Een maatschappelijke revolutie Society 4.0 – Bob de Wit
Society 4.0: een vitale en hoopvolle toekomst
In het nieuwe boek Society 4.0 schetst Bob de Wit een beeld van een wereld die op een kruispunt staat: er moeten beslissingen vallen die de toekomst van onze samenleving bepalen. Blijven we kiezen voor de bestaande, gevestigde machtsstructuren? Of brengen we de motivatie en de moed op om als burgers zélf het beste van het mondiale en lokale te combineren? Zo kunnen we volgens de auteur een alternatieve ‘glocale’ gemeenschap vestigen, het fundament voor een samenleving van de toekomst waarin optimisme centraal staat.
website: https://www.nyenrode.nl/nieuws/n/society-4.0-vitale-hoopvolle-toekomst
De Wit begint zijn boek met een analyse van de historische ontwikkeling van de menselijke samenleving en komt tot de conclusie dat “de samenleving in transitie is. We hebben de industriële samenleving achter ons gelaten. Die gaf de meeste burgers de afgelopen 75 jaar democratie, welvaart en vrede.”
Maatschappelijke revolutie
De vraag is: waar nu heen? De Wit gaat in tegen het populaire idee dat de wereld aan het begin staat van de vierde industriële revolutie. In plaats daarvan stelt hij dat we feitelijk een maatschappelijke revolutie tegemoet gaan. Digitale technologieën voegen namelijk niet alleen een nieuw niveau van industrialisatie toe aan de samenleving. Ze veranderen ook de aard van de samenleving zelf. Op die manier lopen ze vooruit op onder meer dystopische visioenen van een ‘verbeterde mens’. Die visioenen behoren straks niet langer uitsluitend tot het domein van de sciencefiction.
Vernieuwing van bestuur
De Wit loopt vervolgens aan de hand van acht kernpunten de mogelijkheden voor onze toekomstige samenleving af. Daartoe behoort de heroverweging van concepten als de natiestaat en de huidige verdeling van welvaart. Enerzijds schetst hij de zogenaamde ‘elite reset society’, waarin een machtsstructuur met ‘verdeel en heers’ controle over de massa probeert te behouden. Anderzijds schuift hij een ‘glocal citizens society’ naar voren, waarin gezamenlijke besluitvorming centraal staat, mogelijk gemaakt door te profiteren van de ‘wisdom of the crowd’. Deze vernieuwing van het bestuur kan tot stand komen door mensen aan te sporen om er zelf als ‘eerzame burger’ aan deel te nemen.
Society 4.0 wil geen somber en onheilspellend beeld van onze toekomst schetsen. In plaats daarvan is het boek een inspirerende oproep tot actie, gericht op de ontwikkeling van aantrekkelijke toekomstperspectieven voor onze samenleving. Society 4.0 schetst een duidelijk pad naar een inclusieve samenleving en biedt heldere antwoorden op maatschappelijke vraagstukken die we momenteel angstvallig vermijden. Het boek nodigt de lezer bovendien uit om mee te discussiëren. De Wit spreekt dan ook de hoop uit dat zijn boek “slechts het begin is. Het begin van een reeks interacties, met als uiteindelijk doel een betere toekomst voor iedereen.”
Overheid is onbetrouwbaar, weerstand vanuit Politie en Militairen groeit.’ Prof. Dr. Bob de Wit. EP33 met Prof. Dr. Bob de Wit, een uniek gesprek opgenomen 2 dagen voor de 2e kamer verkiezingen 2021.
✔️ Huidige tijd, waar komen we vandaan, de weg naar Society 4.0
✔️ Onze overheid is onbetrouwbaar
✔️ 25% vd Politie staat niet meer achter beleid, steeds meer Militairen contacten Bob
✔️ Corona is geen fijn ding en het is GEEN killervirus. Het beleid is erop gericht om controle te krijgen op de bevolking. Vanuit de elite aangestuurd.
✔️ Stem strategisch, en over 4 jaar op je idealen. Er moet nieuw bloed in om dit (zieke) systeem te veranderen.
