Invloed van nutriënt tekorten op virusinfecties.
Aanleiding
Uit diverse studies komt naar voren dat de vatbaarheid, het verloop en de uitkomst van virusinfecties een samenhang lijkt te vertonen met tekorten aan mineralen, vitamines en andere essentiele nutrienten.
Daarnaast zijn er studies die concluderen dat het nemen van supplementen om deze tekorten op te heffen leidt tot een milder verloop danwel dat het helpt om te voorkomen dat een virusinfectie zich voordoet.
Bijwerkingen van deze supplementen (ook wel nutraceuticals genoemd) zijn er vaak niet in tegenstelling tot pharmaceuticals.
De 4 meest voorkomende tekorten worden hieronder behandeld en hangen samen met het feit dat veel voedingspatronen eenzijdig zijn en bovendien vaak geprocessed voedsel bevatten. Verder is er ook een verband tussen tekorten en leeftijd, chronische ziekten en life style.
Soms is het nodig om met behulp van medicijnen de toegang tot een cel voor een virus te blokkeren, gelukkig bestaan er goedkope en vrij (zonder doktersrecept) verkrijgbare middelen.
website: https://zelfzorgcovid19.nl/
Zink
Zink is zeer belangrijk voor het immuunsysteem (0).
Een chronisch of acuut zink-tekort kan ontstaan vanwege meerdere redenen:
=> Het zink-absorptievermogen van mensen neemt af naarmate men ouder wordt (1).
=> Zink-tekort kan ook ontstaan wanneer men een chronische aandoening heeft waardoor er meer zink wordt verbruikt (2).
=> Een slordige life style kan oorzaak zijn van een zink-tekort (bijvoorbeeld alcoholisme kan leiden tot een zink-tekort) (3).
=> Er is een hoger verbruik van zink tijdens een infectie wat kan leiden tot een acuut zink-tekort (4).
Bij een chronisch zink-tekort is een aanvulling middels zink-supplementen op het dagelijks dieet noodzakelijk.
Over de positieve effecten van het innemen van zink-supplementen op:
=> long ontsteking bij kinderen (5).
=> long ontsteking bij ouderen (6).
=> COVID-19 “Wij stellen dat het menselijke immuunsysteem perfect is uitgerust om het SARS-CoV-2-virus aan te pakken en dat het COVID-19-geassocieerde sterftecijfer (C.F.R.) grotendeels kan worden verminderd door de zink dieet inname te verbeteren en de zinkvormige absorptie (via Zn2+-ionoforen voor ouderen – chloroquine, eventueel kinine of clioquinol) te verbeteren” (7).
=> “Kan zink-correctie in SARS-CoV-2 patiënten de resultaten van de behandeling verbeteren?” (8)
=> COVID-19 “Behandeling niet-IC patiënten met zink vs zonder zink is 2x zo effectief”(9)
Een zink-correctie kan plaatsvinden middels supplementen echter naast een zink-supplement is er een zogenaamde zink-ionofoor nodig om zink in de cel te krijgen.
Voorbeelden van zink-ionoforen zijn: Chloroquine (CQ), HydroxyChloroQuine (HCQ), Kinine, Quercetine (QCT).
Quercetine
Quercetine heeft geen heftige bijwerkingen en is voor iedereen als supplement te koop terwijl de meeste andere zink-ionoforen, zoals CQ, HCQ en Kinine, alleen op doktersrecept verkrijgbaar zijn (deze zijn dan vaak wel krachtiger maar geven wat meer kans op bijwerkingen).
=> Quercetine gaat ontstekingen tegen (10).
=> Quercetine is een zink-ionofoor en verbetert de zink-absorptie (11).
=> Vitamine C stimuleert de opname van Quercetine (12).
Vitamine C
Bij infecties zijn supplementen van Vitamine C nuttig voor het optimaal functioneren van het immuunsysteem (13).
Samen met Zink speelt Vitamine C een belangrijke rol in het immuunsysteem (14).
Vitamine D
Ook Vitamine D is een belangrijke speler voor het immuunsysteem (15).
Uit een drietal studies blijkt de belangrijke rol die een vitamine-D-tekort speelt in het verloop van COVID-19 :
* “Vitamine D-tekort verhoogt de incidentie van luchtweginfecties. Meer dan 1 miljard mensen wereldwijd hebben een tekort aan vitamine D. Als een vitamine D-deficiëntie wordt geassocieerd met incidentie of ernst van de SARS-CoV-2-infectie, zou een wereldwijde oproep kunnen worden gedaan voor vitamine D-supplementatie om de pandemie te beperken.” Conclusie uit een Belgisch onderzoek onder 186 COVID-19 patiënten is dat met name bij mannen een vitamine-D-tekort sterk samenhangt met de incidentie en het stadium van de ziekte zoals zichtbaar op een CT-scan (16).
* Conclusie uit een Fillipijns onderzoek onder 212 COVID-19 patiënten is dat een negatief verloop sterk samenhangt met het vitamine-D-tekort (17).
* Conclusie uit een Indonesisch onderzoek onder 780 COVID-19 patiënten is dat mortaliteit en vitamine-D-tekort sterk samenhangen ook wanneer gecontroleerd wordt voor leeftijd, geslacht en co-morbiditeit (18).
* Conclusie uit een Israelisch onderzoek onder 7807 personen is dat 782 COVID-19 positief testen juist met een hoog vitamine-D-tekort (18a).
Broomhexine – OTC-medicijn
Broomhexine is een goedkoop en bovendien zonder recept vrij verkrijgbaar medicijn een zogenaamd Over-The-Counter-(OTC)-medicijn. Uit recent onderzoek blijkt dat Broomhexine de celtoegang voor een virus blokkeert (19). In combinatie met HCQ werkt het nog beter (20). Ook HCQ kent een virusblokkerende werking maar is in Nederland door het NHG nog niet positief geadviseerd, zie ook ons nieuwsblog hierover.
Deze onderzoeken zijn zogenaamde Randomised Control Trial (RCT) en maken gebruik van laag gedoseerd HCQ wat nodig is om als zink-ionofoor te dienen. Omdat HCQ in Nederland door het NHG negatief wordt geadviseerd bij COVID-19 kan een vervangende zink-ionofoor gebruikt worden in de vorm van Quercetine (zie hierboven).
Voor een advies over supplement en OTC-medicijn doseringen afhankelijk van uw situatie lees verder op de pagina over Zelfzorg
Behalve via supplementen kunnen bovenstaande mineralen, vitamines en nutrienten ook via voedingsmiddelen ingenomen worden. Een uitgebreidere beschrijving van deze voedingsmiddelen vindt u op de pagina over Voeding.