Machts-ontwikkeling
Vormen van machtsontwikkeling zijn soms handig om te weten. Zeker wanneer je aan een nieuwe baan begint.
We vinden macht vaak een vies wordt. Maar macht laat ook zien wat er gebeurt wanneer je je juiste plek in neemt. Want als ik een nieuwe baan krijg en het bedrijf helemaal nieuw is, mag ik als beginneling nog allerlei vragen stellen. Voor degene die al langer bij het bedrijf zijn, zijn die vragen vaak onterecht, dan behoort men het antwoord te weten. Als ik gebruik maak – als beginneling – van het vragen stellen kom ik heel veel te weten en kan ik makkelijker mijn weg vinden.
Wanneer ik langer bij een bedrijf zit, weet ik wat ik aan mijn collega’s heb. Weet ik bij wie ik wat wel en wat niet moet vragen, wie mij iets gunt en wie mij niets gunt. Kan ik van die kennis gebruik maken door mij aan te sluiten bij deze of gene om zo het strategospel te spelen. Pas als ik deze twee vormen goed weet te hanteren, dan pas kom ik in het stadium van de waarde van mijn prestaties. Ik weet dat ik de fout gemaakt heb, door de boel om te gooien en bij mijn eerste werkgever vooral vol voor de prestaties te gaan, zonder dat ik wat gevraagd had, zonder dat ik wist hoe de hazen stonden. Eerlijk gezegd wist ik niet dat werken ook een spel is, dat – wanneer je de spelregels goed kent – je heel ver kunt komen. Ik moest dat hardhandig, door veel vallen en opstaan leren.
Als ik het podium heb gekregen voor mijn kennis en kunde, wordt het tijd voor reflectie en zelfkennis, om uit eindelijk als senior mijn plek in te nemen door dienend leiderschap. Een prachtige eervolle plaats waar kwetsbaarheid en transparantie op zijn plaats is. Vele mensen kennen dit pad niet, blijven steken of gaan te snel.
Wie niet sterk is moet slim zijn. Om carrière te maken, zal je vooral egomacht moeten laten zien. Dat betekent dat je het podium moet nemen, besluitvaardig moet zijn, resultaten zichtbaar moet kunnen maken en jezelf weet te profileren. Wie dit alles doet, wordt gezien in organisaties. En de status die daarmee gepaard gaat, wordt gewaardeerd. Egomacht, ofwel macht door prestaties, is echter slechts één vorm van macht. Sterke mannen, slimme vrouwen laat zien dat er vijf vormen van macht zijn die binnen organisaties kunnen worden toegepast. Naast macht door prestaties komen ook macht door hulp vragen, macht door bondgenootschap, macht door reflectie en macht door dienend leiderschap aan bod. En elke vorm van macht kent zijn eigen waarde, mits organisaties en medewerkers zich bewust zijn van de mogelijkheden en de wenselijkheid van deze machtsvormen.
In de beststeller “Stratego voor vrouwen’ (2007) ging het om de ongeschreven regels van het spel die je moet kennen om carrière te maken, de regels van het spel zoals die op dit moment in organisaties gelden.
‘Sterke mannen, slimme vrouwen’is een boek dat gaat over het zichtbaar maken van verschillende machtsvormen die in organisaties een rol spelen. Monic Bührs en Elisa de Groot pleiten ervoor dat organisaties hun focus verbreden. Naast de kwaliteiten die horen bij egomacht, moeten organisaties ook andere kwaliteiten gaan waarderen: openstaan voor ideeën van anderen, het bieden van vertrouwen en het aangaan van verbindingen. Deze eigenschappen zijn onmisbaar als het gaat om het vormgeven van een cultuur van inclusiveness (het bewust inzetten van masculiene en feminiene kwaliteiten) en leiderschap dat aansluit bij het nieuwe werken.
Monic Bührs en Elisa de Groot zijn de oprichters van In Touch women resource management (www.intouchwrm.nl). Zij zijn de auteurs van de bestseller Stratego voor vrouwen, genomineerd voor Managementboek van het jaar 2008, en co-auteurs van Strategisch onderhandelen voor vrouwen (2009). Ik heb zelf samen met mijn tien jaar oudere zus Marianne bij Masterclass Stratego voor Vrouwen gedaan. Dat buitengewoon leerzaam was! Wij zijn beide gegroeid in ons vrouw-zijn!