Hoogleraar: Antidepressiva werken niet
In Nederland slikken 1,1 miljoen mensen antidepressiva en dat noemt hoogleraar Peter Gøtzsche ‘een ramp voor de gezondheidszorg, want antidepressiva doen meer kwaad dan goed’.
Wat zijn de bewijzen en wat zijn de alternatieven?
auteur: Mike en Gretha
datum: 7 april 2024
website: www.leefbewust.nu
Pillen meer kwaad dan goed?
Laat ik beginnen te zeggen dat ‘depressiviteit’ zeer ernstige vormen kunnen aannemen en vaak onderschat worden door mensen die er zelf nooit mee te maken hebben gehad.
In een diepe depressie willen we vaak maar één ding, en dat is van het nare gevoel afkomen. Maar zijn pillen dan de oplossing?
Hoogleraar Peter Gøtzsche zegt van niet. Hij zegt dat antidepressiva (AD) meer kwaad doen dan goed. Wat zijn zijn onderbouwingen hiervoor?
Allereerst omdat onderzoeken die laten zien dat antidepressiva (AD) niet beter werken dan een placebo, NIET gepubliceerd worden. Hierdoor lijkt het alsof er alleen maar onderzoeken zijn die wel een voordeel laten zien. Dit is stelselmatig bedrog!
Daarnaast zijn er vele bijwerkingen: je raakt emotioneel verdoofd, je seksleven gaat eraan en je kan er verslaafd aan raken. Het grootste probleem is echter de invloed van AD op je serotonine aanmaak.
Het serotonine probleem
AD kunnen grote schade toebrengen aan het vermogen van de hersenen om serotonine aan te maken. AD zoals Prozac verhogen namelijk het niveau van het geluksstofje serotonine, door het blokkeren van een stofje dat serotonine afbreekt in de hersenen.
Na een aantal weken van medicijninname reageren de hersenen door zelf minder serotonine aan te maken. Wanneer je vervolgens stopt met AD, kunnen symptomen in alle heftigheid ’terugkomen’.
Geneesmiddelenfabrikanten en artsen interpreteren deze psychologische ontwenningsverschijnselen als ‘bewijs’ van de terugkeer van de oorspronkelijke depressie en daarom schrijven ze routinematig nog meer medicijnen voor.
Overtuigend bewijs toont echter aan dat de hersenen mogelijk niet in staat zijn om maandenlang of in sommige gevallen, zelfs jaren nadat antidepressiva niet meer worden gebruikt, terug te keren naar normale niveaus van serotonine-productie.
Een team van onderzoekers van de Universiteit van Liverpool voerde een onderzoek uit bij 1800 Nieuw-Zeelanders die antidepressiva hadden voorgeschreven – meestal van het type Prozac – en ontdekten dat meer dan de helft van hen last had van psychische symptomen toen ze ermee gestopt waren.
In theorie kan het gebruik van deze medicijnen geleidelijk worden afgebouwd, maar dit kan maanden of jaren duren. Dus nooit plotseling stoppen!
Waarom geen natuurlijke alternatieven?
Als AD zo gevaarlijk zijn, waarom blijven we het in Nederland dan zo massaal gebruiken? Simpelweg omdat we niet weten wat goede alternatieven zijn.
De psychiatrie valt onder de wetenschap. Het is een wetenschap dat werkt met slechts een beperkt deel van de mens. Er is namelijk louter aandacht voor verstoringen in de neurochemie van de brein.
Zo worden er in de psychiatrie diagnoses gedaan die het gevolg zouden zijn van een ‘chemische disbalans’ die vervolgens met chemie wordt bestreden.
Volgens deze omgekeerde logica wordt ziekten gezien als een tekort aan synthetische chemicaliën. Daarnaast pak je niet de oorzaak aan van de depressie, maar onderdruk je slechts symptomen.
Dus alleen maar naar neurochemie kijken is net zo dom als een pil tegen buikpijn nemen als je niet weet waarom je buikpijn hebt. Ziekten hebben namelijk een oorzaak die ten grondslag kunnen liggen op lichamelijk, emotioneel of mentaal niveau.
Dus wat kunnen we dan zelf doen in ‘gevecht’ met een depressie?
Natuurlijke oplossingen bij depressie
Allereerst, stop met vechten! Accepteer hetgeen wat je voelt en weet dat het ‘oke’ is om je zo te voelen. Gun jezelf de ruimte om met je gevoelens en gedachten te zijn, omarm ze en wees lief voor jezelf.
Vanuit deze positie kun je echt constructieve stappen gaan zetten. Een aantal bewezen effectieve stappen omvatten:
1. Begin met het aanpassen van je voeding
Beperk het aantal suikers en bewerkte koolhydraten. Deze zijn funest voor je darmflora en je darmflora is verbonden met je hersenen. Wat je eet bepaalt letterlijk hoe jij je voelt.
2. Neem de juiste supplementen die depressieve gedachten sterk kunnen verminderen.
Magnesium is hierbij zeer aan te raden. Onderzoek laat zien dat je (bij ernstige tekorten) binnen een paar weken kan herstellen van een zware depressie met 125-300 mg magnesium (als glycinaat en taurinaat) bij elke maaltijd en bij het naar bed gaan (bron).
Vitamine D: epidemiologische onderzoeken (bron) duiden erop dat vitamine D therapeutische effecten heeft bij depressie. Het best is om dagelijks zoveel mogelijk huid bloot te stellen aan de zon.
Als je huid licht verkleurd is weet je de je voldoende vitamine D hebt opgedaan. In de wintermaanden of als je niet vaak buiten komt is 5.000 IU dagelijks aan te raden.
3. Een groot onderzoek (bron) gepubliceerd in ‘Scientific Reports’ laat ook zien dat de psychedelische stof psilocybine de “resetknop” kan indrukken op hersencircuits die bijdragen aan depressies.
Je kan ze op twee manieren tot je nemen. Je kan een volledige dosis nemen en vanuit hier bepalen of het voor jou direct verbetering laat zien. Dit zou ik zelf niet aanraden als je geen ervaring hebt met psychoactieve middelen en/of angst gevoelig bent.
Of je gebruikt microdoseringen (mijn advies), zodat je niet de geestverruimende effecten voelt, maar wel van de voordelen kan genieten. Je neemt dan dus elke dag in de ochtend een klein beetje – een microdosering (0,3 tot 0,5 gram).
Bovenstaande supplementen kunnen een MEGA verschil gaan maken in je gemoedstoestand en energie niveaus. Weet wel dat een depressie een multi-factoriële aandoening is, waar bovenstaande voedingstekorten zeer vaak voorkomen.
Er zijn echter nog twee andere hele belangrijke factoren. Acceptatie en zingeving in het leven.
We hebben downtime, depressie en samentrekking nodig net zoals we vreugde, plezier en expansie in het leven nodig hebben. Dit is een natuurwet. Dit is het natuurlijke ritme van dingen.
Dag wordt gevolgd door nacht, de zomer wordt gevolgd door herfst (aflopend). Uitzetting wordt gevolgd door inkrimping. En … wat omhoog gaat, moet naar beneden komen, altijd.
Vaak komt er dan weerstand omhoog. Ik mag niet depressief zijn, JAWEL! Het geeft je de mogelijkheid tot groei. Je bent toe aan verandering…
Tijd om stil te staan, je leven te evalueren. Wat dient je niet meer, wat mag je loslaten en welke keuzen ga je vanaf nu anders maken? Tot zover de (gevaarlijke) wereld van de antidepressiva.