Natuurlijke middelen
Bijvoet Tinctuur (Artemisia vulgaris)
Bijvoet is een kruid dat diverse toepassingen kent, vooral op het gebied van de spijsvertering en het hormoonsysteem.
Spijsvertering
Bijvoet kan helpen bij verschillende spijsverteringsproblemen. Het is nuttig bij hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel) en maagklachten, zoals maagkrampen. Het stimuleert de eetlust en bevordert de spijsvertering. Bij misselijkheid, vooral als dit gepaard gaat met zware hoofdpijn, kan het ook verlichting bieden. Daarnaast kan bijvoet helpen bij spijsverteringsstoornissen, diarree en het bestrijden van worminfecties. Het werkt als een galopwekkend middel, wat goed is voor de algehele spijsvertering.
Hormoonsysteem:
Bijvoet heeft ook een belangrijke rol in het ondersteunen van het hormoonsysteem, vooral voor vrouwen. Het kan helpen bij amenorroe (het uitblijven van de menstruatie) en dient als tonicum voor de baarmoeder. Bijvoet heeft invloed op de gladde spieren van de baarmoeder en kan helpen bij moeilijke bevallingen en het uitdrijven van de nageboorte. Het bevordert en reguleert de menstruatie en kan ook helpen bij het verwarmen van de baarmoeder. In sommige gevallen kan het bijdragen aan vruchtbaarheid door de baarmoeder te reinigen en te ontspannen. Het kan ook gebruikt worden bij eierstokontsteking, frigiditeit en impotentie. Bovendien stimuleert bijvoet de hypofyse en de lymfeklieren en bevordert het de productie van hormonen zoals oestrogeen en progesteron, wat kan helpen bij het post-pil syndroom en de eisprong.
Zenuwstelsel:
Op het gebied van het zenuwstelsel staat bijvoet bekend om zijn kalmerende eigenschappen. Het kan anti-epileptische effecten hebben en helpen bij angst, nervositeit, depressie en slaapproblemen.
Let op: Bijvoet mag niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap.
Madeliefjes zalf (Bellis perennis)
Bellis betekent mooi en Perennis betekent overblijvend
De madeliefjeszalf is een effectieve oplossing voor kinderen die regelmatig buiten spelen en geconfronteerd worden met schaafplekken, blauwe knieën, schrammen en kleine wondjes. Deze zalf staat bekend om haar wonderbaarlijke eigenschappen, waardoor deze alledaagse verwondingen snel verdwijnen.
Het product fungeert als een EHBO-zalf, specifiek bedoeld voor niet-ernstige verwondingen. Het is belangrijk om vóór het aanbrengen van de zalf ervoor te zorgen dat het wondje goed schoongemaakt is, om infecties te voorkomen en de genezing te bevorderen.
Hoewel de zalf voornamelijk wordt geroemd om zijn helende werking bij buitenkinderen, is deze geschikt voor iedereen die te maken heeft met huidaandoeningen zoals eczeem, valplekken, blauwe plekken, kneuzingen en zelfs acne. De kracht van de madeliefjeszalf overstijgt leeftijd en speelgewoonten, en biedt verlichting en genezing aan een brede groep mensen.
Het madeliefje, symbool van het product, draagt een diepere boodschap met zich mee: “Je bent nooit alleen.” Deze energetische boodschap herinnert ons eraan dat er altijd een kracht is die ons bijstaat, ongeacht de uitdagingen die we tegenkomen. Het madeliefje en zijn zalf dienen als een geruststellende herinnering dat hulp en steun altijd binnen handbereik zijn.
Wilgenbast tinctuur (Salix alba) Natuurlijke pijnstiller
In vroegere tijden werd er op een stukje wilgenbast gekauwd om pijn te verlichten. De wilg bevat namelijk de pijnstillende en ontsteking werende stof salicine.
In de 19e eeuw wist men de stof uit de wilgenbast te isoleren en later kunstmatig na te maken. Dit was de voorloper van onze hedendaagse aspirine.
Omdat de stof salicine wordt geïsoleerd en dus niet langer vergezeld wordt door de looistoffen die in de wilgenbast zitten, kun je van aspirine last van de maag krijgen.
Wanneer je de wilgenbast als geheel gebruikt heb je hier geen last van. Daarom is de wilg veilig bij langdurig gebruik als pijnstiller.
Wilg kan dan ook goed worden ingezet bij artrose, artritis, chronische rugklachten, knie en heuppijn en jicht. Maar wilg helpt ook goed bij (acute) hoofdpijn en is koortsverlagend.
