Holistisch kijken
Holisme (Grieks: holos: volledig, geheel) is het idee dat de eigenschappen van een systeem (fysisch, biologisch, technisch, chemisch, economisch) niet afdoende kunnen worden verklaard door slechts de som van zijn samenstellende delen (componenten) te nemen. ‘Het geheel is meer dan de som der delen’.
Daarom is het belangrijk om zo naar ons zijn te kijken: lichaam, ziel en geest.
Eerder schreef ik het artikel ‘Blauwdruk van je leven‘ en Ik en mijn complex en hield ik in Podium VanKooten een interview met Yvonne van Stigt over de impact van een trauma in de zwangerschap en bij de geboorte voor een babytje. Om te overleven gaat een kind zijn lichaam en zijn ziel in de overlevingsstand en richt zich vooral naar buiten. De cellen van het lichaam richten zich vooral op de verdediging met lle gevolgen voor de huid, de longen, de darmen en het KNO gebied. Maar het kind richt zich ook mentaal en psychisch op buiten: hoe denken mensen over mij, wat willen ze van mij, met de daarbij behorende aannames en overtuigingen (de binnen- en de buitencirkel).
Het is dus van belang jezelf te leren kennen door je levensgeschiedenis te kennen, zodat je weet wat je triggers zijn, waar ze vandaan komen en wat voor overtuigingen en aannames je daardoor gekregen hebt. Wanneer je dat weet, word je stap voor stap wakker, je bewustzijn groeit. Je voelt en weet wat er allemaal in je onderstroom plaats vindt, waardoor het instinct van jou, minder zijn gang kan gaan en jou kan overrulen. Hoe meer je bewust-zijn groeit, hoe bewuster je keuzes kunt maken. Maar ook hoe meer je van je omgeving waarneemt. Je ontdekt allerlei lagen in jezelf: Ik en het grotere geheel
Op het trauma reageert het kind met overlevingsmechanismen. Die overlevingsmechanismen ontwikkelen een Vals idee over wie je bent -> Valse Zelf. De volwassene heeft door persoonlijke ontwikkeling en schaduwwerk een Ware Zelf ontwikkeld. (Ware en Valse Zelf: artikel 1 en artikel 2 en artikel 3)