid, enz., maar deze verschillen in de manier, niet het feit, van iemands productiviteit. Pensioen en het passieve genieten van de vruchten van iemands arbeid hebben ook hun tijd en plaats – in de Wereld die Komt. In de woorden van de Talmoed: “Vandaag is het tijd om te doen; morgen, om de beloning te oogsten.” Het feit dat G‑d een persoon een enkele extra dag van lichamelijk leven heeft gegeven, betekent dat hij zijn missie in het leven nog niet heeft voltooid, dat er nog iets voor hem is om te bereiken in deze wereld.
Zo drukt het aforisme “De mens is geboren om te zwoegen” (Job 5:7) een zeer fundamenteel feit van de menselijke natuur uit. Een mens ervaart alleen echte voldoening van iets dat hij door eigen inspanning en initiatief heeft verdiend; onverdiende geschenken en aalmoezen (“het brood van schaamte” in kabbalistische terminologie) zijn onbevredigend en onmenselijk. Zoals de Talmoed opmerkt: “Een mens zou liever één maat van zijn eigen graan hebben dan negen maten van dat van zijn medemens.”
Een werkende volwassene, belast met de eisen van het leven, kan nostalgisch terugdenken aan zijn kindertijd “paradijs” als een tijd van vrijheid van verantwoordelijkheid en arbeid. Als kind verachtte hij echter zo’n paradijs en verlangde hij alleen maar naar iets echts en creatiefs. Daag een kind uit met verantwoordelijkheid en hij zal opbloeien; zet hem neer als een passieve, onproductieve ontvanger van “onderwijs” en hij zal neerslachtig en opstandig worden. Want ook het kind leeft en verlangt als zodanig naar prestatie; vanaf het moment van de geboorte beïnvloedt hij zijn omgeving al actief, al is het maar door zijn ouders te stimuleren met zijn dorst naar kennis en genegenheid.
Hetzelfde geldt voor volwassenen van alle leeftijden. De belofte van een “gelukkig pensioen” is een wrede mythe: de aard van het menselijk leven is dat de mens alleen echt geluk kent als hij creatief bijdraagt aan de wereld waarin hij leeft. De verzwakte fysieke staat van ouderdom (of ziekte, God verhoede) is geen straf van inactiviteit, maar een uitdaging om nieuwe — en betere — plaatsen van prestatie te vinden.
Waarom
Zo is de menselijke aard: het leven heeft alleen betekenis als het productief is. Maar waarom? Waarom is de mens zo geconstrueerd?
Omdat God de mens schiep om Zijn partner in de schepping te zijn.
De Midrasj vertelt ons dat “God tegen de rechtvaardigen zegt: Zoals Ik een schepper van werelden ben, zo zou jij dat ook moeten doen.” De Midrasj vertelt ook over een uitwisseling tussen een Griekse filosoof en de talmoedische wijze Rabbi Hoshiah: “Als besnijdenis wenselijk is voor God,” vroeg de westerse denker, “waarom schiep Hij Adam dan niet besneden?” Rabbi Hoshiah antwoordde: “Alles wat in de zes dagen van de schepping is geschapen, vereist aanpassing en verbetering door de mens: het mosterdzaad moet worden gezoet, tarwe moet worden gemalen…” G‑d heeft specifiek een onvoltooide wereld geschapen voor de mens om te ontwikkelen en te perfectioneren.
G‑d is de ultieme initiator en gever, die ons bestaan en leven schenkt en ons uitrust met vermogens en middelen. Maar G‑d wilde meer dan passieve ontvangers van Zijn gaven. Hij wilde een partnerschap met ons, een partnerschap waarin wij zouden creëren en geven zoals Hij creëert en geeft, en Hij van ons zou ontvangen zoals wij van Hem ontvangen. Dus maakte Hij de drang naar prestatie de essentie van het menselijk leven.
Een handelwijze
Het trieste feit blijft echter dat pensionering, verplicht of anderszins, een feit is van het moderne leven. Jaar na jaar vernietigt het miljoenen levens en veroordeelt het onschatbare menselijke hulpbronnen (inderdaad, de meest waardevolle menselijke hulpbronnen die we als ras bezitten) tot volledige of bijna volledige verspilling. Wat moet men doen in het licht van deze menselijke en sociale tragedie? Moet men een campagne beginnen om deze praktijk en het waardesysteem dat erachter ligt te veranderen? Moet men op zoek naar de positieve kant van pensionering en proberen de positieve aspecten ervan te benutten?