✔️ Etc… —————————————-
– Bestel gesigneerd exemplaar Society 4.0: https://www.sixstarleadership.com/con…
– Bob op Linkedin: https://www.linkedin.com/in/bob-de-wi…
– Profiel Bob Nyenrode: https://www.nyenrode.nl/en/faculty-an…
– Meer Sixstarleadership: https://www.sixstarleadership.com/ —————————————-
Prof. Bob de Wit heeft al meerdere boeken op zijn naam staan, maar in Society 4.0 zien we hem aan een nieuwe reis beginnen. In dit boek schetst hij op zeer overtuigende wijze de richting waarin de samenleving zich beweegt, het effect dat dit zal hebben op de menselijke arbeid en wat we kunnen doen om een worstcasescenario te voorkomen.
auteur: Martijn van der Kooij, hoofdredacteur van PW
datum: 17 februari 2021
website: https://www.pwnet.nl/organisatie-strategie/artikel/2021/02/society-4-0-book-review-a-journey-between-hope-and-fear-10137172
Society 4.0 is niet zomaar een van de vele boeken in een lange reeks boeken waarin de auteur met behulp van een kristallen bol een toekomstbeeld probeert te schetsen.
Overgangsfase
De Wit begint met een kort historisch verslag van de drie verschillende soorten samenlevingen die mensen tot nu toe hebben opgericht. Zijn verslag is zelfs interessant voor een historicus zoals ik. Aanvankelijk was de menselijke samenleving gedurende een zeer lange periode bijna uitsluitend op de landbouw gebaseerd, voordat de handel tijdens de Renaissance de ondergang van het feodale systeem markeerde. Dit werd aan het einde van de 18e eeuw gevolgd door het industriële tijdperk. De Wit verlegt dan zijn focus naar het heden en suggereert dat we ons nu in een overgangsfase bevinden, een die ons meeneemt naar Society 4.0, een tijdperk waarin geavanceerde digitalisering voor een groot deel de koers van ons leven zal bepalen.
Hoewel de laatste conclusie geen verrassing mag zijn, doen de implicaties van dit digitaliseringstijdperk dat zeker. De Wit identificeert acht ‘sleutelproblemen’ die moeten worden opgelost als we willen dat Society 4.0 een humane en duurzame samenleving wordt. Hij denkt dat er steeds minder vraag zal zijn naar menselijke arbeid, een trend die kan worden toegeschreven aan het gebruik van zelflerende computers en robots die worden aangedreven door kunstmatige intelligentie (AI). Zo zal een computer dit artikel over twintig jaar kunnen schrijven – slechts een van de vele mogelijke voorbeelden. Computers kunnen straks gesprekken voeren die niet te onderscheiden zijn van de manier waarop mensen met elkaar communiceren.
Kapitaal in handen van enkelen
De Wit, hoogleraar Strategisch Leiderschap aan de Nyenrode Business Universiteit, koppelt digitalisering ook heel mooi aan een andere ontwikkeling: de overdracht van het wereldkapitaal in de handen van een klein aantal burgers. In de afgelopen twintig jaar hebben deze burgers hun rijkdom zien verdubbelen in omvang en de trend zet zich in dezelfde richting voort.
Deze 1% van de wereldbevolking kan vrij investeren in de ontwikkeling van AI. Elon Musk onderzoekt momenteel manieren om de menselijke intelligentie te verbeteren, bijvoorbeeld door de hersenschors te verbinden met computerchips die het menselijke IQ kunnen verhogen tot 300. Volgens De Wit heeft de elite zich ook kunnen inkopen bij veel ngo’s (niet -gouvernementele organisaties) die haar de mogelijkheid hebben gegeven om mondiale aangelegenheden op ondemocratische wijze te beïnvloeden, onder meer via de Verenigde Naties. Hij verwijst onder meer naar de Rockefeller Foundation en de Belinda and Bill Gates Foundation, die, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, eigenlijk winstgedreven organisaties zijn.
De 1 procent
De vraag die De Wit stelt is deze: wat gebeurt er met de overige 99 procent in een wereld waarin robots de belangrijkste bron van arbeid zijn en de elite zichzelf kan voorzien van extra intelligentie? Hij trekt ook geen vuisten als hij vraagt: zijn we op weg naar een ‘Elite Reset Society’, waarin 1 procent van de bevolking vrijwel alle productiemiddelen en de (sociale) media beheert, of zullen we kiezen een ‘Glocal Citizens Society’ vormen?
De Wit vindt het nog niet te laat om een samenleving op te richten bestaande uit glokale (een samentrekking van de woorden ‘globale’ en ‘lokale’) burgers. Nogmaals gebruikt hij acht punten om deze hypothese te ondersteunen. De belangrijkste verschillen tussen de Elite Reset Society en de Glocal Citizens Society zijn dat in de laatste de processen volledig democratisch zijn (De Wit gelooft in de wijsheid van de massa), de mensenrechten en dierenrechten worden gerespecteerd en de productiemiddelen en de (sociale ) media worden gecontroleerd door burgers. De Wit benadrukt ook het belang van de natuur: in een van zijn acht punten stelt hij voor om alle productiematerialen te hergebruiken om een circulair systeem te vormen en de vervuiling van de planeet een halt toe te roepen. Een andere suggestie van De Wit betreft het beperken van het inkomen van de rijkste mensen ter wereld, zodat een limiet kan worden gesteld aan de constante groei van hun vermogen.
