Leringen van de Christus
Het acht-voudig pad voor de christen
1) Heilzame meditatie
2) Heilzaam concentratie
3) Heilzame inspanning
4) Heilzame streven / intentie -> levensonderhoud
5) Heilzame inzicht – hoe zit het lijden in elkaar zit
6) Heilzame handelen
7) Heilzame spreken
8) Heilzame denken
Het woord ‘heilzaam’ betekent gunstig voor de gezondheid of welzijn; het verwijst naar iets dat genezend of bevorderlijk is voor het welzijn. Het kan ook gebruikt worden om iets aan te duiden dat positieve effecten heeft op de geest of het lichaam. In bredere zin kan het ook verwijzen naar situaties, omgevingen of praktijken die als heilmzaam worden ervaren. Heilzaam is voor mij: het gelaat van Christus in mijzelf voelbaar en zichtbaar maken en mij door Christus laten spiegelen. Heilzaam is het voor mij als ik dat ook in een ander zie, in muziek hoor, in een sfeer proef of in de natuur ruik.
1) Heilzame meditatie: Dit verwijst naar het mediteren op de Schrift of het overdenken van God en zijn werken. Voorbeeld: dagelijks tijd nemen om te bidden en de Bijbel te lezen, en daarover te mediteren om dichter bij God te komen en inzicht in jezelf te krijgen. Welk woord of welke zin resoneert met mij of daagt mij uit? Welke sensaties merk ik in mijn lichaam? Waartoe word ik uitgenodigd?
2) Heilzame concentratie: Dit houdt in dat je je aandacht richt op de dingen die belangrijk zijn voor je geloof en spirituele groei. Voorbeeld: je concentreren op de boodschap van de bijbel met de vraag: waartoe nodigt het mij vandaag uit? En daarmee aan de slag gaan. Je niet laten afleiden door wat anderen vinden of wat hoort.
3) Heilzame inspanning: Dit betekent dat je actief werkt aan je spirituele groei. Voorbeeld: je inzetten voor je persoonlijke ontwikkeling en je schaduwwerk, om zo wakker te worden.
4) Heilzame streven / intentie: Dit verwijst naar het hebben van goede bedoelingen en doelen die in lijn zijn met je geloof. Voorbeeld: dat je doet wat alleen jij op deze wereld te doen hebt en dat je niets doet omdat anderen vinden dat je dat moet doen of omdat je denkt dat anderen dat verwachten of dat je denkt dat de ander dat nodig heeft.
5) Heilzame inzicht: Dit houdt in dat je de waarheid en wijsheid van God zoekt en deze toepast in je leven. Voorbeeld: het zoeken naar inzicht door gebed en het bestuderen van de Bijbel om beter te begrijpen wat God van je vraagt. En daarmee luisteren wat je hart zegt of waar het leven je toe uitnodigt om te onderzoeken.
6) Heilzame handelen: Dit verwijst naar het uitvoeren van goede daden en het leven vanuit wie je werkelijk bent. Voorbeeld: handelen met integriteit en rechtvaardigheid in je dagelijkse interacties met anderen. Dat je niets doet om de ander te pleasen, dat je niets voor de ander invult, maar hem als je gelijkwaardige ziet (wanneer hij niet verstandelijk gehandicapt of beperkt is). Je doet wat je kunt en je doet niet wat je niet kunt. Je doet wat bij je past en je doet niet wat er niet bij je past. Je bent bereid buiten je comfortzone te stappen, wanneer je voelt dat dat voor jou kloppend, de bedoeling, is
7) Heilzame spreken: Dit betekent dat je woorden gebruikt die vanuit je hart komen en daarmee opbouwend en bemoedigend zijn. Ik-boodschappen zijn belangrijk omdat het de ander de vrijheid geeft anders te doen/zeggen. Je spreekt zonder omhaal van woorden in alle oprechtheid. Want je weet dat wat je zegt jouw waarheid, jouw manier van kijken is. Voorbeeld: je zegt wat over jou gaat (mij verrast…, mij verwart…, mij raakt het…, ik zou het fijn vinden als…, ik heb het nodig dat ik ….,) en als je wat zegt over de ander dan is dat aanmoedigend, opbouwend en uitnodigend met positieve woorden.
8) Heilzame denken: Dit houdt in dat je je gedachten richt op het goede, ware en schone. Voorbeeld: negatieve gedachten opsporen en ze krijgsgevangen maken om ze zo door opbouwende gedachten te vervangen. Dat maakt: krachtig, dankbaar en geeft een positieve reflectie op je leven.
Deze principes kunnen helpen om een leven te leiden dat in overeenstemming is met de waarden van het christelijk geloof.
Enkele schrijvers die thema’s behandelen die aansluiten bij de ideeën van het achtvoudige pad in een christelijke context, zijn:
a) C.S. Lewis (1898 – 1963): In boeken zoals “Mere Christianity” verkent Lewis de morele en geestelijke principes die gelovigen kunnen helpen groeien in hun geloof en in hun leven.
b) Richard Foster (1942): In “Celebration of Discipline” bespreekt Foster verschillende geestelijke disciplines die helpen bij de groei in het christelijk leven, zoals meditatie, gebed en studie.
c) Dallas Willard (1935 – 2013): In boeken zoals “The Divine Conspiracy” en “Renovation of the Heart” behandelt Willard de noodzaak van geestelijke vorming en hoe dit leidt tot een leven dat in overeenstemming is met de waarden van het koninkrijk van God.
d) Henri Nouwen (1932 – 1996): Nouwen heeft veel geschreven over de spirituele reis en de noodzaak van innerlijke reflectie en gemeenschap met God, wat aansluit bij de principes van heilzaam leven en handelen.
e) Eugene Peterson (1932 – 2018): In “A Long Obedience in the Same Direction” onderzoekt Peterson de discipline van het volgen van Christus en de dagelijkse keuzes die daarbij komen kijken.
f) Richard Rohr (1943) is een Amerikaanse Franciscaner monnik en schrijver, bekend om zijn werken over spiritualiteit en mystiek. Hij legt vaak verbindingen tussen verschillende religieuze tradities en benadrukt de noodzaak van een diepere spirituele ervaring. Rohr’s benadering integreert elementen van het achtvoudige pad in zijn eigen spirituele leringen, waarbij hij de nadruk legt op innerlijke transformatie en de verbinding tussen spiritualiteit en dagelijks leven. Hij moedigt mensen aan om naar binnen te kijken en hun eigen spirituele reis te verkennen, waarbij ze de lessen van verschillende tradities kunnen toepassen.
Deze schrijvers bieden inzichten en richtlijnen die helpen bij het ontwikkelen van een diepere relatie met God en het leven volgens christelijke waarden.