Geduld is een schone zaak, toch?
Er zijn vrouwen die meer mannelijke energie hebben en mannen die beschikken over meer vrouwelijke energie. En alles wat er tussen zit., want elk mens heeft een verdeling van het mannelijke en vrouwelijk, dat al dan niet versterkt of afgezwakt wordt door de ervaringen van zijn of haar jeugd. Maar als we het ‘plat ‘gebruikelijke’uitgaan, dan kun je zeggen:
Mannen zijn meer feitelijk, assertiever en daadkrachtiger. De valkuil van mannen is ruwheid: minder nuance, het gestrekte been, de vuist op tafel: Spring! Ga! Doe!. Dat kan in sommige complexe situaties heel verfrissend werken, maar in een relatie bevordert dat vaak niet de verbinding.
Vrouwen zijn meer van die verbinding, zijn gevoeliger en geduldiger. Niet voor niets, want zij moeten 9 maanden wachten op hun kind. Ze zien de ontwikkeling van hun kind stap voor stap. Ze zijn geduldig bij het eerste hapje, bij het eerste woordje, bij het eerste stapje, etc. Vrouwen blijven meestal wakker totdat hun puberkind ’s nachts thuis komt. Vrouwen zijn ook ‘gehoorzamer’, denken makkelijk: zo hebben we het afgesproken en doen we het, voor de verbinding. Ze zijn dus geduldiger, maar ook tactischer en vlijtiger en schikken zich makkelijker. De valkuil van vrouwen is dat ze veel te lang doorgaan en altijd hoop houden, totdat… en dan worden ze een zeikwijf of geven ze het op en kwijnen weg.
In die relatie hebben mannen vertrouwen, acceptatie en waardering van hun vrouw nodig en vrouwen willen zich gesteund, gehoord en gezien voelen door hun man.
De aspecten waarop de relatie gevoed wordt en/of tekort komt zijn:
* geliefd zijn
* praten, delen
* gezien worden
* gezamenlijke geschiedenis
* beminnen
* samen activiteiten ondernemen
Lees hierover het artikel: https://www.dinekevankooten.nl/archief/relatie-levend-of-inhoudsloos/
Met bovenstaande opsomming in het achterhoofd is het duidelijk dat vrouwen over het algemeen meer investeren in de relatie dan mannen.
Als het niet goed gaat in de relatie – omdat zij zich niet gesteund, gehoord of gezien voelt op de relatiecomponenten – dan zal ze eerst op zoek gaan naar verklaringen waarom hij dat wel zou willen, maar er nu niet aan toekomt en heeft ze geduld.
– Als die verklaring waar blijkt te zijn, dan is alles zonder woorden vergeten en vergeven en geniet ze vol op. Al krijgt ze maar een druppel. Want vrouwen geven aan alles 1 punt, ongeacht de grootte van de druppel.
– Als die verklaring misschien wel waar is, maar wel erg lang duurt, dan gaat ze er veelal indirect om vragen door hem te steunen. Ze gaat contact met hem zoeken en naar hem luisteren. Ze gaat laten merken waarin ze hem ziet. Maar ja, dat heeft geen enkel tot nauwelijks effect bij die man, want hij kan daar niets mee. Hij is gefocust op zijn werk en mogelijk is er dan geen of te weinig tijd voor de praktische zaken in huis. Hij wil van haar vertrouwen, acceptatie en waardering voor alles wat hij doet. Want hij werkt immers zo hard om zijn vrouw en kinderen zoveel mogelijk een zorgeloos bestaan te bieden met mogelijk zoveel mogelijk comfort.
Er dan begint de verwijdering langzaam maar zeker. Ze krijgen allebei niet wat ze nodig hebben. Die man haalt in het begin makkelijk zijn schouders op en richt zich nog meer op zijn werk en haalt daar zijn waardering vandaan. Die vrouw wordt stiller en wacht af. Ze doet pogingen om het duidelijk te maken en voelt zich met een kluitje in het riet gestuurd.
– Als het wachten te lang duurt, dan heeft de vrouw de neiging om een zeikwijf of een sloofje te worden, of een combinatie. Ze vraagt om samen in therapie te gaan, om samen stappen te zetten om de relatie weer vorm te geven. Eerst zachtjes, maar dan steeds duidelijker.
