Huisarts onderzoekt onverklaarbare gebedsgenezingen
INTERVIEW Dick Kruijthoff (58) uit Bleskensgraaf doet samen met de VU onderzoek naar ge-bedsgenezingen.
Heeft u al onverklaarbare gebedsgenezingen ontdekt?
,,We hebben tien tot vijftien casussen onderzocht. Daarvan staan er nu nog vier overeind. Dat bewijst nog niet dat gebedsgenezing echt werkt. Die vraag is niet te beantwoorden. Het laat alleen wel zien dat de medische situatie voor en na een gebed verschillend is, zonder dat we dat goed begrijpen. We vinden die vier gevallen zo opmerkelijk, dat we die verder onderzoeken. Harde conclusies hebben we nog niet, het onderzoek is net begonnen..”
auteur: Robin Nanninga
datum: 04 januari 2017
Website: https://www.ad.nl/dordrecht/huisarts-onderzoekt-onverklaarbare-gebedsgenezingen~a019deb7/
Worden er niet veel vaker onderzoeken naar gebedsgenezingen gedaan?
,,In Amerika doen ze het veel. Wat ze daar doen is het gebed vergelijken met een pilletje. Ze zetten daar een grote groep mensen bij elkaar. Voor de helft van hen wordt gebeden, voor de andere helft niet. Vervolgens trekken ze de conclusie dat gebed geen effect heeft. Op die onderzoeken is veel kritiek. Je kunt niet tegenhouden dat voor de andere helft van de patiënten ook gebeden wordt.”
Hoe bent u, als huisarts, in dit onderwerp verzeild geraakt?
,,Tot tien jaar geleden keek ik met een sceptische blik naar gebedsgenezing, toen ik plotseling werd geconfronteerd met het verhaal van mijn patiënte Janneke Vlot. Zij leed sinds 1990 aan posttraumatische dystrofie en raakte invalide. Tijdens een genezingsdienst in 2007 stapte ze uit haar rolstoel en kon ze weer zonder pijn lopen. Ik was haar huisarts en raakte erbij betrokken. Ik heb een medisch dossier aangemaakt met gegevens van voor en na haar genezing. Na een publicatie in Trouw ontstond er een golf van reacties van mensen die ook een bijzondere gebedsgenezing hadden ervaren.”
Die bent u toen dus gaan onderzoeken?
,,Ja, maar niet alleen. Ik werk samen met drie supervisors van de Vrije Universiteit Amsterdam en vijf medici, met verschillende specialismen. Met de groep medici kijken wij of er ten tijde van de genezing een medische behandeling was, die het kan verklaren. Daarnaast wordt er in de literatuur opgezocht of spontane genezingen van die ziekte of aandoening voor kunnen komen. Ook vragen we de patiënten zelf naar hun ervaringen, dan kijk je vanuit een andere invalshoek naar de genezing en krijg je ook extra informatie. In sommige gevallen noemen we een genezing ‘opmerkelijk’. Dan is die genezing wetenschappelijk gezien niet onverklaard, maar gebeurt wel in een opmerkelijk verband met gebeddoor de onderzoekers. Bijvoorbeeld als iemand tijdens het gebed plots geneest van een ernstige spierblessure, waar eigenlijk een veel langere hersteltijd voor stond.”
U bent zelf christen, speelt dat een rol bij het onderzoeken van gebedsgenezingen?
,,Dat is een goede vraag. Zoals gezegd werken we met een team. Het is een gemêleerd gezelschap. Ik werk ook samen met niet-gelovigen. Ik denk dus niet dat het feit dat ik gelovig ben een beslissende rol speelt. Het gaat vooral om de expertise en de verschillende deskundigheden van de teamleden.”
Wat gaat er met het onderzoek gebeuren?
,,Het is een promotieonderzoek. Binnenkort overhandigen we het ontwerp van het onderzoek aan een Amerikaans tijdschrift. Dat verschijnt dan waarschijnlijk over een paar maanden. Uiteindelijk komt er dus een proefschrift, maar dat kan wel zo’n drie jaar duren. Dan verwacht ik dat het onderzoek is afgerond. Tegen die tijd willen wij ons hebben verdiept in 12-15 genezingservaringen, die wij medisch opmerkelijk vinden of mogelijk onverklaard. Wij zijn nog op zoek naar mensen met zulke bijzondere ervaringen. Die kunnen zich bij mij melden. ”
Genezen: Janneke Vlot
Zeventien jaar leed Janneke Vlot (54) aan posttraumatische dystrofie, na een val op haar knie. Een genezingsbijeenkomst van evangelist Jan Zijlstra verloste haar uit haar lijden. Na zijn woorden: ,,Sta op, en loop in Jezus’ naam”, stapte ze uit haar rolstoel. ,,Ik ben iedere dag nog dankbaar, blij en verwonderd over wat er toen gebeurd is. Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik eraan denk”, laat Vlot weten.