Gelukkig prediken | Een interview met Max Lucado
Max Lucado is een van Amerika’s bekendste christelijke pastors en schrijvers, met meer dan honderd miljoen exemplaren van zijn boeken in druk. Hij is nog steeds werkzaam in de Oak Hills Church in San Antonio, Texas. Max ‘nieuwste boek heet How Happiness Happens, uitgegeven door Thomas Nelson. Hij werd onlangs geïnterviewd door predikant Michael Duduit.
auteur: Michael Duduit voor Preaching Magazine
datum: 5 februari 2020
website: https://preaching.org/
vertaling: Dineke van Kooten
Michael Duduit:
Je hebt een gloednieuw boek genaamd How Happiness Happens. Dat roept de vraag op: waarom is er daarbuiten zoveel ongeluk?
Max Lucado:
Er is, er is. Het is genoeg om iemand ongelukkig te maken om alleen al het onderzoek naar geluk of het gebrek daaraan te lezen. Ik denk dat de meest duidelijke studie en samenvattende studie betrekking had op het feit dat een op de drie Amerikanen zichzelf als gelukkig beschouwt. Dat betekent dat twee van de drie van ons niet genoeg vreugde of geluk kunnen opbouwen om ja te zetten op de geluksvragenlijst.
Dit is het laagste niveau ooit sinds het onderzoek meer dan tien jaar geleden begon. Elk jaar worden we steeds ongelukkiger, en nu bevinden we ons op een dieptepunt.
Er is daarbuiten veel ongeluk. Wat we intuïtief weten, heb ik empirisch geprobeerd aan te tonen, maar we weten intuïtief dat ongelukkigheid problemen veroorzaakt. Onze relaties zijn niet gezond. Ons lichaam is niet gezond. We presteren niet zo goed op het werk.
Mensen die gelukkig zijn, hebben daarentegen gezondere huwelijken. Ze hebben hogere salarissen. Ze verdienen meer. Hun lichamen reageren op het geluk door voedsel beter te verwerken, door een sterker immuunsysteem te ontwikkelen. Er zijn veel voordelen aan geluk, veel uitdagingen aan ongeluk. Ik denk dat dit een zeer relevante kwestie is voor onze tijd.
Michael Duduit:
Dus, Max, hoe ontstaat geluk?
Max Lucado:
De uitdaging van ongelukkig zijn is dat veel, veel mensen ongelukkig zijn omdat ze ervan overtuigd zijn dat wat ze zien op televisie, wat ze in het tijdschrift lezen of op sociale media zien, waar is: dat geluk altijd maar één aankoop verwijderd is, een nieuwe echtgenoot verwijderd , een nieuw huis verwijderd, een nieuwe baan verwijderd; dat als ze hun omstandigheden kunnen veranderen, er geluk zal gebeuren. Er is een betere aanpak. Jezus vatte samen hoe geluk ontstaat toen hij zei: “Het is echt beter te geven dan te ontvangen.”
Nu, dat slaat een basisfilosofie in onze samenleving op zijn vingers, omdat we geloven dat het beter is om te ontvangen dan te geven. Ik bedoel, een marketingindustrie van een miljard dollar is gebouwd op het idee dat ik gelukkiger zal zijn als ik de nieuwe auto heb, als ik de haarimplantaten heb, als ik het gewicht verlies, de datum krijg, mijn geloof vind, al die dingen. Maar Jezus zei: “Nee, nee, nee, nee. Geluk ontstaat niet als ik iets voor mijzelf doe, maar als ik iets voor andere mensen doe ”, en daarom heeft de Bijbel zoveel te zeggen over het helpen van andere mensen.