Society 4.0: een hoopvolle boodschap
Dat De Wit’s boodschap uiteindelijk hoopvol is, blijkt uit het volgende fragment: ‘The Elite Reset Society is het toekomstscenario dat de huidige ontwikkelingen extrapoleert zoals beschreven in voorgaande hoofdstukken. Toch heeft de geschiedenis geleerd dat een dergelijk scenario nooit de nieuwe eindtoestand is geworden. Hoewel heersende machten er altijd naar hebben gestreefd hun bevoorrechte positie te behouden, zijn samenlevingen veranderd omdat burgers begonnen te vechten voor een betere toekomst. ‘
Society 4.0 is een vakkundig gemaakt boek – compact en beknopt enerzijds en alomvattend en grondig anderzijds. De Wit slaagt erin om alle stukjes van de puzzel, een die veel lezers bekend zal voorkomen, perfect in elkaar te passen. Het resultaat is een samenhangend geheel dat veel verfrissend nieuwe inzichten biedt. Een ander opvallend kenmerk is dat de auteur niet alleen een analyse van gebeurtenissen geeft, maar ook daadwerkelijke oplossingen. Laten we hopen dat De Wits Glocal Citizens Society geen utopisch idee blijft.
The Great Reset!? ‘Kijk naar China’, zegt Prof. Bob de Wit.
‘We need a Great Reset’ zegt Klaus Schwab, de oprichter en voorman van het World Economic Forum, dat jaarlijks in het Zwitserse Davos samenkomt met de superrijken en meest invloedrijke mensen op aarde, ook wel de 1% genoemd.
Wat wil Schwab precies? Wat betekent nou die Great Reset? En hoe krijgt die dan vorm?
Ik bespreek met met Professor Bob de Wit (hoogleraar Strategisch leiderschap) die de afgelopen jaren het geo politiek schaakbord bestudeerde. Dat resulteerde in het nieuwe boek ‘Society 4.0’ wat een manifest is van ‘zorg’ maar ook ‘hoop’.
Volgens De Wit is de Great Reset onontkoombaar en volkomen cyclisch omdat we aan het einde zitten van het industriële tijdperk dat simpelweg op is. ‘Echter, de koers die het World Economic Forum heeft ingezet is een weg van ondemocratisch bestuur, zonder feed back mechanismes en een systeem zonder rem leidt tot een dictatuur’, aldus De Wit.
‘Het is dus zaak dat wij, de burgers, zelf naar de tekentafel gaan om onze ideale wereld vorm te geven’ zo oreert hij tijdens de uitzending van bijna 50 minuten. Professor Bob de Wit nodigt dan ook iedereen uit om mee te denken over deze toekomst en daagt ons uit in hoofdstuk 8 van zijn visionaire boek, dat 11 december nog bejubeld werd door oud premier Jan Peter Balkende tijdens de boekpresentatie op de Nyenrode Business University.
