Glutenvrije zuurdesem starter
Bak je eigen zuurdesem brood met deze glutenvrije zuurdesem starter. Stap voor stap naar je eigen glutenvrije zuurdesem brood!
auteur: Melissa
website: https://lislovescooking.nl/glutenvrije-zuurdesem-starter/
EQUIPMENT
- Weckpot
- Keukenweegschaal
INGREDIËNTEN
- volkoren rijstmeel van Your Nature, Johannusmolen of Holland and Barret
- water
INSTRUCTIES
Start
- Begin met het goed schoonmaken en drogen van je weckpot.
- Roer 50 gram rijstmeel met ongeveer 50 tot 60 gram water door elkaar tot je een dikkere pasta hebt waar je nog doorheen kunt roeren.
- Na ongeveer 10 tot 12 uur begin je met de tweede voeding. Voeg weer 50 gram rijstmeel toe en ongeveer 50 tot 60 gram water. Roer weer goed door elkaar totdat je een dikkere pasta hebt zonder klontjes. Je moet je lepel erdoor heen kunnen trekken en de roerstreep eventjes blijven zien. Dat is ongeveer de dikte van de pasta die je wilt hebben.
- Dek je weckpot af met de deksel die er losjes op ligt of een theedoek. Bewaar je starter buiten de koelkast en het liefst op een niet te koude plek zodat de bacteriën goed hun werk kunnen gaan doen.
- De volgende dag doe je dit proces precies hetzelfde.
Twee voedingen per dag
- Bij dag drie begin je met 100 gram starter en gooi je de overige starter weg. Elke dag begin je met 100 gram van je starter en gooi je het overige deel weg. Dit doe je om de hoeveelheid starter binnen de perken te houden. Wanneer je starter eenmaal goed actief is en de bacteriën niet meer schadelijk zijn kun je hier ook mee bakken.
- Voed je starter daarna volgens het schema hierboven. Begin met 100 gram starter, en voeg 100 gram rijstmeel en ongeveer 100 a 110 gram water toe.
- Na ongeveer 3 dagen kun je beginnen met het aangeven waar je starter is na de voeding. Zo kun je zien of die gerezen heeft of niet en weet je dus wanneer je ongeveer klaar bent om te gaan bakken.
Eén voeding per dag
- Na ongeveer 7 tot 9 dagen kun je overgaan op één voeding per dag.
- Begin elke dag met 100 gram glutenvrije starter en voeg daar 100 gram rijstmeel en 100 tot 110 gram water aan toe. De substantie die je wilt is weer de dikke pasta waar je nog wel doorheen kunt roeren.
- Na ongeveer 14 dagen is je starter klaar om mee te gaan bakken. Hij moet niet te zuur ruiken, luchtig zijn als die op zijn hoogtepunt is en veel luchtbubbels hebben. Je starter is op zijn hoogtepunt na ongeveer 4 tot 6 uur na de laatste voeding. Daarna is je starter door zijn voeding heen en stort die weer een beetje in.
NOTITIES
Wanneer je starter actief is en je deze niet gebruikt kun je hem na zijn laatste voeding in de koelkast bewaren. Geef hem dan ongeveer een keer per week voeding. Je neemt dan 100 gram starter, 100 gram rijstmeel en ongeveer 100 gram water. Roer je starter goed door, leg de deksel weer los op de pot en bewaar hem in de koelkast totdat je klaar bent om te gaan bakken.
Glutenvrij zuurdesem brood
auteur: Melissa
website: https://lislovescooking.nl/glutenvrij-zuurdesem-brood/
Bak zelf glutenvrij zuurdesem brood! Dit is een basis recept voor een zelfgebakken brood. Want zelfgebakken brood is het lekkerste!
VOORBEREIDINGSTIJD: 20minuten min
BEREIDINGSTIJD: 1uur uur 30minuten min
WACHTTIJD: 8uur uur
EQUIPMENT
- Rijsmandje
- Gietijzeren pan
- Keukenweegschaal
INGREDIËNTEN
Starter
- 130 gram glutenvrije zuurdesem starter
- 100 gram water kamertemperatuur
- 100 gram rijstmeel
Deeg
- 25 gram psylliumvezels
- 400 gram water kamertemperatuur
- 100 gram rijstmeel
- 75 gram sorghummeel
- 100 gram tapiocazetmeel
- 75 gram aardappelzetmeel
- 12 gram zout fijn
- 10 gram olijfolie
- 1 scheutje appelazijn
- 1/4 tl gemberpoeder optioneel
INSTRUCTIES
Starter
- Begin met het actief krijgen van je starter. Wat ik meestal doe voordat ik aan mijn brood begin is mijn starter 1 a 2 keer voeden, zodat de starter heel actief.