Contra-indicaties (niet gebruiken bij): Niet gebruiken tijdens de zwangerschap of zogen. Niet geschikt kinderen onder de 12 jaar. Niet geschikt wanneer je overgevoelig bent voor aspirine.
Dosering: 25 druppels oplossen in water, max 3x daags
Blauwe Lotus tinctuur (Nymphaea caerulea)
Tinctuur Blue lotus – Nymphaea caerulea ook bekend als de blauwe lotus of heilige blauwe lelie, is een waterlelie die afkomstig is uit de Nijl en andere locaties in Oost-Afrika. Blauwe lotus heeft zowel een verdovend als een euforisch effect, en is in een hogere dosis licht hallucinogeen. Men zegt dat de bloem ook de seksuele opwinding verhoogt en een potentie verhogend effect heeft.
De effecten ervan combineren zeer goed met wijn, die het sociale en euforische aspect belichten. Sommige gebruikers melden ook een aangenaam gevoel van warmte rond het hoofd en bovenlichaam en een droomachtig gevoel – alsof het leven zelf een wakkere droom is.
Dit kruid kan diep ontspannend zijn voor lichaam en geest. De kalmerende eigenschappen maken het geweldig voor meditatie en yoga-oefeningen. Het geeft een mild gevoel van rust en euforie, samen met een veranderd gevoel van bewustzijn.
Ervaring met blue lotus: Ongeveer 10 minuten nadat ik de tinctuur neem merk ik dat ik rust in mijn hoofd krijg. Daarnaast heb ik sinds ik deze tinctuur gebruik helemaal geen last meer van mijn darmen. Zodra ik het een poosje niet neem steekt het PDS zijn kop weer op. De darmen en de hersenen werken samen, het is dus in mijn lichaam een duidelijke wisselwerking.
Dosering Blauwe Lotus Tinctuur: Neem 4 tot 10 druppels in sap, water of onder de tong, 2x per dag.
Smeerwortelzalf (Symphytum officinalis)
De allround kruidenzalf die in geen medicijnkastje mag ontbreken.
Blauwe plekken, sportblessures, verstuikingen, botbreuken, schaafwonden, maar ook voor Kloven, slecht genezende schone wonden, reuma, jicht, artritis…
Nog meer?
Ja, namelijk:
Ontstekingen, acne, zweren steenpuisten, bloeduitstortingen, spierpijn, zenuwpijn.
Ik denk dat dit het ongeveer wel is… en nog: vochtophoping en zwelling zoals bij aambeien, spataderen, littekens, huiduitslag, koortslip, wallen, psoriasis en eczeem.
Wietwortelzalf (Cannabis sativa)
In een (schriftelijk) onderzoek uit 2017 wordt besproken waarom wiet-wortelzalf medicinaal in te zetten is. De wortels van de plant hebben een reeds lange geschiedenis en de verhalen over medicinaal gebruik gaan al duizenden jaren terug. Helaas lijken de verhalen van toen, soms onbelangrijk in het nu. Zonde, want cannabis wordt in diverse vormen al zeer lange tijd ingezet als medicijn.
Ooit werd beschreven dat een afkooksel van de wortel in water, zou kunnen worden gebruikt om stijfheid in de gewrichten, jicht en aanverwante aandoeningen te verlichten. Zo rond de 17e eeuw adviseerden ook verschillende kruidenartsen om de cannabis-wortel in te zetten bij deze kwalen. De huidige beschikbare gegevens over de farmacologie van de wortelcomponenten van de cannabisplant, bieden aanzienlijke ondersteuning voor de historische beweringen over de klinische werkzaamheid. Het zou raadzaam zijn heronderzoek te doen naar de werking van preparaten van hele wortels op inflammatoire en kwaadaardige aandoeningen, maar dan met behulp van moderne wetenschappelijke technieken.
Het heeft een positief effect bij kneuzingen en blauwe plekken, maar ook acne kan verminderen of zelfs verdwijnen bij het gebruik van deze zalf. Hieronder een kleine opsomming van huid en/of inwendige problemen, waar het smeren van wiet-wortelzalf bij kan helpen:
• Eczeem
• Psoriasis
• Acne
• Kneuzingen/verstuikingen
• Artrose/reumatische pijnen
• Blauwe plekken
• Schimmelinfecties
• Kalknagels
• Droge huid
• Striae
• Brandwonden/verbranding door de zon