Kwintencirkel
Wat is de kwintencirkel?
De kwintencirkel is een visualisatie van alle majeur- en mineurtoonsoorten. De majeurtoonsoorten staan in de buitenste cirkel en hun relatieve mineurtoonsoorten staan in de binnenste cirkel. Elke letter op de kwintencirkel kan ook een akkoord of een noot voorstellen.
De toonsoorten voor elke toonsoort staan aan de buitenkant van de cirkel. Majeurtoonsoorten en relatieve mineurtoonsoorten delen dezelfde toonsoort. De toonsoort F majeur en D mineur hebben bijvoorbeeld allebei één mol in hun toonsoort.
De kwintencirkel helpt je om de relatie tussen toonsoorten en akkoorden visueel te begrijpen. Je kunt de kwintencirkel gebruiken om:
* Toonsoorten te onthouden. De bovenkant van de cirkel toont de toonsoort C majeur zonder kruisen of mollen. Voor elke stap met de klok mee wordt een kruis (♯) toegevoegd aan de toonsoort. Bij elke stap tegen de klok in wordt een mol (♭) toegevoegd aan de toonsoort.
* muziek te componeren. Een idee voor een liedje kan beginnen met een paar akkoorden die goed samen klinken. De drie majeurakkoorden en drie mineurakkoorden binnen een kwart van de cirkel behoren tot dezelfde toonsoort en klinken dus goed samen.
* Akkoorden te transponeer. De akkoorden van een liedje kunnen op de kwintencirkel worden geplaatst en vervolgens worden getransponeerd door het patroon van akkoorden rond de cirkel te verplaatsen. Plaats bijvoorbeeld de akkoorden C, F en G op de kwintencirkel. C staat in het midden, F is één stap tegen de klok in en G is één stap met de klok mee. Getransponeerd naar A majeur zijn de akkoorden A, D en E.
Als je met de klok meegaat op de kwintencirkel, is er een stijgende reine kwint tussen elke toonsoort. Als je tegen de klok ingaat, is er een dalende reine kwint tussen elke toonsoort. Als je op een willekeurige toonsoort begint en 12 keer een reine kwint omhooggaat, kom je op dezelfde toonsoort uit.