Kennis vs informatie over seksualiteit
Kennis is dus van essentiële waarde voor de mens die intelligent in het leven staat. Dat is minder verheffend of intellectueel dan het wellicht klinkt. Iedereen verzamelt kennis, gebruikt kennis en deelt kennis. In je werk, in je relatie en het gezin en in je sociale contacten. Om open en eerlijk naar het eigen leven te kunnen kijken, om het te begrijpen, is kennis onontbeerlijk. Kennis, hebben we dan niet genoeg aan informatie die beschikbaar is?
Kennis als referentiepunt
‘Kennis geeft betekenis aan informatie’ luidt een van de vele definities. Wanneer we twijfelen passen we kennis toe om tot een afweging en besluit te komen. Kennis staat voor feiten en regels die je jezelf kunt aanleren, bewust kunt worden en kunt overdragen op anderen. Kennis werkt als referentiepunt. Zonder kennis krijgen we ons denken maar moeilijk op een rijtje en zijn we nauwelijks in staat tot gerichte actie.
Kortom, we hebben kennis nodig om informatie te beoordelen, twijfels weg te nemen, keuzes te maken en ons gedrag aan te passen.
Van informatie naar kennis
Aan informatie rond seksualiteit geen gebrek. Boekenkasten vol, feel good-magazines, online communities, praatprogramma’s, workshops en beurzen. Informatie over oosterse technieken, sensuele massages en nieuwe seksspeeltjes. Informatie is ruimschoots beschikbaar en vervult voor velen het verlangen naar betere seks.
De seksueel intelligente mens gaat daarentegen een stap verder, op zoek naar extra dimensies. Hij koppelt daarbij kennis aan informatie. Kennis over zijn ‘seksuele zelf’, die van de partner en die van de relatie. De focus is daarbij gericht op inzicht, verdieping en verbinding.
Voorbij dogma’s en rituelen
Onze kennis over seksualiteit – wat we (denken te) weten – is veelal onbewust gevormd vanuit veronderstellingen en verhalen uit de overlevering. Vanuit kerkelijke dogma’s en culturele rituelen die van generatie op generatie voortleven. Ze worden gekoesterd want ze geven duidelijkheid en versterken de eigen identiteit.
Naast dogma’s en rituelen houden we ons ook vast aan rotsvaste mythen. Het was echt liefde op het eerste gezicht. Ik wist het meteen: het is de ware, op wie ik altijd heb gewacht. Je zou haast gaan geloven dat seksuele aantrekkingkracht een garantie is voor geluk.
Mediabeelden
Onze kijk op seksualiteit wordt voor een belangrijk deel gevoed door wat we zien en horen in de media. In het dagelijkse nieuws is seksualiteit vaak gericht op sensatie en benadrukt de extremen. Televisie, films, boeken en tijdschriften creëren een beeld refererend aan schoonheidsidealen en de perfecte relatie. Het internet voorziet in kennis en pornografie en alles daartussenin. Confronterend en frustrerend ook, want zo anders dan de harde werkelijkheid. Hetgeen niet zelden leidt tot een negatief zelfbeeld.
Kennis als filter
Seks is overal. En tegelijk heerst er nog steeds een cultuur van stilte en schaamte rondom seksualiteit.
We hebben kennis (onderbouwd, concreet en objectief) nodig om onjuiste en voor waar aangenomen informatie te herkennen, te filteren en te beoordelen. Daarmee wordt het mogelijk om onze eigen seksualiteit op z’n merites te beoordelen en de regie over het seksleven op eerlijke gronden te voeren.
Intelligentie
Als kennis betekenis geeft aan informatie, waar komt intelligentie dan om de hoek kijken? Twee Nederlandse onderzoekers, Wilma Resing en Pieter Drenth omschrijven het begrip intelligentie als ‘een conglomeraat van verstandelijke vermogens, processen en vaardigheden’. Zij denken daarbij concreet aan:
- abstract, logisch en consistent kunnen redeneren,
- relaties kunnen ontdekken, leggen en doorzien,
- problemen kunnen oplossen,
- regels kunnen ontdekken in schijnbaar ongeordend materiaal,
- met bestaande kennis nieuwe taken kunnen oplossen,
- zich flexibel kunnen aanpassen in nieuwe situaties,
- zelfstandig kunnen leren, zonder directe en volledig instructie nodig te hebben.
Intelligentie zegt vooral iets over de manier waarop we met informatie en kennis omgaan. Kennis zorgt er voor dat we in staat zijn zaken en situaties te beoordelen en ons gedrag er zo mogelijk op aan te passen.
De impact van het ontbreken van seksuele intelligentie kan niet worden onderschat. Het onderzoek van Conrad en Milburn toonde aan dat een gebrek aan seksuele intelligentie een grotere kans biedt op een onbevredigend seksleven dan seksueel misbruik in de jeugd. (Sheree Conrad & Michael Milburn, ‘Seksuele Intelligentie’, Singel Uitgeverijen, ISBN 9789029530903, 2011, 396 pagina’s)