Histamine-intolerantie
Last van histamine-intolerantie?
Als clinicus is het absoluut noodzakelijk dat ik alle verschillende soorten unieke gezondheidsproblemen en metabole uitdagingen begrijp. Op biochemisch niveau kan wat voor de een een superfood is, voor de ander vergif zijn. Histamine-intolerantie is een gebied waar dit het geval is.
Mensen die histamine niet effectief kunnen metaboliseren, moeten hun consumptie van veel voedingsmiddelen die ik normaal gesproken regelmatig aanbeveel, beperken. Als u een histamine-intolerantie heeft, kan het consumeren van histaminerijk voedsel leiden tot chronische gezondheidsproblemen zoals allergieën, astma, sinusproblemen, eczeem, chronische pijn, menstruatieproblemen en nog veel meer.
auteur: DR. JOCKERS
datum: april 2014
website: https://drjockers.com/suffering-histamine-intolerance/ (op de website staan interessante plaatjes en voetnoten)
De unieke aard van een histamine-intolerantie
Ik heb me altijd afgevraagd wat er gebeurde met mensen die me vertelden dat ze ‘allergisch voor de zon’ waren. Interessant onderzoek wijst uit dat dit een histamine-reactie is, aangezien UV-licht histamine-afgifte kan veroorzaken.
Ander onderzoek geeft aan dat degenen die vatbaar zijn, problemen kunnen hebben met intensieve lichaamsbeweging, vooral in een warme omgeving. Personen met perioden van hoog oestrogeen kunnen een hoger dan normale histaminerespons hebben en hoge stress verhoogt de histaminespiegels en vermindert het vermogen van het lichaam om histamine te metaboliseren.
Wat is histamine?
Histamine is een belangrijke neurotransmitter en immuunboodschappermolecuul. Het is betrokken bij processen waarbij zoutzuur wordt uitgescheiden voor de spijsvertering, de waterreserves naar belangrijke delen van het lichaam worden geleid en de ontstekingsreactie. Histaminereceptoren bevinden zich over het hele lichaam en hebben veel belangrijke functies, waaronder:
Histamine H1-receptoren: gladde spiercellen en endotheelcellen die de huid aantasten; bloedvaten (Benadryl en Claritin blokkeren de activiteit van deze receptoren)
Histamine H2-receptoren: Cellen in de darmen regelen de zuursecretie, buikpijn en misselijkheid; hartslag
Histamine H3-receptoren: centraal zenuwstelsel dat zenuwen, slaap, eetlust en gedrag controleert
Histamine H4-receptoren: Thymus, dunne darm, milt, colon, beenmerg en witte bloedcellen; ontstekingsreactie
Een van de belangrijkste effecten van histamine is dat de bloedvaten opzwellen en verwijden. Wanneer het lichaam voelt dat het bedreigd wordt, zal het grotere hoeveelheden histamine afscheiden. Hierdoor kunnen de witte bloedcellen snel door de bloedbaan bewegen en de potentiële dreiging of infectie vinden. Dit is een belangrijk onderdeel van een gezonde immuunrespons.
Wanneer wordt histamine een probleem?
Histamine wordt pas een probleem als we metabole stoornissen hebben waardoor we histamine niet goed kunnen metaboliseren. Wanneer histamine wordt gevormd, wordt het afgebroken door specifieke enzymen. In het centrale zenuwstelsel wordt het gemetaboliseerd door histamine N-methyltransferase (HMT), terwijl het in het spijsverteringskanaal wordt afgebroken door diamine-oxidase (DAO).
De experts stellen dat DAO het belangrijkste enzym is dat betrokken is bij het histaminemetabolisme. Het enzym zet de histamine om in imidazool-aceetaldehyde, wat geen enkele reactie in het lichaam veroorzaakt. DAO is verantwoordelijk voor het verzekeren van een stabiel histaminegehalte dat nodig is voor de balans van talrijke chemische reacties die in het lichaam plaatsvinden.
Veranderde DAO-enzymproductie:
Sommige individuen hebben de DAO-productie gewijzigd vanwege een aantal verschillende factoren, waaronder:
* Bacteriële overgroei in de dunne darm (SIBO) – sommige darmmicroben produceren grote hoeveelheden histamine als bijproduct van hun metabolisme.
* Koper, Vit C & B6-tekort: Koper en Vit C zijn cruciale componenten van het DAO-enzym en B6 is een belangrijke cofactor die DAO in staat stelt histamine af te breken.
* Leaky Gut Syndroom (Lekkende Darm Syndroom): Darmpermeabiliteit veroorzaakt grote ontstekingsstress in het lichaam die kan bijdragen aan een slechte DAO-functie.