Deze uitzending is de eerste in een nieuwe reeks bij blckbx.tv onder de titel ‘kijken in de toekomst’ waarbij we grote denkers en/of oudgedienden horen over de toekomst die ons te wachten staat. Ook zullen er mensen aan tafel komen die sommigen van onze kijkers beschouwen als “establishment” maar dat maakt het niet minder boeiend om te kijken in de toekomst, die zij denken te zien. Op de website http://society4th.org, kun je alles vinden rondom het boek en dit co-creatie project. Afwachten is dus niet meer nodig. Jij kan helpen met een donatie maar ook door deze video te delen op social media en/of via whatt’s app, telegram, signal, messenger, what ever…als de video maar zoveel mogelijk mensen bereikt. Doneren kan via www.blckbx.tv/doneren Voor meer info kijk op www.blckbx.tv
Marlies Dekkers in gesprek met hoogleraar Strategisch Leiderschap Bob de Wit. “We moeten met z’n allen kunnen besluiten hoe we hiermee omgaan. [..] [anders] loopt het op een gegeven moment uit de hand.” Van huis uit is De Wit strateeg en richt hij zich op bedrijven. “Ik hou me bezig met het begrijpen van de toekomst, dat is m’n vak.” Dat heeft bij uitstek met technologie te maken, zo stelt De Wit. Maar dat is niet het enige. “Ik had het gevoel dat de gevolgen van de technologische ontwikkelingen veel dieper, maatschappelijker waren dan mensen dachten.” We zijn onderweg naar een nieuwe samenleving. “Iedere keer als je van de ene samenlevingsvorm naar de andere gaat, heb je een tussenperiode.” Daar zitten we nu middenin, zo betoogt De Wit in zijn boek Society 4.0. In dit gesprek vertelt hij langs enkele lijnen hoe we hier over kunnen nadenken. In het nieuwe digitale tijdperk gaat er bijvoorbeeld veel veranderen op het gebied van de economie. De Wit: “De machtsverhouding tussen landen en bedrijven zijn veranderd.” Hij spreekt over de grote techbedrijven als ‘corporate states’: ze gedragen zich als landen, en enkele commerciële monopolisten hebben de gehele digitale infrastructuur in handen. Dat vraagt om een collectieve aanpak. “De grote publieke vraagstukken kunnen niet in Nederland opgelost worden.” De Wit refereert in dit verband ook aan grote ongelijkheid en het klimaatproblemen en de plastic soup. “Als we iets willen moeten we een Europees verhaal hebben.” Tegelijkertijd is er juist ook weer een beweging naar het lokale, zo stelt De Wit. “Er komen steeds meer technologieën waardoor je decentraal dingen kunt maken.” Toch zijn we daarbij weer afhankelijk van de digitale infrastructuur en de grote spelers in Silicon Valley. En dan benadrukt De Wit ook nog de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Hij pleit op zowel globale als lokale schaal meer democratische inspraak en feedback-systemen. “We moeten met z’n allen kunnen besluiten hoe we hiermee omgaan. [..] Er zit nu geen feedback-systeem op, en dan loopt het op een gegeven moment uit de hand.” —
1:02 Jij zegt: er komt een samenleving 4.0 aan?
2:33 Over de maatschappelijke revolutie die nu gaande is
6:15 Wat zijn volgens jou de onderwerpen waar we opnieuw over moeten nadenken omdat processen diepgaand aan het veranderen zijn?
9:07 Wat doen Google en Facebook bijvoorbeeld waardoor het voor ons als land lastig is daar iets tegen te doen
11:33 “We hebben gewoon geen democratie op wereldschaal”
17:14 Over de tendens van glokalisering
26:22 Jij zegt dat het meer glokaal wordt, en dan moet je ook het bestuur heroverwegen?
30:27 Over het thema ongelijkheid en de gevaren daarvan
35:47 Iets anders dat we moeten heroverwegen is ‘het natuurlijk leven’?
40:25 Over kunstmatige intelligentie en de toekomstige mogelijkheden
‘We need a Great Reset’ zegt Klaus Schwab, de oprichter en voorman van het World Economic Forum, dat jaarlijks in het Zwitserse Davos samenkomt met de superrijken en meest invloedrijke mensen op aarde, ook wel de 1% genoemd. Wat wil Schwab precies? Wat betekent nou die Great Reset? En hoe krijgt die dan vorm? Ik bespreek met met Professor Bob de Wit (hoogleraar Strategisch leiderschap) die de afgelopen jaren het geo politiek schaakbord bestudeerde. Dat resulteerde in het nieuwe boek ‘Society 4.0’ wat een manifest is van ‘zorg’ maar ook ‘hoop’. Volgens De Wit is de Great Reset onontkoombaar en volkomen cyclisch omdat we aan het einde zitten van het industriële tijdperk dat simpelweg op is. ‘Echter, de koers die het World Economic Forum heeft ingezet is een weg van ondemocratisch bestuur, zonder feed back mechanismes en een systeem zonder rem leidt tot een dictatuur’, aldus De Wit. ‘Het is dus zaak dat wij, de burgers, zelf naar de tekentafel gaan om onze ideale wereld vorm te geven’ zo oreert hij tijdens de uitzending van bijna 50 minuten. Professor Bob de Wit nodigt dan ook iedereen uit om mee te denken over deze toekomst en daagt ons uit in hoofdstuk 8 van zijn visionaire boek, dat 11 december nog bejubeld werd door oud premier Jan Peter Balkende tijdens de boekpresentatie op de Nyenrode Business University. Deze uitzending is de eerste in een nieuwe reeks bij blckbx.tv onder de titel ‘kijken in de toekomst’ waarbij we grote denkers en/of oudgedienden horen over de toekomst die ons te wachten staat. Ook zullen er mensen aan tafel komen die sommigen van onze kijkers beschouwen als “establishment” maar dat maakt het niet minder boeiend om te kijken in de toekomst, die zij denken te zien. Op de website http://society4th.org, kun je alles vinden rondom het boek en dit co-creatie project. Afwachten is dus niet meer nodig.
