Het voelt niet kloppend
Eerder schreef ik een artikel over ‘dat weet ik niet’, dat kan gebruikt worden als excuus om de discussie te stoppen of juist de dialoog aan te gaan.
In mijn praktijk kom ik ook vaak tegen dat men zegt: ‘het voelt voor mij niet kloppend!’ Dat is ook zo’n zinnetje waarmee of de discussie gestopt wordt of juist de dialoog geopend. Het ligt er maar aan hoe je het gebruikt en wat de oorsprong van het kloppende is. Een kind vindt het ook kloppend om onbeperkt snoep te eten, onbeperkt op de laptop te zitten of een filmpjes te kijken.
In het Compendium is een figuur te vinden waarin de verschillende vormen van voelen wordt uitgelegd.
Voelen bestaat uit 3 lagen:
Of iets wel of niet kloppend voelt, wil dus nog niet zeggen dat het echt goed voor je is en je daar naar moet luisteren, want dat kloppende kan ook over het overlevingsmechanismen gaan en vaak is dat ook zo. (Lees hierover artikel 1 en artikel 2)
Ook voor dat kloppende voelen geldt dat het uit 3 lagen bestaat en dat het veel reflectie, bewustzijn en eerlijkheid vraagt om er achter te komen waar het nu ECHT over gaat:
1) voor de farizeer (het geweten) kan het kloppend voelen als het gaat zoals het hoort en zoals het moet vanuit het gezin van herkomst of vanuit de traditie of vanuit de groep waartoe men behoort; Over het algemeen komt dit daadwerkelijk voort uit het denken met je hoofd. Je hoofd kan overuren draaien.
2) voor de ervaring kan het kloppend voelen om iets niet te doen omdat je die oude ervaring nooit meer wilt meemaken; Dit voelen zit meestal in je bovenlijf. Je trekt je schouders op. Je buigt iets naar voren, alsof je je schrap moet zetten. Of je houd je adem in omdat het spannend is.
3) voor de intuitie kan het kloppend voelen vanuit het hart, dan ben je altijd bereid het met open argumenten, zonder oordeel, zonder overtuiging en zonder aannames toe te lichten. Het komt als een rust uit je bekken. Het is een weten, die geen angst op roept. Mogelijk wordt het kind in je er wel angstig van, en protesteert de ‘farizeer’ in je bij het idee alleen al en hebben ze beide tal van ideeen waarom dat wat je intuitie zegt gevaarlijk of niet passend is.
De argumentatie laat dus vaak zien vanuit welke laag het kloppende of niet-kloppende komt en of je er naar moet luisteren of jezelf moet onderzoeken op oude patronen en overlevingsmechanismen.
Voorbeeld 1) Van huis uit heb ik geleerd dat je meerderen niet moet tegenspreken. Dus voordat ik tegen mijn baas zeg dat ik het niet met hem eens ben, dan moet ik over heel wat hobbels heen. Zo was het bij de KLM de regel dat je een meerdere niet tegensprak. In 1977 tijdens de vliegramp op Tenerife kwamen alle 248 inzittenden van een Boeing 747 van KLM om het leven omdat o.a.de KLM-gezagvoerder Jaap Veldhuyzen van Zanten tegen het advies van copiloot en boordwerktuigkundige in zou zijn gestart. De bemanning zou de gezagvoerder niet hebben durven tegenspreken. Nu wordt men getraind om je meerdere tegen te spreken.
Voorbeeld 2) Ik heb bij mijn geboorte een BijnaDoodErvaring gehad. Bij alle nieuwe dingen denk ik dat ik dood gaat en dat het niet kloppend is om dat nieuwe te gaan doen. Gelukkig heb ik geleerd er niet naar te luisteren en het kind in mij te verzorgen.
Voorbeeld 3) Meestal als ik ‘s morgens vroeg wakker word, heb ik nieuwe ideeen of antwoorden op een vraag die in mij leeft. Ik weet dan dat ik dat moet doen, wat mijn geweten of ervaring daar ook van vinden. Ik moet dan vaak langs allerlei aannames en overtuigingen die mij ongevraagd advies geven waarom ik het tegenovergestelde moet doen.
Het vraagt dus om een groot bewust-zijn om dat onderscheid te maken en een ontwikkeld reflectievermogen. Het vraagt om eerlijkheid en het lef om het gedoe aan te gaan. Vaak is het handig om daar met een onafhankelijk iemand naar te kijken.