Wij predikers begrijpen dat het Nieuwe Testament is gevuld met wat wij de “elkaar” verzen noemen. Ik tel 59 ‘elkaars’-verzen, en deze verzen zijn praktisch – niet altijd gemakkelijk, maar erg praktisch – aanwijzingen of vermaningen om ons te helpen een verschil te maken in iemands leven: elkaar dienen, elkaar helpen, elkaar liefhebben , elkaar aanmoedigen, elkaar vergeven, en ga zo maar door. Wat ik in dit boek deed, is gewoon die “elkaars” passages nemen, ze terugbrengen tot een overzichtelijke lijst van 10, en laten zien hoe deze elkaar-verzen toe te passen, kunnen we echt niet alleen andere mensen gelukkig maken, maar ook zelf geluk vinden als we het weggeven.
Michael Duduit:
Ik ken een aantal voorgangers en kerkleiders die niet erg gelukkig lijken. Heeft u een bepaald advies of advies voor sommige van uw mede-pastors?
Max Lucado:
Ja, ik ken er ook een paar, en soms kijkt een van hen me aan alsof ik in de spiegel kijk. Ik ben predikant in deze kerk hier in San Antonio, Texas sinds 1988. Ik ging in 1979 in de bediening, dus ik ben in dezelfde tijd in de bediening geweest als Mozes en de Hebreeën in de wildernis waren, en soms voelt het ongeveer hetzelfde.
Bediening is niet gemakkelijk; het is gewoon zwaar werk. Het is een hoge roeping. Het is een heilige roeping, maar het is een moeilijke roeping, en om verschillende redenen. Maar ik denk dat de pastors onder ons meer geluk kunnen vinden als we herinnerd worden aan de schoonheid van het dienen van andere mensen. Er komt echt vreugde uit het dienen van andere mensen. Jezus zei niet alleen: “Het is beter om te geven dan te ontvangen” Hij zei: “Ik ben niet gekomen om gediend te worden, maar om te dienen en mijn leven te geven als losprijs voor velen.”
De meesten van ons, als we terugdenken aan de vroege dagen van onze roeping in de bediening, of het nu een kwestie van maanden of jaren is of voor sommigen van ons decennia, kunnen we ons die vreugde herinneren die we voelden toen we voor het eerst iemand anders dienden, toen we kwamen uit onszelf. Ik kwam tot Christus als een twintigjarige en kreeg al snel daarna de kans om in de eerste paar maanden naar Guatemala te reizen en te helpen bij de bouw van huizen die verwoest waren tijdens de aardbeving in Guatemala in 1976. De vreugde die ik voelde, was tot dusverre in mijn leven anders dan ik ooit had gevoeld.
Het was hard werken. Het was slopend werk. Mijn handen waren niet uitgerust om de hele dag die betonblokken op te tillen en die sintelblokken in muren te stapelen. Maar ik voelde zo’n diepe voldoening die voortkwam uit het dienen van anderen, en dat is waar ik begon te beseffen dat ik dit de rest van mijn leven wil doen.
Maar weet je, we vergeten het. We raken verstrikt in budgetvergaderingen, bouwen gebouwen, verdedigen onze doctrine of bevorderen onze zaak. We vergeten dat in de zuiverste zin onze roeping is om te zijn wat Jezus was, en dat is een dienaar. Het is tot op de dag van vandaag nog steeds een uitdaging voor mij. Maar we kunnen allemaal dat grotere geluk vinden als we kunnen terugkeren naar die eerste roeping, en dat is elkaar dienen zoals Jezus ons dient.
Michael Duduit:
Kwam dit boek uit een reeks preken of is het misschien een reeks preken geworden?
Max Lucado:
Het kwam uit de prekenreeks. Al mijn boeken zijn zo ongeveer uit prekenreeksen gekomen. Ik heb ontdekt dat dit een geweldige manier is om een boek te ontwikkelen, om het eerst door het filter van het scherm te laten gaan, als je wilt, om het te prediken. Ik merk dat terwijl ik de preek voorbereid, ik een betere preek voorbereid als ik denk dat het ooit een boek zal worden. Maar niet alle preken komen in het boek terecht. Sommigen van hen werken gewoon niet. Ik kan aan de uitdrukkingen van de mensen zien dat dit niet werkt, ik jaag op een konijn, dus soms verander ik het hoofdstuk en versterk ik het.