* Genetische polymorfismen in DAO-enzym – dit is te zien op de 23andme SNP’s. Een homozygote DAO zou iemand vatbaarder maken voor het ontwikkelen van een histamine-intolerantie.
* Gebruik van bepaalde medicijnen:
– Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (ibuprofen, aspirine)
– Antidepressiva (Cymbalta, Effexor, Prozac, Zoloft)
– Immuunmodulatoren (Humira, Enbrel, Plaquenil)
– Anti-aritmica (propanolol, metaprolol, Cardizem, Norvasc)
– Antihistaminica (Allegra, Zyrtec, Benadryl)
– Histamine (H2) -blokkers (Tagamet, Pepcid, Zantac)
Volgens expert Dr. Amy Myers MD, “lijken histamineblokkers, een klasse van zuurverlagende medicijnen, te helpen histamine-intolerantie te voorkomen, deze medicijnen kunnen de DAO-niveaus in je lichaam zelfs uitputten”.
Volgens Chris Kresser L.AC: “Histamine is anders dan typische voedselgevoeligheden of allergenen omdat het een cumulatief probleem is”. Dus we beginnen symptomen te krijgen wanneer we ofwel te veel histaminemoleculen binnenkrijgen, of we verminderen het DAO-enzym tot het punt waarop de histamine het systeem overbelast. Deze symptomen zullen aanhouden totdat het lichaam de histamine metaboliseert en ze uit het systeem verwijdert.
Wie heeft histamine-intolerantie:
Volgens beschikbaar onderzoek manifesteert histamine-intolerantie zich bij ongeveer 3% van de bevolking. In tot 20% van deze gevallen treden de symptomen meestal op wanneer histaminebevattende voedingsmiddelen worden gebruikt in combinatie met DAO-remmers zoals alcohol. Ongeveer 80% van de personen met histamine-intolerantie zijn vrouwen en de meeste van hen zijn ouder dan 40.
De drie grootste factoren die betrokken zijn bij histamine-intolerantie zijn het lekkende darmsyndroom of gerelateerde aandoeningen zoals de ziekte van Crohn, prikkelbare darm, coeliakie, glutengevoeligheid, enz.. De tweede factor is een genetisch polymorfisme met het DAO-enzym. Zwaar alcohol- en/of medicatiegebruik is een andere sterke risicofactor.
Diagnose van histamine-intolerantie:
Dit is om verschillende redenen een uitdagende aandoening om te diagnosticeren. De eerste is dat er zoveel populaire voedingsmiddelen zijn, waarvan er vele worden beschouwd als gezondheidsvoedsel met een hoog histaminegehalte. Sommige individuen hebben ook een unieke darmflora die hoge histaminegehaltes produceert.
De meeste artsen zijn niet bekend met histamine-intolerantie en beschouwen dit nooit als een factor die bijdraagt aan de gezondheidsproblemen van het individu. In feite bevelen veel artsen, waaronder ikzelf, doorgaans een dieet aan dat rijk is aan histamine-bevattend voedsel. Dit omvat gefermenteerde voedingsmiddelen die ongelooflijke gezondheidsvoordelen hebben voor mensen met een adequaat histaminemetabolisme.
Onderzoek heeft aangetoond dat mensen heel anders reageren op verhoogde histamine, waardoor het veel moeilijker te lokaliseren is. Als clinicus heb ik geleerd dat wanneer individuen zeer slecht reageren op gefermenteerd voedsel, dit een teken is van histamine-intolerantie. De meeste mensen reageren heel goed op kleine hoeveelheden en geleidelijk toenemende niveaus van gefermenteerd voedsel. Personen met histamine-intoleranties krijgen vaak netelroos, eczeem, huiduitslag, gezwollen ogen, hoofdpijn, enz.
Symptomen en reactie op voedsel met een hoog histaminegehalte kunnen voldoende zijn voor de diagnose, maar de gouden standaard is het bloedonderzoek voor histaminetesten dat ik hieronder beschrijf. Bekijk dat zeker eens.
Veel voorkomende symptomen van histamine-intolerantie
– Hoofdpijn/Migraine
– Moeite om in slaap te vallen, gemakkelijk opgewonden te raken
– Hypertensie
– Vertigo of duizeligheid
– Aritmie of versnelde hartslag
– Moeite met het reguleren van de lichaamstemperatuur
– Ongerustheid
– Misselijkheid, braken
– Buikkrampen
– Doorspoelen
– Neusverstopping, niezen, ademhalingsmoeilijkheden
– Abnormale menstruatiecyclus
– netelroos
– Vermoeidheid
– Weefselzwelling
Histamines reizen door de bloedbaan en kunnen daarom de darmen, longen, huid, hersenen en het hele cardiovasculaire systeem beïnvloeden. Dit is de reden waarom er zo’n breed scala aan gezondheidsproblemen aan verbonden zijn en het is een hele uitdaging om te lokaliseren en te diagnosticeren als je niet op de hoogte bent van de aandoening.
