Minister De Jonge zet mensen op het verkeerde been
Anne Borkent wijst op eenzijdige benadering coronacrisis: “Minister De Jonge zet mensen op het verkeerde been”
“Door de stelligheid waarmee minister Hugo de Jonge het coronavaccin promoot worden mensen op het verkeerde been gezet.” Opnieuw wijst pastor Anne Borkent op de schaduwzijden van de coronamaatregelen, nadat het kabinet deze maand besloot om een aantal versoepelingen terug te draaien. Naar aanleiding van de herdruk van zijn boek 2021. Terug naar normaal? legt de onderzoeker uit waarom hij de huidige situatie problematisch vindt en doet hij een beroep op ons gezond verstand.
auteur: Jeffrey Schipper
datum: 21 juli 2021
website: Anne Borkent wijst op eenzijdige benadering coronacrisis – CIP.nl
Je schrijft: ‘Hoewel de ziekenhuisopnames inmiddels dalen en er al rond 7 miljoen vaccinatieprikken zijn gezet [situatie mei 2021, red.], is de situatie waarin we ons bevinden allesbehalve normaal.’ Wat is er zo abnormaal aan de huidige situatie?
“Het is heel interessant om de ontwikkelingen in Groot-Brittannië te volgen. De Britten zetten de coronaversoepelingen door en schrappen deze maand alle coronamaatregelen, ondanks dat het aantal positieve testen toeneemt. Waarom? De ziekenhuisopnames blijven relatief laag. Als je van het aantal positieve testen uitgaat is het de vraag wanneer je dan eindelijk wél teruggaat naar het oude normaal. Onderschat de sociaal-maatschappelijke gevolgen van de coronamaatregelen niet, ook dát is gezondheid.”
Over de keerzijde van de coronamaatregelen gaat Borkent in dit video-interview dieper in. “En voordat mensen ergens naar binnen mogen of mogen reizen, wordt vaak om een negatieve test gevraagd. Ook dat is een abnormale situatie.””Onderschat de sociaal-maatschappelijke gevolgen van de coronamaatregelen niet, ook dát is gezondheid.”
Je zou kunnen stellen dat het juist nu verstandig is om niet naar het oude normaal terug te gaan, gelet op de varianten die in omloop zijn.
“We zitten nu al anderhalf jaar in deze situatie. Dat is in een mensenleven relatief lang. We ontdekken steeds meer dat we niet in zo’n maakbare wereld leven als we willen of denken. De vaccins blijken minder goed te werken dan van tevoren werd gezegd of gedacht. Voor de duidelijkheid: ik ben geen viroloog. Maar het is algemeen bekend dat een vaccin in historisch opzicht niet de manier is om uit een luchtwegvirus-epidemie te komen, omdat je met een vaccin een snelmuterend luchtwegvirus nooit voor kunt blijven. Op een gegeven moment zouden we hier net als de Britten moeten erkennen dat corona onder ons blijft.”
Gesteld wordt dat het einde van de crisis in zicht is als meer dan 70 procent van de bevolking is gevaccineerd.
“Dat is de vraag. Kijk eens naar Israël. Het overgrote deel van de bevolking is gevaccineerd en ook daar neemt het aantal besmettingen toe. Ook onder mensen die al twee prikken hebben gehad. Pfizer heeft nu aangekondigd dat de beschermingsgraad die 95 procent was nu 64 procent is vanwege de deltavariant. Daarom stelt Pfizer nu dat er een derde prik nodig is. Mensen die wijzen op het belang van een hoge vaccinatiegraad houden geen rekening met het feit dat er ook wetenschappers zijn die stellen dat vanwege mutaties gevaccineerden achter de feiten aan blijven lopen. Mogelijk gaan we hetzelfde krijgen als bij de griepprik: ieder jaar een ander vaccin nemen om beschermd te blijven. Door de stelligheid waarmee minister De Jonge het coronavaccin promoot worden mensen op het verkeerde been gezet. Ze denken dat ze er met een prik vanaf zijn, de vraag is dus of dat zo is.”
Borkent onderstreept dat gevaccineerden én niet-gevaccineerden een risico nemen. “Wie niet tot de kwetsbare groep behoort loopt het kleine risico op long-covid. Bij het vaccin zit een onbekend risico. Je moet dus kiezen tussen een klein verwaarloosbaar risico en een onbekend risico. Dat is een risicoafweging die iedereen voor zichzelf moet maken.
‘Angst is een slechte raadgever. De grootste pandemie die momenteel heerst, is de pandemie van angst’, schreef je op Facebook. Wat bedoel je hiermee?
“In deze coronacrisis valt mij op dat de feiten eenzijdig worden gebracht. Veel cijfers worden niet gedeeld. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat dágelijks 428 Nederlanders sterven, aan allerlei oorzaken. Dit komt neer op 150.000 overlijdens per jaar. Een ander feit is dat de gemiddelde leeftijd van coronadoden rondom de gemiddelde levensverwachting van 82 jaar ligt. De feiten laten dus vaak zien dat er geen reden is om bang te zijn. Mijn vrouw ziet als psycholoog de negatieve gevolgen daarvan.
