Het Jezusgebed
Het Jezusgebed leerde ik van mijn moeder. Zij gaf dat gebed door aan bijna iedereen met wie ze een gesprek had. Ze zei: “Bid maar: Heer Jezus Christus, ontferm U over mij.” Het is prachtig om te ervaren dat dat gebed zijn eigen leven in mijn ziel leidt. Regelmatig word ik wakker of ontdek ik al denkend dat het zich in mij als vanzelf reciteert. Soms het hele gebed, soms verkort tot: Christus, ontferm U over mij.
Jos Douma schrijft op zijn site over het Jezusgebed:
Het Jezusgebed is een manier van bidden waarin de naam van Jezus het centrum vormt. Het Jezusgebed wordt beoefend in de hesychastische traditie. De meest voorkomende tekst die wordt gebruikt is: ‘Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij’. In de kortste vorm bestaat het gebed in het alleen liefdevol noemen van de naam ‘Jezus’.
Ik denk dat ik voor het eerst kennis maakte met het Jezusgebed toen ik in 1990 een boek van G.C. Tromp kocht met de titel: ‘Biddend onderweg. Over gebedsvormen en de praktijk van het bidden’. In dat boek staat een kort hoofdstuk ‘Het Jezusgebed’. Sinds ik dat gelezen heb is er altijd een zeker verlangen geweest om dit gebed te leren kennen en me eigen te maken.
Twee citaten
“De kracht van het Jezusgebed ligt in het herhalen van de Naam die boven alle naam is, de naam van Jezus. Waar die naam eerbiedig wordt genoemd, daar is Hijzelf tegenwoordig.”
“Het Jezusgebed bewerkt, samen met het onderhouden van de thora (de geboden) van Christus (Joh. 15:10) het ‘in Christus blijven’.”
De ene naam en de vele namen
Het bidden van het Jezusgebed is een vorm van zoeken naar een verbondenheid met Christus op het niveau van het hart. Het gaat er om al biddend steeds dieper af te dalen in het kennen van Jezus met hart en ziel. Daarbij helpt het ook om de volheid van Jezus te leren kennen en te benoemen door zijn vele namen te verbinden met zijn ene naam: Jezus. Dat kan door op het ritme van de ademhaling bij het inademen steeds de naam ‘Jezus’ te bidden, en bij het uitademen andere namen die een bepaalde kant van zijn persoon naar voren halen:
Jezus – woord van God
Jezus – Heer
Jezus – wijsheid van God
Jezus – Christus
Jezus – wijnstok
Jezus – waarheid
Jezus – leven
Jezus – weg
Jezus – wonderbare raadsman
Jezus – sterke God
Jezus – eeuwige vader
Jezus – vredevorst
Jezus – zoon van David
De geschiedenis van het Jezusgebed
De oorsprong van het Jezusgebed is te vinden in de meditatieve traditie van de woestijnmonniken die in de vierde eeuw in Egypte leefden. De monnik Philotheos bracht de praktijk van het Jezusgebed naar Griekenland, waar het in de middeleeuwen onder andere op de berg Athos een grote populariteit kende. Het gebed werd daar beoefend door de zogenaamde hesychiasten, mensen die probeerden hesychia, innerlijke rust, te bereiken.
Filokalia
Vanuit Griekenland verspreidde het gebed zich over Oost-Europa. De Filokalia, een verzameling van religieuze teksten van de Grieks-orthodoxe kerk, die in het Russisch werd vertaald, heeft op de verspreiding van het gebed een belangrijke invloed gehad. In Filokalia zijn verscheidene verhandelingen over het Jezusgebed te vinden. Het maakte zich sterk voor de beoefening van het Jezusgebed. Zo werd het Jezusgebed een belangrijk onderdeel van de Oosters-orthodoxe spiritualiteit.
