Natuurbranden
Lees ik in de Stentor van 13 juni 2024 dit bericht over MOGELIJKE NATUURBRANDEN op de voorpagina. Een bericht waarvan ik denk: is dit echt waar?
Het bericht:
“Om beter voorbereid te zijn op natuurbranden komt geld beschikbaar voor herinrichting van natuurgebieden, kennisverwerving en de vervanging van naaldbomen voor loofbos.
Dat meldt de stelt demissionair minister van Natuur Christianne van der Wal (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer. ,,Als gevolg van de toegenomen hitte en droogte is het risico op natuurbranden gegroeid. Juist in ons dichtbevolkte land zullen natuurbranden snel aanzienlijke schade kunnen veroorzaken. Ik vind het daarom de hoogste tijd dat we dit serieus nemen.”
De overheid steekt 70 miljoen euro in onder meer een nieuw expertisecentrum voor natuurbranden. Daar moeten diverse partijen, zoals brandweer, terreinbeheerders en overheden, kennis verzamelen over hoe deze branden beter zijn te voorkomen. En als ze zich voordoen, wat dan de beste bestrijdingsstrategie is.”
Terwijl we de wolf zijn gang moeten laten gaan, omdat dat bij bij onze natuur zou horen en daarbij andere dieren (lees schapen, kippen, paarden, ezels, etc) moeten worden opgeofferd. Gaan we naaldbomen vervangen voor loofbomen, omdat we branden moeten voorkomen. Kan iemand mij dit uitleggen, zodat ik het misschien kan volgen/begrijp?
Als jong meisje beleefde minister al het gevaar: nu steekt ze extra geld en kennis in bestrijding natuurbranden
Naast ruimte voor de rivier, noopt klimaatverandering ons ertoe dat we ruimte gaan maken voor het vuur. Om beter voorbereid te zijn op natuurbranden, stelt demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur) geld beschikbaar voor kennisverwerving, herinrichting van natuurgebieden en de vervanging van naaldbomen voor loofbos.
auteur: Edwin Timmer
datum: 13-06-24
website: https://www.destentor.nl/binnenland/als-jong-meisje-beleefde-minister-al-het-gevaar-nu-steekt-ze-extra-geld-en-kennis-in-bestrijding-natuurbranden~ae43066f/
Dat meldt de VVD-bewindsvrouw in een brief aan de Tweede Kamer. ,,Als gevolg van de toegenomen hitte en droogte is het risico op natuurbranden gegroeid”, zegt Van der Wal in gesprek met het AD. ,,Juist in ons dichtbevolkte land zullen natuurbranden snel aanzienlijke schade kunnen veroorzaken. Ik vind het daarom de hoogste tijd dat we dit samen serieus nemen.”
Natuurbranden zijn levensgevaarlijk voor de mens, maar ook biodiversiteit en infrastructuur kunnen forse schade oplopen, waarschuwt de minister. Als gevolg van de toegenomen periodes van droogte is het aantal risicovolle dagen op natuurbranden sinds 1950 verdubbeld van gemiddeld 46 naar 94 dagen per jaar. Van der Wal: ,,Alles wijst erop dat dit in de toekomst nog verder kan stijgen.”
Expertisecentrum
Daarom steekt de Rijksoverheid 70 miljoen euro in onder meer een nieuw expertisecentrum voor natuurbranden. Daar moeten verschillende partijen, zoals brandweer, terreinbeheerders en verschillende overheden, de kennis verzamelen over hoe natuurbranden beter te voorkomen zijn en, als ze zich toch voordoen, wat dan de meest verstandige bestrijdingsstrategie is.
,,Wij zijn blij met dit initiatief”, zegt Jelmer Dam van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV). ,,Als Nederlanders aan klimaatrisico’s denken, gaat het vaak over wateroverlast. Dat is logisch, maar ook het brandgevaar in de natuur neemt toe”, zegt de coördinator natuurbrandbeheersing bij het NIPV, die eerder in Spanje, Canada en de VS studeerde op het natuurfenomeen.
Dam: ,,Vuur is niet slecht. Het hoort erbij. Maar we kunnen wel voorkomen dat het onbeheersbaar wordt.” De brandweer moet leren om de brandstof (het verdroogde gras of andere dorre vegetatie) te manipuleren. Hij doelt op ‘tegenbranden’ van stukken natuur rond een vuurzee, zodat de vlammen binnen een bepaalde zone blijven. ,,De focus moet breder zijn dan alleen op blussen.”
Vervangen monocultuur
Een deel van de financiële bijdrage is bedoeld voor maatregelen door beheerders van natuurgebieden. Denk aan het opdelen van stukken natuur, ofwel compartimentering, om branden binnen kleine oppervlaktes te houden. Doorgangen van voldoende breedte helpen de brandweer aan een makkelijke toegang en voorkomen dat het vuur snel overspringt.
,,We zijn al bezig met vervanging van monoculturen met naaldbos voor gemengde vegetatie”, verklaart Imke Boerma, woordvoerder van Staatsbosbeheer. Het naaldbos was ooit bedoeld voor houtproductie. Maar voor de biodiversiteit en als brandpreventie werkt menging met loofbos beter.
900 hectare
Als jong meisje maakte minister Van der Wal een natuurbrand mee op vakantie in Catalonië. ,,Ons dorpje was ingesloten door het vuur en het scheelde weinig of we waren geëvacueerd per boot.” Onlangs was ze terug in Spanje om te leren van de aanpak daar. Ook de natuurbranden in 2020 in de Deurnese Peel en de De Meinweg, waarbij 900 hectare in vlammen opging, drukte de bewindsvrouw op de feiten.
,,Ja, burgers kunnen blijven wonen in de natuur”, zegt Van der Wal. ,,Of op vakantie gaan in bungalows in het bos. Maar we moeten ons bewust zijn van de risico’s en ons voorbereiden. Bijvoorbeeld door voldoende waterpunten te slaan.”
Rond de Veluwe is de brandweer in gesprek met bewoners over de risico’s. ,,Zorg in elk geval dat je een defensieve ruimte hebt rond je huis, die breed genoeg is voor de brandweer”, zegt coördinator Dam. Een rieten dak in het bos vindt hij geen aanrader. ,,Of het moet zijn behandeld zodat het minder ontvlambaar is.”