Lichaam, ziel en geest
Steeds meer ontdek ik in mijn leven en mijn werk hoe belangrijk een balans is tussen lichaam, ziel en geest.
Want hoe meer deze drie in balans zijn, hoe daadkrachtiger ik ben.
Hoe meer deze drie in balans zijn, hoe beter ze kunnen samenwerken en hoe informatie uitgewisseld wordt. Door de samenwerking tussen geest en ziel, ontwikkel ik mijn Godsbewustzijn, door de samenwerking tussen mijn ziel en mijn lichaam, ontwikkel ik mijn zelfbewustzijn en doordat mijn lichaam informatie op doet vanuit en uitwisselt met de wereld om mij heen (door mijn zintuigen), ontwikkel ik een wereldbewustzijn.
Deze informatie ben ik op het spoor gekomen door het boek ‘de Geestelijke Mens’ van Watchman Nee. Daardoor kreeg ik o.a. inzicht in mijn eigen persoonlijke ontwikkelingsproces, maar de kwartjes vielen door alles wat ik tot dan toe had geleerd en gelezen van en bij anderen.
Het onderscheidt tussen Geest, Ziel en Lichaam geeft inzicht omdat niet alles op één hoop wordt gegooid. Daardoor kun je ook zien hoe de drie onderscheiden delen eruit zien en gevoed kunnen worden. Het doel daarvan is om de mens op verschillende niveaus te kunnen beschouwen zodat inzicht verkregen kan worden in het reilen en zeilen van de mens.
Wanneer je dat onderscheidt tussen geest, ziel en lichaam maakt, dan valt op hoe juist allerlei wetenschappen informatie geven over deze drie gebieden. Denk alleen al aan theologie (filosofie), psychologie en fysiologie (neurologie).
De ZIEL heeft drie krachten: denken, voelen en willen. Drie krachten die, als ze in balans zijn, zorgen voor een gezond, evenwichtig en vrij leven waardoor de mens zijn pad op aarde op de juiste manier kan doorlopen.
Het denken (redeneren) vindt voornamelijk plaats in het hoofd en dringt via de zenuwbanen door in het hele lichaam. Kernkwaliteiten van denken bestaan uit: Helderheid, Nieuwsgierigheid, Scherpzinnigheid, Objectiviteit, Innerlijk weten. In het denken zijn wij vrij. Kenmerkend voor het bewustzijn van het denken, is dat hier een helder (dag) bewustzijn heerst. We zijn hiermee in staat naar de wereld, de mensen om ons heen en onszelf te kijken. Als we niet in balans zijn en voornamelijk het denken tot ons hoofddoel hebben gemaakt, dan heeft dat zijn prijskaartje. Al dat denken kan daarnaast ook leiden tot slapeloosheid omdat je maar blijft piekeren, waardoor ons lichaam niet uitrust. Ziekte, stress, depressie, starheid en burnout kunnen hier directe gevolgen van zijn. Het is dus van groot belang het hoofd zowel symbolisch als letterlijk koel én stil te houden.
Het voelen (beleven) vindt plaats in ons lichaam, met name de romp. Bij het voelen kom je namelijk pas uit als je als mens het denken en willen in de juiste proporties afwisselt. Zit je teveel in het denken, dan kun je vaak niet meer bij je gevoel komen en komt er nog maar weinig uit je handen. En als je alleen maar blind gaat voor wat je wilt, dan bestaat de kans dat je het gevoel/ contact met je hoofd (denken) verliest. Er ontstaat dan wederom een disbalans tussen de polen met alle gevolgen van dien. Het voelen fungeert dus als bemiddelaar tussen het denken en het willen en zorgt voor balans en harmonie. En in het voelen is het dat we ons eigen mens-zijn het meest beleven.
Kernkwaliteiten van voelen bestaan uit: Openheid, Gevoeligheid, Kwetsbaarheid, Betrokkenheid, Zorg, Liefde, Compassie
Gedurende de dag en ons leven schommelen we heen en weer tussen sympathie en antipathie en openen en sluiten we ons voor de indrukken van de buitenwereld. Als het ware is dat een ademhaling van opnemen en weer loslaten. We voelen vanuit onze onderbuik (intuitie), we voelen het gevoel door anderen (je welzijn is afhankelijk van hoe anderen zich gedragen) en we voelen de verbinding met onszelf (wanneer we waarnemen wat we echt voelen en dat ook erkennen, dan is dat de toegang tot onze echte zelf, onze authenticiteit. .
De organen, het hart en de longen horen bij het voelen. Zij reageren allen direct op onze emoties en gevoelens. Kenmerkend voor het bewustzijn van het voelen is het droombewustzijn. We hebben met ons denken en ons willen (die ons gevoel sturen) eigenlijk geen bewuste invloed op hart, organen en longen. Alles wat zich daar afspeelt, gebeurt vrijwel zonder dat we dat door hebben of er invloed op uit kunnen oefenen. Niet echt in ieder geval. We kunnen als we ons best doen het kloppen van het hart én de ademhaling met de longen een beetje sturen, maar uiteindelijk gaat je lichaam vanzelf weer ademhalen als je dat een tijdje hebt ingehouden.
Het willen (handelen) komt tot uiting via onze ledematen en de stofwisselingsorganen. Kernkwaliteiten van willen bestaan uit: Initiatief, (Daad)kracht, Vastberadenheid, Commitment, Doelgerichtheid.
De vertering van wat we tot ons nemen zowel lichamelijk (voeding) als geestelijk (indrukken en gebeurtenissen) vinden hier plaats. Via het bloed heeft de stofwisseling contact met het hele lichaam. Met onze ledematen staan we handelend in de wereld. We kunnen bewegen en gestuurd door de wil in actie komen.
Kenmerkend voor het bewustzijn van de wil is dat deze leeft in een diep onbewust, slapend bewustzijn. Hierdoor is het vaak lastig om onze wilsimpulsen te doorgronden. Waarom wil of doe je iets per se wel of niet? We hebben het hier overigens niet over bijvoorbeeld de wens dat onze kinderen met mes en vork eten, maar over de grotere, diepere drijfkracht die ons in bepaalde richtingen duwt. Door het observeren van ons handelen in de wereld kunnen we bewust worden van de doorwerking van onze wil.
Van veel dingen vinden we dat we ze moeten doen omdat het zo hoort, of van ons verwacht wordt. Je ‘moet’ van alles doen om: geliefd te zijn, succesvol te zijn, gelukkig te zijn. Het enige waar je echt gelukkig van wordt, is luisteren naar jezelf. Je laten leiden door je innerlijke stem en vanuit die stem te handelen. Dan vind je flow, dan gaat alles gemakkelijk. Je laat to do lijstjes (grotendeels) achterwege, je werkt vanuit je innerlijke drijfveer. Geïnspireerde actie. Op weg naar je zielsbestemming.
Met dank aan: door: Daphne van Heerdt & Gino Smink, najaar 2017 en Ingrid Langen
Lees hier meer over op:
* https://www.dinekevankooten.nl/archief/theologie-psychologie-en-fysiologie/
* https://www.dinekevankooten.nl/archief/denken-voelen-en-willen/
* https://www.dinekevankooten.nl/archief/denken-voelen-en-willen-in-een-samenleving/
Over dit onderwerp heeft Dineke van Kooten met Moira van der Bijl een podcast opgenomen: