Gezonde vissoorten
Kies voor gezonde vissoorten\
Vissen die lager in de voedselketen staan, zoals sardines, haring, ansjovis en makreel, hebben verschillende voordelen die hen gezonder maken voor consumptie:
1. Minder Bioaccumulatie:
Omdat deze vissen korter leven en zich voeden met plankton en andere kleine organismen, hebben ze minder kans om schadelijke stoffen op te hopen. Dit betekent dat ze zeer lage niveaus van kwik en andere zware metalen bevat.
2. Voedingsrijk:
Deze vissen zijn zeer rijk aan omega-3 vetzuren, die essentieel zijn voor de gezondheid van het hart en de hersenen. Omega-3 vetzuren kunnen helpen bij het verlagen van ontstekingen, het verbeteren van de cognitieve functie en het verminderen van het risico op hartziekten.
3. Duurzamer en Milieuvriendelijker:
Vissen die lager in de voedselketen staan, worden vaak in grotere aantallen gevonden en hebben meestal een hogere reproductiesnelheid. Dit maakt hun vangst duurzamer en minder schadelijk voor het ecosysteem, mits ze verantwoord worden gevangen.
zeer ongezonde vis
Wat is dan gezonde vis om te eten? Het lijkt alsof je helemaal niks meer kun eten, maar het tegendeel is waar.
Laat ik beginnen met de soorten vis die je beter kunt vermijden. Je weet inmiddels dat tilapia en panga vis een absolute ‘non-go’ zijn, maar er zijn meer vissen die verre van ideaal zijn voor je gezondheid.
Roofvissen, zoals tonijn, zwaardvis, koningsmakreel en haai, zijn vaak de top roodieren in hun ecosysteem. Ze hebben echter enkele eigenschappen die hun consumptie minder gezond maken.
1) Het eerste probleem is de ophoping van zware metalen. Roofvissen leven langer en staan hoger in de voedselketen, waardoor ze meer tijd hebben om giftige stoffen zoals kwik en andere zware metalen te accumuleren.
Kwik, in het bijzonder, is een neurotoxine dat schadelijk kan zijn voor het zenuwstelsel, vooral bij kinderen en zwangere vrouwen. Langdurige blootstelling kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals neurologische schade en nierproblemen.
2) Het tweede probleem zijn de zogenaamde POP’s, ofwel “Persistente Organische Verontreinigende Stoffen” ofwel ‘forever chemicals’. Deze vissen hebben vaak zeer hogere niveaus van hiervan, zoals dioxines en PCB’s (polychloorbifenylen).
Deze stoffen breken zeer langzaam af in het milieu en kunnen zich ophopen in het vetweefsel van dieren en uiteindelijk in mensen, met mogelijke gevolgen zoals hormonale verstoringen en verhoogde risico’s op bepaalde soorten kanker.
Met dank aan Mike | Leef Bewust Nederland [email protected]
Lees het hele verhaal op zijn website: https://leefbewust.nu/hoe-gezond-of-ongezond-vis-eten/