- Neem 100 gram starter en meng die met 100 gram rijstmeel en 100 gram water. Roer dit door elkaar totdat je een dikke pasta hebt maar die nog wel goed roerbaar is.
- Laat je starter rijzen tot zijn hoogtepunt. De starter is op zijn hoogtepunt als die ongeveer 1/3 of verdubbelt is en een beetje bol staat. Dit duurt ongeveer 3 a 5 uur, afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Als je zeker wilt weten dat je starter het gaat doen, zet hem dan even in een bakje met lauwwarm water.
Fermenteren
- Zodra je starter op zijn hoogtepunt is ga je verder met het fermenteren van het deeg. Neem 130 gram actieve starter en roer dit met 100 gram rijstmeel en 100 gram water door elkaar.
- Dek af met een theedoek en zet voor ongeveer 7 a 13 uur aan de kant. Dit ‘beslag’ zal een beetje gaan rijzen, bol staan, bubbelen en weer instorten. Dit wil je hebben! Hoe korter de fermentatie hoe zuurder het brood.
Deeg
- Na het fermenteren van het beslag kun je beginnen aan het brood deeg.
- Begin met het mengen van de psylliumvezels en het water. Roer dit goed door elkaar en laat voor ongeveer 5 a 10 minuten staan zodat het een dikke gel kan worden.
- Meng ondertussen alle andere meelsoorten in een kom met het zout en het gember poeder.
- Zodra je van de psylliumvezels een dikke gel hebt roer je hier voorzichtig de olijfolie en het scheutje appelazijn doorheen.
- Voeg de psylliumvezels gel bij de melen en roer dit met een spatel door elkaar totdat je allemaal klontjes hebt. Zodra je een klonterig deeg hebt kun je het met je handen gaan kneden tot een mooie deegbal.
- Bebloem je aanrecht iets met rijstmeel en leg voorzichtig je deegbal op het aanrecht. Maak hier een mooie, strakke deegbal van met de naad naar boven. Je rolt het deeg een soort van op en schuift deze ondertussen heen en weer over het aanrecht zodat je een strakke deegbol krijgt.
- Bebloem ondertussen je rijstmandje in met bloem zodat je deeg niet blijft plakken.
- Leg je deeg voorzichtig met de naad naar boven in de mand en knijp indien nodig de naad nog wat straker dicht.
- Dek af met een theedoek en doe deze in een plastic zak.
- Zet aan de kant en laat voor ongeveer 4 a 5 uur rijzen op kamertemperatuur of ongeveer 10 a 12 uur in de koelkast. Je deeg is klaar als die voor ongeveer 1/3 is verdubbelt en wanneer je deze indrukt met je vinger het deeg langzaam terug springt en een klein deukje achterlaat.
Bakken
- Een halfuur voordat je brood klaar is met rijzen verwarm je de oven en de pan voor op 250 graden.
- Leg een vel bakpapier klaar en haal voorzichtig je deeg uit de rijsmand. Leg je deeg voorzichtig, met de naad naar beneden, op het bakpapier neer. Laat je brood niet te hard vallen want dan gaat alle lucht uit je brood, en die wil je juist houden.
- Snijd de bovenkant van het brood in zodat je een knapperige korst krijgt en je brood mooi kan rijzen. Ik ga meestal voor één diepe inkeping over de lengte van het brood.
- Haal de gietijzeren pan uit de oven, leg je deeg met bakpapier en al voorzichtig in de pan. Doe de deksel terug op de pan en zet de pan in de oven.
- Bak je brood in de pan voor 60 minuten. Haal dan de deksel van de pan en bak je brood nog 35 a 45 minuten af of totdat je hem mooi bruin gekleurd vind.
- Je brood is gaar als die hol klinkt als je aan de onderkant van het brood klopt.
- Laat je brood volledig afkoelen op een rooster. Snijd je brood pas aan als deze volledig is afgekoeld. Als je hem vroegtijdig aansnijdt wordt je brood heel klef en compact omdat het deeg dan niet genoeg kan binden.
- Bewaar je brood in een goed afgesloten trommel of broodzak of vries deze in plakjes in.
NOTITIES
Ik heb dit recept niet met andere meelsoorten geprobeerd, maar probeer vooral zelf uit!