Sommige mensen met smetvrees zitten al een jaar thuis. Hun emotionele en sociale gezondheid is in rap tempo achteruitgegaan. Een permanent steriele omgeving is bovendien niet goed voor ons immuunsysteem.””Door de stelligheid waarmee minister De Jonge het coronavaccin promoot worden mensen op het verkeerde been gezet. Ze denken dat ze er met een prik vanaf zijn, de vraag is dus of dat zo is.”
Borkent zegt dit niet om op te roepen tot roekeloos gedrag. “Voordat ik in de auto stap, zeg ik natuurlijk niet: ‘Ik ben niet bang! Ik doe geen gordel om.’ Er is een verschil tussen bang en voorzichtig zijn.”
Ds. M. van Reenen merkt een geestelijke crisis op die corona blootlegt: “In plaats van wezenlijke dingen die behoren tot het cement van de samenleving, gaat het voortdurend over vakanties, pretparken en terrassen.” Hij vraagt zich af in hoeverre mensen in coronatijd écht zijn stilgezet bij de zin van het leven. Herken je dit?
“Jazeker”, antwoordt Borkent. “Veel mensen vaccineren zich niet om meer mensen in hun huiskamer te ontvangen, maar omdat ze naar de bioscoop of hun vakantieadres kunnen gaan. Met zijn uitspraken over de geestelijke crisis slaat dominee Van Reenen de spijker op de kop. Ik had verwacht dat mensen in de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog zouden gaan nadenken: ‘Is er meer tussen hemel en aarde?’ en mensen vervolgens op zoek zouden gaan naar God. Natuurlijk zijn er positieve voorbeelden, maar veel minder dan ik had verwacht. Dit laat zien hoe diep de genotscultuur verankerd is. Dit is een groot verschil tussen de huidige crisis en de Tweede Wereldoorlog en de fase daarna.”
Vanwege de coronamaatregelen zijn de mogelijkheden voor christenen beperkt. Op welke wijze kunnen we in deze crisis onze blijde boodschap uitdragen?
“Die kansen liggen niet zozeer binnen de kerkmuren, maar op straat. Kerkdiensten worden voornamelijk bezocht door christenen, omdat buitenstaanders het te spannend vinden om binnen te lopen. Livestreams worden ook voornamelijk door christenen bekeken, is mijn indruk. Ik denk dat sommige christenen de nodige kansen hebben gepakt. Denk aan het massa-event van Stichting Presence op het Malieveld. Wie had anderhalf jaar geleden kunnen denken dat op een vrijdagavond in juli 7.000 mensen op het Malieveld Jezus zouden aanbidden?”Wanneer je als kerk vooral bezig bent met verkondiging en terugtrekken in je eigen kerkgebouw heb je naar mijn mening de boot gemist.”
Verschillende kerken hebben in coronatijd openluchtdiensten gehouden. Als je dit combineert met praktische hulp aan mensen, ben je als kerk goed bezig.” Borkent verwijst ter illustratie naar de kerk Power City in Leiderdorp. “Zij organiseerden een drive-thru waarbij mensen gebed en gratis boodschappen konden ontvangen. Dat vind ik een geweldig initiatief! In Arnhem proberen we hetzelfde te doen door het uitdelen van boodschappenpakketten en een moestuin-initiatief. Wanneer je als kerk vooral bezig bent met verkondiging en terugtrekken in je eigen kerkgebouw heb je naar mijn mening de boot gemist.”
In deze fase zoeken christenen naar manieren, laverend tussen de coronamaatregelen, zo goed mogelijk kerk te zijn. Wat zou je hen willen meegeven in die zoektocht?
“Als je alle maatregelen overboord gooit, bereik je als kerk alleen de mensen die dat prima vinden. Je mist dan mensen die voorzichtiger of banger zijn. Als je je nog braver opstelt dan wordt geadviseerd sla je in mijn ogen door naar de andere kant. Dan heb je onvoldoende oog voor christenen die stellen hoe belangrijk én gezond aanbidding en samenkomen is. Bied mensen in je kerk liever verschillende opties. Zo zou je een ruimte kunnen inrichten waar niet gezongen wordt en mensen de livestream kunnen kijken én een ruimte waar wel wordt gezongen. De kerk is als een huisgezin en ieder gezin bepaalt voor zichzelf hoe men omgaat met bezoek en feestjes. Als je daar als kerkleiding in wijsheid mee omgaat, zouden niet de coronamaatregelen maar gezond verstand leidend moeten zijn.”
Wil je meer weten over dit onderwerp?
Kijk op: https://www.dinekevankooten.nl/tag/politiek/
Voor een overzicht kijk op: https://www.dinekevankooten.nl/archief/overzicht-great-reset-corona/