De weg van de pelgrim
Het Jezusgebed groeide in populariteit door het Russische verhaal van de pelgrim. Dit verhaal gaat over een zwerver die zijn vrouw is kwijtgeraakt op zoek naar God. Al trekkend door het land luistert hij naar preken en bezoekt heiligen. Hij wordt geraakt door een preek over de tekst ‘bid zonder ophouden’. Hij zoekt een antwoord op zijn vragen. Een starets, een Russische heilige, helpt hem op weg door hem het Jezusgebed te leren. De zwerver gaat als pelgrim al biddend door het land. Zijn hart bidt onophoudelijk het Jezusgebed. Onderweg heeft hij veel onverwachte en mooie ontmoetingen, waarbij hij zijn liefde voor het Jezusgebed kan delen.
De Westerse kerk
In het midden van de vorige eeuw werd raakte de Westerse Kerk met het Jezusgebed bekend en een groeiend aantal christenen praktiseert het Jezusgebed. Immigranten die vanuit het Oosten kwamen hebben hun enthousiaste over het Jezusgebed gedeeld met Westerse christenen. Ook de oecumene, de contacten en samenwerking tussen verschillende christelijke kerken, hebben.
website: https://mens-en-samenleving.infonu.nl/religie/172441-het-jezusgebed-bidden-als-vorm-van-christelijke-meditatie.html
Heilige Ephraim avn Katounakia (Berg Athos); Hoe zeg je het Jezus gebed
Het is echt triest dat we de grote schat verachten
We ontvingen door de heilige doop dat is de aanneming [door God, zit Ef. 1:3]
en die we hebben, zoals de apostel zegt, in aarden vaten (2 Cor. 4: 7)
En daarom laven we gemakkelijk de dagen weg, worden gemakkelijk nalatig.
We verachten het gemakkelijk, en in één woord vallen we gemakkelijk.
Gezegend is degenen die de genade heeft ontvangen en ermee gestorven is!
Maar nog meer gezegend is degenen die leefde, de genade vermenigvuldigde en vervolgens daarmee in slaap viel!
Hé jij kleine, zeg het gebed! (woordspeling in het Grieks)
Stel een uur in gedurende de dag of de nacht en zeg dit gebed
Woord voor woord en neem het waar met je geest!
HEER, JEZUS CHRISTUS, ONTFERM U OVER MIJ…
HEER, JEZUS CHRISTUS, ONTFERM U OVER MIJ…
HEER, JEZUS CHRISTUS, ONTFERM U OVER MIJ…
Dit is hoe je het gebed moet zeggen.
En met de tijd, volgens de maat van uw zuiverheid, en volgens de maat van uw ijver,
Het eerste dat je zult vinden is ‘vreugde’
Vreugde zal je bepalen om vaker het gebed te zeggen.
En gebed zal je nog meer en grotere vreugde geven.
Nog en vreugde zal in je zijn, die je niet eerder wist.
Een ander licht, een andere schoonheid, nog een zoetheid, een andere staat van welzijn.
Je zult de hele natuur zien, badend in een schoonheid, in een zoetheid…
Je zult de hele natuur zien, de hele schepping van de onzichtbare God.
En dit is niets, het zijn kleine dingen, een kiezelsteen op het strand…
Er zullen veel meer geweldige dingen zijn die je zult voelen door het gebed te zeggen!
Dan zul je een andere spirituele horizon hebben, ander spiritueel voedsel, een ander spiritueel kledingstuk, dat nu… je kunt het jezelf niet voorstellen.
Wanneer God je verlangen zal zien, jouw ijver, dat je Hem zoekt in het gebed,
Dan zul je zien wat de spirituele dingen zijn.
Het onuitsprekelijke goede. Dat is het paradijs dat je voelt, waarvan je een voorsmaak hebt, waarvan je een glimp ziet, zelfs in dit leven….
We voorspellen de eeuwige goede dingen, zelfs terwijl we op aarde leven…
Dit is een Russisch-orthodox gezang dat bekend staat als het Jezusgebed, waar de regel “Heer Jezus Christus, Zoon van God, heb medelijden met mij, een zondaar.” wordt vele malen herhaald!
#muziek