Inderdaad, we moeten beide doen. We moeten de houding van de leiders van de zakenwereld en de professionele wereld en van de samenleving als geheel veranderen. Bovenal moeten we de zelfperceptie van de ouderen (en de bijna-bejaarden en de bijna-bejaarden) zelf veranderen. We moeten ze vertellen: je bent niet nutteloos; integendeel, je bent een grotere aanwinst voor de samenleving dan ooit tevoren, en met elke dag en ervaring die voorbijgaat, neemt je waarde toe. De veranderingen in je leven die je ervaart als gevolg van je toenemende jaren, zijn geen reden om je terug te trekken uit het productieve leven, maar de kans om nieuwe en zinvollere manieren te ontdekken om jezelf en je omgeving te ontwikkelen. Een lang leven is een goddelijk geschenk en de Almachtige heeft je zeker de tools gegeven om het optimaal te realiseren.
Tegelijkertijd moeten we de kansen benutten die de instelling van pensionering ons biedt. Als er talloze gepensioneerde mannen en vrouwen zijn die wanhopig op zoek zijn naar manieren om hun tijd te vullen, laten we dan voor hen centra voor Torah-studie opzetten, waar ze meerdere uren per dag kunnen binnenlopen en hun kennis en productiviteit kunnen vergroten. Laten we dergelijke centra in elke gemeenschap openen en lessen en workshops in elk verzorgingshuis opzetten. Als de worstelingen op de werkplek velen ervan weerhielden om het verhelderende perspectief van de Torah op het leven in hun jongere jaren te verwerven, biedt pensionering een gouden kans om te leren en te groeien. Onderwijs is, net als productiviteit, een levenslange inspanning.
De Torah zal hen een nieuw leven geven. Het zal hen verlichten in hun ware waarde en potentieel, en hen transformeren van nutteloze has-beens in lichtbakens voor hun families en gemeenschappen. Pensioen, als het goed wordt gebruikt, kan worden gericht als de meest krachtige kracht om het uiteindelijk uit de geest en het leven van de mens te verwijderen.
Opmerking van de redacteur: dit essay is gebaseerd op toespraken die de Rebbe hield op zijn 70e verjaardag, Nissan 11, 5732 (26 maart 1972), en tien jaar later op zijn 80e verjaardag. Bij beide gelegenheden ontving de Rebbe tienduizenden brieven van weldoeners over de hele wereld; waaronder verschillende die suggereerden dat het misschien tijd was dat hij zou overwegen om “het rustiger aan te doen” en “het rustig aan te doen” na zijn vele vruchtbare decennia als leider en activist. Het antwoord van de Rebbe was de vernietigende aanval op het concept van “pensioen” dat hier wordt verwoord.
De Rebbe heeft het onderwerp ook bij verschillende andere gelegenheden aangekaart, waaronder een reeks Shabbat-bijeenkomsten in de zomer van 1980. Hij riep toen op tot de oprichting van Torah-studiecentra voor ouderen. Honderden van dergelijke studiecentra, op voorstel van de Rebbe Tiferet Zkeinim (“de glorie van de ouderen”) genoemd, zijn sindsdien in elke uithoek van de wereld opgericht door de afgezanten van de Rebbe. Elementen van deze gesprekken, evenals verschillende andere gesprekken waarin de Rebbe het concept van “leven als productiviteit” besprak, zijn ook in dit essay opgenomen.
De Rebbe zelf was een belangrijk voorbeeld van het Torah-perspectief op “pensioen” dat hij uiteenzette. Hij vierde zijn 70e verjaardag door de oprichting van 71 nieuwe onderwijs- en sociale instellingen te initiëren, waarmee het wereldwijde outreach-netwerk van Chabad-Lubavitch vrijwel werd verdubbeld. Op zijn 80e verjaardag riep hij opnieuw op tot een enorme uitbreiding van Chabads-activiteiten in een zes uur durende toespraak die eindigde na 3:00 uur ’s nachts, waarna de Rebbe persoonlijk een geschenk uitdeelde – een speciale editie van de chassidische klassieker, de Tanya – aan elk van de 10.000 aanwezige mannen, vrouwen en kinderen, waarbij de laatste deelnemer zijn Tanya om 6:15 uur ’s ochtends ontving.
Hoewel de Rebbe een zeer indrukwekkende lijst van prestaties achter de rug had toen hem werd geadviseerd om te beginnen met “genieten van de vruchten van zijn arbeid” toen hij in 1972 de leeftijd van 70 bereikte, verbleken deze in vergelijking met wat hij had bereikt op 80-jarige leeftijd, wat op zijn beurt een fractie is van de reikwijdte en omvang van zijn activiteiten op 90-jarige leeftijd. Elk jaar bracht de openbaring van nieuwe dimensies aan zijn filosofie en wereldbeeld, nieuwe campagnes en initiatieven, nieuwe Chabad-centra, scholen en gemeenschappen over de hele wereld. Ook in de jaren 1992 tot 1994, terwijl hij fysiek gehandicapt was door de zware beroerte die hij in maart 1992 kreeg, bleef hij de Chabad-beweging leiden en gaf hij richtlijnen aan zijn 3000 afgezanten op zes continenten en de vele duizenden die zich tot hem wendden voor begeleiding en richting.
Gebaseerd op de leringen van de Lubavitcher Rebbe