Dit boek kwam uit de serie One Another preken. Ik heb die serie twee keer gepreekt. Dat is wat er gebeurt als je al zo lang in een kerk bent. Ik heb niet beide keren dezelfde preken gehouden, maar ik hou van deze ‘elkaar’-verzen, dus misschien heb ik 20 of 25 jaar geleden een reeks lessen over de ‘elkaar’-verzen gepredikt, en toen ongeveer vijf jaar geleden deed ik dat opnieuw. Ik nam die preken, en op hun beurt vormden ze de essentie van dit boek.
Michael Duduit:
Dat is een goed advies voor voorgangers: als je lang genoeg op een plek blijft, kun je een aantal van die series opnieuw prediken!
Max Lucado:
Dat kan ook gezegd worden over pastors die zich verplaatsen en het gewoon recyclen.
Michael Duduit:
Nou, daar heb je waarschijnlijk gelijk in. We hebben het over geluk gehad. Wat vind je het leukst aan prediken?
Max Lucado:
Ik hou van de studie. Echt waar. Ik vind het heerlijk om tot een dieper begrip te komen van wat een bepaalde passage zou betekenen. Mijn voorbeeld: deze week schrijf ik een preek over Jezus ‘presentatie van de Heilige Geest aan Nicodemus. Als hij het heeft over degenen die niet alleen wedergeboren zijn, maar ook over degenen onder ons die uit de geest zijn geboren. Ik werd vanmorgen wakker met de gedachte aan die zin: geboren uit de geest, geboren in de geest. Wat betekent het?
Ik haalde een commentaar van de plank, een oud commentaar. Het boek is tenminste niet oud, maar het is lang geleden geschreven door Arthur Pink. Hij heeft daar een grote halve pagina aan besteed en hij zegt: “Als een plant wordt geboren uit een tomatenplant, is het een tomatenplant; als een hond uit een hond wordt geboren, is het een hond; als een kat uit een kat wordt geboren, is het een kat. Wij die uit de geest zijn geboren, dragen de aard van de geest in ons. “
Ik werd daar zo opgewonden over, Michael, ik ging vanmorgen naar mijn werk en ik bleef daar aan denken. Het bleef bij mij. Het is een gedachte die mijn geest vandaag verheft, en ik kan niet wachten om dat in de preek op te nemen. Dat is wat ik zo leuk vind aan preken. Het komt gewoon naar deze kleine klompjes waarvan ik weet dat ze andere mensen zullen helpen, maar ik ben de eerste begunstigde, toch? Ik ontdek het eerst, en voor mij vind ik dat het heerlijkste deel van de prediking.
Michael Duduit:
Daarmee worstelt u het meest bij de prediking?
Max Lucado:
Nou, dat is een heel eerlijke vraag. Ik worstel met de preken die in de categorie van vision casting, strategizing zouden vallen. Ik besef dat sommige van mijn collega’s dat hun favoriete soort preken zijn. Ze willen zeggen: “Hier is waar onze kerk naartoe gaat en hier is hoe we daar zullen komen.” Ik heb daar in de loop der jaren zeker mijn deel van gedaan. Ik heb die iets moeilijker gevonden. Ze zijn belangrijk; Ik minimaliseer ze niet, maar proberen de juiste manier te vinden om een visie uit te brengen en een staf naar die visie te leiden, een kerk naar die visie te leiden, is voor mij moeilijker geworden dan de taak om een onderwerp als wij te nemen ‘ waar we het vandaag over hebben, de Heilige Geest, deze passage in Johannes hoofdstuk drie, en gewoon leven met dat schriftgedeelte totdat ik tenminste een goede manier vind om het te presenteren. Het deel van prediken dat ik het minst leuk vind, is strategiseren.