Bob de Wit is hoogleraar Strategisch Leiderschap aan de Nyenrode Business Universiteit en lid van het Break Out Management Team (BOT) Het BOT bestaat uit 25 onafhankelijke, multidisciplinaire denkers, verzameld door hoogleraar Jan Rotmans. Zij ontwikkelen ongevraagd adviezen over uitwegen naar het ‘vanzelfsprekende normaal’. Deze ongevraagde adviezen worden aan het kabinet en de belangrijkste spelers in de Nederlandse economie overhandigd. Het team gaat zich richten op de vragen die ontstaan nu Nederland weer langzaam uit de intelligente lockdown komt, zoals: wat leren we van deze crisistijd, hoe kunnen we maatregelen meer maatwerk maken, wat betekent nabijheid, fysiek contact en verbinding voor ons in een 1,5 meter-samenleving? Flavio Pasquino heeft een gesprek met hem.
Society 4.0.
‘Aan het eind van het kapitalisme worden we geconfronteerd met de nadelen van het communisme’.
Deze uitspraak van Bob de Wit naar aanleiding van een uitzending van Lubach op Zondag typeert de betrokkenheid van de auteur bij de huidige wereldproblemen. Het woord kapitalisme staat uiteraard voor neoliberalisme.
auteur: Dick Bijl
datum: 23 februari 2021
website: https://hetpillenprobleem.nl/society-40
Bob de Wit is hoogleraar Strategisch leiderschap aan de Nyenrode universiteit. Hij onderzoekt vooral de door de digitale technologieën aangespoorde transformatie van bedrijven, sectoren en maatschappijen en oplossingen op het gebied van biotechnologie en duurzame energie.
In zijn nieuwe boek Society 4.0 gaat hij hier uitgebreid op in: Resolving eight key issues to build a citizen’s society. In een makkelijk en snel leesbaar boek beschrijft hij de ontwikkeling van de samenlevingsvormen sinds de Middeleeuwen. De eerste was de agrarische samenleving (ook wel de feodale genoemd), de tweede de handelssamenleving en de derde de industriële samenleving. We zitten nu in een overgangsfase op weg naar de vierde vorm, de digitale samenleving. Overgangen van de ene naar de andere samenlevingsvorm gingen nooit geleidelijk maar gingen gepaard met ingrijpende veranderingen en soms met revoluties, zoals de Franse revolutie.
Iedere vorm kende zijn eigen voor-en nadelen. De industriële samenleving zorgde in toenemende mate voor ontwikkeling en emancipatie van de laagstbetaalden en -geschoolden waarbij de rol van de elite (de miljardairs en andere belanghebbenden) weliswaar duidelijk was maar gereguleerd.
De digitale revolutie verandert onze huidige samenleving in een vorm met ongebreidelde nieuwe groeimogelijkheden, vooral op het gebied van de gezondheidszorg. Er zijn ook nadelen en gevaren waarbij grote groepen van mensen overbodig worden en de elite nog veel rijker zal worden.
De Wit benoemt 8 essentiële zaken die moeten worden geregeld om de nieuwe maatschappij zodanig te transformeren dat het een maatschappij voor burgers wordt. Belangrijke zijn onder meer de inkomstenverdeling, arbeid, de relatie nationale staten en multinationals, en de relatie van mens en natuur.
Er dreigt een Global Reset, ontleend aan uitlatingen van de Duitse ingenieur en econoom Klaus Schwaab, waarbij de elite, ofschoon niet zodanig door Schwaab benoemt, de samenleving terug wil transformeren naar een feodale samenleving waarin burgers een ondergeschikte rol spelen. Dit is niet waar we op zitten te wachten. Bob de Wit spreekt van de Elite Reset en schetst een toekomstbeeld van een samenleving waarin burgers het heft in eigen hand nemen. Hij nodigt burgers uit om bijdragen hiervoor te leveren via de website www.society4th.org wat het begin moet zijn van het creëren van een betere toekomst voor de komende generaties. Een fraai, lovenswaardig en hoopvol initiatief.
Wil je meer weten over dit onderwerp?
Kijk op: https://www.dinekevankooten.nl/tag/politiek/
Voor een overzicht kijk op: https://www.dinekevankooten.nl/archief/overzicht-great-reset-corona/