Testen op histamine-intolerantie:
De genetische test van 23andme zal kijken naar genen die verband houden met de productie van DAO-enzymen. Wanneer een persoon een homozygote mutatie heeft, zal hij hoogstwaarschijnlijk worstelen met het histaminemetabolisme. Dit kan pas gebeuren na een stressvol seizoen van hun leven wanneer hun darmbarrière het begeeft en hun bijnieren niet in staat zijn om de eisen die aan hen worden gesteld bij te houden. Dit creëert een vicieuze cirkel van chronische ontstekingen en ontstekingsstress die het lichaam van vitale reserves uitput en de genetische zwakheden van het individu blootlegt.
Er zijn laboratoriumtests die kunnen worden gedaan om de verhouding histamine/DAO-enzymen te analyseren. Een hoge histamine/DAO-verhouding geeft aan dat iemand te veel histamine binnenkrijgt en niet genoeg DAO produceert om het effectief te metaboliseren. Hier is de laboratoriumtest die mijn team regelmatig gebruikt en als je wilt dat een van mijn functionele gezondheidscoaches je test analyseert, bestel hem dan gewoon op onze site.
De histamine-uitdagingstest
Zonder de bloedtest te doen, zou je een histamine-uitdaging kunnen doen door een aantal verschillende gefermenteerde voedingsmiddelen en voedingsmiddelen met een hoog histaminegehalte te consumeren en te kijken of dit je symptomen verergert. Als dat zo is, probeer dan een week lang een histaminearm dieet en als je significante verbeteringen opmerkt, heb je hoogstwaarschijnlijk een histamine-intolerantie.
Om uw tolerantie voor histamine te verbeteren, is het van cruciaal belang om de darm te genezen en de dysbiose-problemen aan te pakken die aan de basis van het probleem liggen. Ik zou aanraden om samen te werken met een gekwalificeerde gezondheidsdeskundige om een specifiek plan te beoordelen en op te stellen om de bacteriële onbalans aan te pakken.
Voedingsmiddelen rijk aan histamine:
Sommige voedingsmiddelen hebben van nature meer histaminegehalte, terwijl andere histaminen accumuleren terwijl ze ouder worden. Gefermenteerde en gedroogde voedingsmiddelen hebben meestal de hoogste niveaus van histamine. Een dieet met een laag histaminegehalte moet erop gericht zijn om voedsel op het hoogste niveau van versheid te krijgen. Hier is een lijst met voedingsmiddelen met een hoog histaminegehalte:
* Gefermenteerde alcoholische dranken, met name wijn, champagne en bier
* Gefermenteerde voedingsmiddelen: zuurkool, azijn, sojasaus, kefir, yoghurt, kombucha, enz
* Azijnbevattende voedingsmiddelen: augurken, mayonaise, olijven
* Vleeswaren: spek, salami, pepperoni, lunchworst en hotdogs
* Zure voedingsmiddelen: zure room, zure melk, karnemelk, zuur brood, enz
* Gedroogd fruit: abrikozen, pruimen, dadels, vijgen, rozijnen
* De meeste citrusvruchten
* Oude kaas inclusief geitenkaas
* Noten: walnoten, cashewnoten en pinda’s
* Groenten: avocado’s, aubergines, spinazie en tomaten
* Gerookte vis en bepaalde vissoorten: makreel, mahi-mahi, tonijn, ansjovis, sardines
* Alle soorten bewerkte voedingsmiddelen – Conserveringsmiddelen bevatten veel histamine
Histamine-afgevende voedingsmiddelen:
Deze voedingsmiddelen bevatten niet noodzakelijk histamine, maar ze blokkeren de werking van DOA en versterken daarom de effecten van verhoogde histamine.
– Alcohol
– Bananen
– Chocola
– Koeienmelk
– noten
– Papaja
– Ananas
– schaaldieren
– Aardbeien
– Tomaten
– Tarwekiemen
– Veel kunstmatige conserveermiddelen en kleurstoffen
DAO-blokkerende voedingsmiddelen:
– Alcohol
– Energiedranken
– Zwarte thee
– Mate thee
– Groene thee
Laag histamine voedsel:
– Vers Gekookt Vlees & Gevogelte (diepvries of vers)
– Vers gevangen vis
– EV Olijfolie
– Eieren uit de wei
– Glutenvrije granen: bruine rijst & quinoa
– Vers fruit: anders dan citrus, avocado, tomaat, ananas, bananen en aardbeien
– Verse Groenten (behalve spinazie en aubergine)
– Kokosmelk, Rijstmelk, Hennepmelk, Amandelmelk
– Kokosolie & Grasboter/Ghee
– Biologische koffie
– Amandelboter
– Bladkruiden
– Kruidenthee
Unieke variabelen met histamine:
Mensen met histamine-intolerantie reageren op veel verschillende manieren. Sommige mensen kunnen geen voedsel met een hoog histaminegehalte aan, terwijl anderen bepaalde soorten wel aankunnen, maar andere niet.