Als er een is die ik nog minder leuk vind, zijn dat preken over geldinzamelingen. Ik heb de collega nog niet helemaal ontmoet die zegt dat dit zijn of haar favoriete preek is, maar het hoort er allemaal bij. Rentmeesterschap is essentieel, en daarom heb ik echt respect voor degenen die het goed doen.
Michael Duduit:
Hoe lang duurt het voordat u een typische zondagse preek voorbereidt?
Max Lucado:
Op een bepaalde week zal ik op maandag ongeveer vier uur studeren; Dinsdag is vergaderen; Woensdag is studeren, en ik ga nog vier uur; en gewoonlijk heb ik tegen donderdagmiddag, wat nog eens drie tot vier uur is, afhankelijk van de week, een goede eerste versie van dat bericht klaar. Ik zou zeggen dat ik over drie dagdelen een goede boodschap kan hebben.
Wat ik nu doe dat is een beetje anders, ik schrijf mijn preken ver van tevoren; Ik bedoel drie en vier maanden van tevoren, soms vijf. Wat ik vandaag schrijf, zal ik over drie maanden prediken. Ik weet dat ik opnames en uitzendingen heb. Ze zijn niet precies dezelfde dag, maar dat is ongeveer drie maanden later. Ik doe dat graag, ik heb de luxe gehad om dat door de jaren heen te doen, en het geeft die preek de tijd om te marineren. Ik kom terug op die preek in de week voordat ik hem predik en geef hem nog een halve dag. Ik breng daar altijd aan het einde een aantal behoorlijk belangrijke wijzigingen aan.
Je zou het een discipline kunnen noemen, je zou het wanhoop kunnen noemen. Ik functioneer niet goed als de deadline boven me is. Ik heb de neiging in paniek te raken en daarom is het beter voor mij om mezelf wat bewegingsruimte te gunnen.
Michael Duduit:
Hoe lang duurt een gemiddelde preek voor jou?
Max Lucado:
Nou, 25 minuten is wat we blokkeren. Ik ga meestal naar de 30, maar ik mag er niet meer dan 25 nemen.
Michael Duduit:
Zijn er bepaalde predikers naar wie u graag luistert die u helpen?
Max Lucado:
Ja. Ik heb er een groot aantal. Ik hou van John Piper. Zijn berichten helpen me echt om preciezer en specifieker te zijn, een beetje dieper te gaan. Robert Morris van Gateway Church in de regio Dallas / Fort Worth brengt prachtige preken die me helpen om gevoelig te blijven voor diepere genezing die kan plaatsvinden. Ik heb ontdekt dat er een podcast is met preken van Charles Spurgeon. Ik weet niet wie ze leest, maar ze doen het heel goed. Onlangs had ik een rit van twee uur en ik luisterde naar een preek van Charles Spurgeon, en dus ben ik van plan dat nog meer te doen, want dat was heel nuttig.
Michael Duduit:
Een laatste vraag. Wat maakt jou het gelukkigst?
Max Lucado:
Ik word echt blij bij de gedachte aan de hemel. Ik doe. Ik denk dat het gewoon geweldig gaat worden; Ik denk dat God een gelukkig wezen is; Ik denk dat de Vader, Zoon en de Heilige Geest in gelukkige gemeenschap wonen, de een met de ander; en ik denk dat de tongen van engelen lachen is. Ik heb het gevoel dat het geluk op ons wacht. Ik denk niet dat iemand van ons op deze aarde is begonnen met het ontdekken van het geluk dat zal verschijnen als de vloek eenmaal is weggenomen, en dus word ik blij om daarover na te denken – niet alleen om mensen te zien van wie ik hou, ik kijk er ook naar uit – maar gewoon om God te zien, om eindelijk God te zien, om eindelijk Jezus te zien en om eindelijk te ervaren wat Adam en Eva hebben meegemaakt in de hof van Eden. Dat tovert een glimlach op mijn gezicht.