Generaties Familiebedrijven: hun kracht en valkuilen
In de eerste generatie familiebedrijven spelen vaak problemen zoals het vinden van een balans tussen werk en privé, het opbouwen van een succesvol bedrijf en het vaststellen van een duidelijke structuur en beleid.
Valkuilen in de eerste generatie familiebedrijven kunnen onder meer zijn het gebrek aan ervaring in het runnen van een bedrijf, het ontbreken van een duidelijke strategie en het niet goed kunnen omgaan met eventuele conflicten binnen de familie.
De kracht van eerste generatie familiebedrijven ligt vaak in de sterke band en loyaliteit binnen de familie, het delen van een gemeenschappelijke visie en het vermogen om snel beslissingen te nemen.
In de tweede generatie familiebedrijven kunnen problemen ontstaan zoals het overdragen van de leiding aan de volgende generatie, het omgaan met verschillende visies en belangen binnen de familie en het verder ontwikkelen van het bedrijf.
Valkuilen in de tweede generatie familiebedrijven kunnen onder meer zijn het gebrek aan communicatie en samenwerking binnen de familie, het niet kunnen loslaten van de controle door de oudere generatie en het niet goed kunnen benutten van de capaciteiten van de nieuwe generatie.
De kracht van tweede generatie familiebedrijven ligt vaak in het vermogen om te leren van de fouten en successen van de voorgaande generatie, het kunnen profiteren van de ervaring en kennis van zowel de oudere als de jongere generatie en het kunnen voortbouwen op een solide basis.
In de derde generatie familiebedrijven kunnen problemen ontstaan zoals het behouden van de familieband en -cultuur, het omgaan met een grotere diversiteit aan visies en belangen binnen de familie en het verder professionaliseren van het bedrijf.
Valkuilen in de derde generatie familiebedrijven kunnen onder meer zijn het gebrek aan vernieuwing en het vasthouden aan oude tradities, het niet kunnen inspelen op veranderingen in de markt en het niet kunnen omgaan met de groeiende omvang en complexiteit van het bedrijf.
De kracht van derde generatie familiebedrijven ligt vaak in het vermogen om te innoveren en te blijven groeien, het kunnen putten uit een rijke geschiedenis en erfgoed en het kunnen overdragen van waarden en normen aan de volgende generatie.
In de vierde generatie familiebedrijven kunnen problemen ontstaan zoals het behouden van het familiegevoel en de familiecultuur, het vinden van een goede balans tussen traditie en vernieuwing en het kunnen opvolgen van het bedrijf door een nieuwe generatie.
Valkuilen in de vierde generatie familiebedrijven kunnen onder meer zijn het gebrek aan innovatie en het vasthouden aan oude structuren, het niet kunnen omgaan met conflicten en de diversiteit binnen de familie en het niet kunnen overdragen van waarden en normen aan de volgende generatie.
De kracht van vierde generatie familiebedrijven ligt vaak in het vermogen om een lange termijn visie te hanifesteren, het kunnen putten uit een rijke geschiedenis en ervaring en het kunnen blijven voortbouwen op een sterke basis en reputatie.