Een persoon kan bijvoorbeeld avocado’s, bessen en citroenen vrij goed verdragen, maar heeft significante reacties met elk soort gefermenteerd voedsel of wijn. Je zult de unieke manieren moeten vinden waarop je reageert en begrijpen wat reacties uitlokt en wat niet.
Dat duurt een tijdje, aangezien het histaminegehalte wordt verlaagd en het individu zijn darmgezondheid verbetert, ontstekingen vermindert, de leverfunctie verbetert en hun bijnieren stabiliseert, zullen ze meer van de histaminen aankunnen. Voor sommigen betekent dit dat ze kleine hoeveelheden van al het hogere histamine-voedsel kunnen opnemen. Voor anderen zullen ze alleen bepaalde voedingsmiddelen kunnen verwerken, terwijl anderen reacties zullen blijven uitlokken.
Wat dit voor u betekent:
Als u worstelt met de hierboven genoemde symptomen als u de verschillende voedingsmiddelen met een hoog histaminegehalte heeft, kunt u dit probleem hebben. Vooral als je worstelt met gefermenteerd voedsel en probiotische supplementen, is dat een klassiek teken van histamine-intolerantie.
De kans is groot dat u dit probleem niet heeft, maar u kunt een vriend of cliënt tegenkomen (voor degenen onder u die gezondheidscoaches en artsen zijn) die deze tekenen en symptomen zullen hebben. Als dat zo is, laat ze dan een week lang een histaminearm dieet proberen en kijk of het verschil maakt. Als dat zo is, ga dan door met het dieet en werk samen met een functioneel medicus om de darmen en ontgiftingssystemen te ondersteunen.
Als u last heeft van acute histaminereacties, kan het nemen van 2 capsules Allergy Defense elk uur en het nemen van DAO-enzymen (ik heb een speciaal DAO-enzymproduct genaamd Hista Protect gemaakt) helpen om de effecten hiervan te verminderen.
Van een dieet dat rijk is aan het flavoinoïde luteoline is aangetoond dat het de activering van mestcellen vermindert. Dit zit onder andere in wortelen, paprika, tijm, rozemarijn, pepermunt, oregano, romaine sla, artisjok, granaatappel, rooibusthee, boekweitkiemen en komkommers.
Probiotica en IgY voor histamine:
Veel mensen met histamine-intolerantie worstelen met traditionele probiotica. In het bijzonder lijkt het erop dat ze het meest worstelen met lactobacillus-stammen van probiotica die vaak worden aangetroffen in gefermenteerd voedsel en 99% van de probiotische supplementen op de markt.
Vanuit mijn ervaring reageren deze individuen heel goed op bodemgebaseerde, sporenvormende probiotica. Deze bevatten geen lactobacillus-stammen en bevatten op de bodem gebaseerde verbindingen, humus- en fulvinezuren genaamd, die helpen de darm te ontgiften en histaminegehaltes te verlagen.
Bovendien toont nieuw onderzoek aan dat ondersteuning van IgY-immunoglobine zeer gunstig kan zijn voor het moduleren van de histaminerespons. Een open-label pilotonderzoek van acht weken (n=6) met twee capsules van 500 mg IgY Max twee keer per dag onderzocht hun effect op de microbiële diversiteit (via ontlastingsanalyses) en biomarkers van de integriteit van de darmwand (zonuline, histamine en diamine). oxidase) bij proefpersonen met milde tot matige GI-klachten (20).
Subjectieve gegevens omvatten meldingen van “een afname van gas en een opgeblazen gevoel” en “meer energie voelen”, wat duidt op verbeterde maatregelen voor de kwaliteit van leven. Objectieve markers toonden een afname van de darmpermeabiliteit en een algehele toename van gunstige flora
Ik gebruik hier Hista Response, een combinatie van bacillus coagulans en hypergeïmmuniseerde IgY en heb er geweldige resultaten mee behaald. Voor beginners raad ik aan om 1 dop in de ochtend en 1 dop in de PM te doen, altijd weg van maaltijden. Als dit goed wordt verdragen, stoot het dan op tot 2 caps in de ochtend en 2 caps in de PM, weg van maaltijden. Na verloop van tijd kunnen we het zelfs verhogen tot 3-4 caps – 2x per dag.
Lees ook:
* https://www.dinekevankooten.nl/archief/histamine-intolerantie/
* https://www.dinekevankooten.nl/archief/mestcelactiveringsstoornis-mcas/