Tot ze op een dag zegt: ik stop er mee! Ik pak mijn koffers! Dan lijkt hij vaak ineens wakker te schrikken, alsof hij dit voor het eerst hoort. Hij zoekt oplossingen. Hij gaat het schijnbaar vol aan en stemt in. Zij is verrast en – ook al is ze veel te lang doorgegaan en leeg – gaat ze toch op deze oplossing in en met de laatste energie en laatste kracht, met het laatste druppeltje hoop en vaak tegen beter weten in, gaat ze het aan.
Waar hij over het algemeen geen rekening mee houdt is dat het moment van relatietherapie voor hem het begin is en voor haar het einde met een kleine hoop op een mogelijk herstel, waar ze met huid en haar naar verlangd heeft (!). Hij staat dus meer dan 5-0 achter en heeft daar vaak geen idee van, want: hij is toch bereid om wat aan de relatie te doen! Hij vindt dat zijn inzet volledig is als hij het relatietherapiegesprek aangaat. Hij vergeet dat haar verwachtingen hoog gespannen zijn en dat ze van elke laatste druppel hoop krijgt, maar ook van elke ontbrekende druppel glijdt ze verder de afgrond in. Want in de onderstaande figuur zie je dat elke punt die er bij haar afgaat, zij verder het ravijn in valt. Bij elke punt die er bij hem bijkomt of afgaat, maakt voor hem niet zoveel verschil. Het lijkt voor beide dweilen met de kraan open.
En dan lijken ze nog verder van huis, omdat ze niet gezamenlijk hetzelfde beeld van de relatie hebben. Voor haar is het bijna over. Voor hem doet hij er voor haar wat aan.
Maar zoals onderstaande figuur laat zien, gaat de afdaling door de entropie ‘vanzelf’ en het herstel vergt hoe dan ook heel veel actieve inzet en discipline van hem om te zorgen dat zij weer op één lijn komt met hem. Niet omdat zij zo zeurt, maar omdat hij haar al die tijd niet serieus genomen heeft.
Twee graadmeters:
1) Welke cijfer geef jij aan julle relatie? Welke cijfer geeft jouw partner aan jullie relatie?
Als je die cijfers vergelijkt, dan wordt er vaak al heel veel duidelijk!
Als een vrouw een ‘2’ aan haar relatie geeft en een man een ‘7’, dan heeft hij met oogkleppen op geleefd en de signalen van zijn vrouw niet serieus genomen. Hij heeft de zaak gebagatelliseerd en staat daarmee op ernstige achterstand. Er is heel veel werk aan de winkel voor hem en dat vraagt inzet met huid en haar.
Zij heeft het te lang verduurt en heeft vaak genoegen genomen met beloftes en kleine druppeltjes in de hoop dat het toch goed gaat komen, ooit. Daarmee heeft ze hem weg laten komen en zichzelf niet serieus genomen.
Zo zijn ze beide verantwoordelijk voor de situatie. De één heeft uit angst gebagatelliseerd, de ander heeft uit angst geen stampij gemaakt en te lang verduurt.
2) Wat het nog specifieker maakt, dat is allebei cijfers geven aan de diverse componenten en die naast elkaar leggen:
Wil je echt weten hoe het met jullie relatie op 10 items zit? Maak dan de relatietest en maak een paar afspraken met mij om deze te bespreken.
En wat nu als de man vindt dat het in de relatie niet gaat zoals hij zou willen?
Een man met meer vrouwelijke energie zal zich in het bovenstaande herkennen.
Een man met meer mannelijke energie zegt eerder wat er aan de hand is, wanneer hij onvrede bij zichzelf ervaart. Hij is minder genuanceerd. Hij gaat er makkelijker met het gestrekte been in of slaat voor het goede doel met de vuist op tafel. Hij zegt makkelijker tegen zijn vrouw: Ga nu! Doe nu!
Maar als dat niet wordt opgepakt, dan trekken mannen zich terug en gaan dan op in hun werk en geven het op en leven makkelijker als twee partners verder die voor de buitenwereld met elkaar getrouwd zijn. Of ze worden het sloofje van hun vrouw en lezen de wensen van haar lippen.
De reactie die hij geeft, ligt aan zijn verhouding met zijn moeder, vroeger als kind.