Early Life Stress – 1000 levensdagen
Early Life Stress is schadelijk voor de fysieke en mentale ontwikkeling van kinderen en kan grote gevolgen hebben tot op latere leeftijd. Het stressnetwerk ontwikkelt zich met name in de eerste 1000 dagen van een kind (-9 maanden tot 2 jaar) en in de adolescentiefase (13-24 jaar). Juist tijdens deze fasen is een kind dus kwetsbaar voor Early Life Stress.
In onderstaande video over Early Life Stress wordt uitgelegd hoe het kan dat kinderen last hebben van stress, wat de gevolgen (kunnen) zijn voor kind en maatschappij en wat we eraan kunnen doen.
website: https://www.ncj.nl/themadossiers/earlylifestress/over-early-life-stress/
Early Life Stress bij kinderen.
Hoe we het kunnen voorkomen.
Waarom hebben kinderen last van Early Life Stress?
Stress. De maatschappij is sneller en drukker geworden. Niet alleen volwassenen hebben daar last van. Ook voor kinderen betekent dit een toegenomen prestatiedruk en sociale druk. Andere factoren die stress opleveren zijn gepest worden, verwaarlozing, kindermishandeling, armoede of een echtscheiding. Als deze stress bij kinderen chronisch wordt noemen we dit Early Life Stress.
Wat zijn de gevolgen van Early Life Stress op een kind?
Met name tijdens de eerste 1000 levensdagen zijn kinderen volop in ontwikkeling en zijn hun organen en hersenen kwetsbaar voor Early Life Stress. Alles wat ze in die beginjaren en alle jaren daarna op zich af krijgen heeft invloed op hoe het brein en de organen zich vormen. En daardoor bepalend voor de gezondheid en het functioneren op de lange termijn, in positieve dan wel negatieve zin.
Wat zijn de gevolgen van Early Life Stress voor de maatschappij?
Early Life Stress bij kinderen kan op latere leeftijd zorgen voor serieuze problemen, zoals burn-out, eetstoornissen, depressie en verslaving. Naast individueel leed heeft dit maatschappelijk ook veel impact. Voor al deze problemen kun je hulp krijgen, maar voorkomen is beter en goedkoper dan genezen. Een goede basis in de jeugd is nodig voor gezonde volwassenen en een gezonde maatschappij.
Hoe kunnen we Early Life Stress bij kinderen voorkomen?
Een goede basis begint al met gezond leven in de periode van conceptie en zwangerschap. Ook kunnen we leren om signalen te herkennen als het voor een kind teveel dreigt te worden en hen te beschermen. En door kinderen te laten leren van kleine vormen van stress, zoals een onschuldige valpartij of klein verlies, kunnen ze beter omgaan met zwaardere stress op latere leeftijd. Een krachtig wapen tegen Early Life Stress is de veerkracht van het kind zelf.
Lees meer over Early Life Stress en het preventief gezond houden van de jeugd op www.ncj.nl/earlylifestress
Literatuuronderzoek naar Early Life Stress
Early Life Stress kan de ontwikkeling, hersenen en organen van kinderen aantasten en kan op latere leeftijd zelfs zorgen voor serieuze gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, burn-out, depressie en verslaving. Amerikaans onderzoek toont al aan dat er een verklaringsmodel kan zijn over hoe stressoren zich vertalen naar disfunctioneren, ziekte en ongezondheid. In Nederland is nog weinig onderzoek naar stress bij kinderen gedaan.
Het NCJ heeft daarom in samenwerking met de Universiteit van Maastricht literatuuronderzoek gedaan naar (de gevolgen) van Early Life Stress, met een focus op de biologische aspecten van stress. Ook is – in samenwerking met onder andere Universiteiten – een aanvraag ingediend voor meer onderzoek via de Nationale Wetenschapsagenda.
In Nederland nog weinig bekend
Over chronische stress bij kinderen in Nederland is nog weinig bekend. Het NCJ wil daarom kennis over Early Life Stress verbinden aan alles wat er al gebeurt aan het bevorderen van gezondheid van kinderen. De gevolgen van chronische stress gaat de hele maatschappij aan. Het NCJ wil het onderwerp breed agenderen en ervoor zorgen dat de informatie en kennis zo veel mogelijk mensen bereikt.
Meer onderzoek naar Early Life Stress is nodig. Het NCJ heeft daarom in samenwerking met onder andere het Universitair Medisch Centrum Groningen, Radboud Universiteit, Universiteit Maastricht, Erasmus MC, Universiteit Twente en TNO een onderzoeksaanvraag ingediend bij de Nationale Wetenschapsagenda (NWA route). Het Healthy EArly Life Start (HEALS) project richt zich op het vergroten van de mogelijkheden om een gezond en zinvol leven te bevorderen door nieuwe wegen te vinden om chronische stress in de eerste levensjaren te verminderen. Het project maakt gebruik van onze kennis dat Early Life Stress schadelijk is voor de gezondheid en de mogelijkheden van de Nederlandse preventieve gezondheidszorg (verloskunde, kraamzorg en JGZ). HEALS zal evidence based interventies en manieren om Early Life Stress te signaleren opleveren.
Gevolgen van Early Life Stress
Early Life Stress kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid, ook op latere (volwassen) leeftijd. Het kan zorgen voor serieuze problemen zoals hart- en vaatziekten, burn-out, eetstoornissen, depressie en verslaving. Maatschappelijk heeft dit veel impact: voor al deze problemen kun je hulp (zorg) krijgen, maar voorkomen is beter en goedkoper dan genezen. Een goede basis in de jeugd is nodig voor gezonde volwassenen en een gezonde maatschappij.
Gevolgen van Early Life Stress voor het kind
Chronische stress heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van hersenen en vele andere organen. Wanneer de stress lang aanhoudt of vaak terugkomt raken organen en ook het stressnetwerk ontregeld. Voor een kind betekent dit dat hij niet goed functioneert, niet kan focussen, ongeconcentreerd is, moeite heeft met plannen en besluiten nemen. Op de lange termijn wordt de kans op allerlei psychische en lichamelijke ziekten groter. Als periodes van chronische stress meer dan viermaal optreden is op volwassen leeftijd de kans groot dat hij 10 jaar eerder overlijdt.
Lichamelijke gevolgen voor het kind op volwassen leeftijd
Bij een stressreactie zijn vrijwel alle cellen in het lichaam betrokken middels stresshormonen zoals cortisol en adrenaline. Chronische stress op kinderleeftijd ontregelt daarom het functioneren van alle organen. Dit draagt bij aan hart- en vaatziekten, diabetes, afwijkingen van het immuunsysteem, ontregelde stofwisseling en ziekten van het spijsverteringsstelsel.
Gevolgen van Early Life Stress voor de maatschappij
De maatschappelijke kosten van (de gevolgen van) Early Life Stress zijn hoog. De kosten bestaan uit kosten in de gezondheidszorg, ziekteverzuim en geringere arbeidscapaciteit.
Wil je hier meer over weten?
Lees dan:
* Early life stress: voorkomen is beter dan genezen
* De invloed van je geboorte op de rest van je leven
* Helen van geboortetrauma’s
* Een onverstoord eerste uur na de geboorte
* Je geboorte heeft zelfs nu nog invloed op je!