Documentairemaker Marijn Poels
Ik heb diepe bewondering voor documentairemaker Marijn Poels. Ik vind het fantastisch hoe hij op zoek gaat naar antwoorden op zijn (en mijn) vragen en het niet schuwt om vriend en vijand hierop de bevragen. Zijn website is: https://www.marijnpoels.com/
De documentaire waardoor ik een fan werd van Marijn Poels, is: The Primordial Code (scroll naar beneden)!
Ik ontdekte dat hij nog veel meer prachtige documentaires heeft gemaakt:
Hier vermeld ik zijn documentaires die op, zijn website, op YOUTube en andere kanalen te vinden zijn. Maar eerst een kort interview:
I. The uncertainty has settles (2017)
Poels produceerde drie jaar geleden zijn klimaatfilm The Uncertainty Has Settled waarin hij een verbinding legt tussen veelal Duitse boeren en het groene energiebeleid waarin steeds meer boeren energieleveranciers worden. Hij bezoekt hiervoor diverse klimaat sceptici en wetenschappers. De documentaire stuitte landelijk op veel controverse en discussie maar werd nooit uitgezonden door de NPO. Het klimaat verandert, dat is een feit! Maar wordt het nu kouder of juist warmer? Drijft CO2 de temperatuur of is er iets heel anders aan de hand? Wat is eigenlijk de optimale temperatuur voor onze aarde? Is dat de temperatuur die we nu hebben? Klimaatverandering is Big Business geworden. “Globalisering en het huidige klimaatbeleid, de energie transitie, veroorzaken radicale veranderingen in onze samenleving. De kleine boer gaat gebukt onder Europese bureaucratische regels, de multinationals gaan vrijuit. Veel boeren zijn door o.a. deze omstandigheden energieleveranciers geworden. Ze verbouwen bio-energie of hebben hun land verpacht voor windparken. Ons eten maakt plaats voor energieplanten dankzij de miljarden CO2-subsidies die Europa vrijmaakt. De normale boer wordt met uitsterven bedreigt en steeds meer families kunnen hun energierekening niet meer betalen. Doen we daar eigenlijk goed aan? Een persoonlijke en eerlijke zoektocht van een man die net zo beïnvloed wordt door een wereldwijze buurman als door een van de beste wetenschappers ter wereld. Een pleidooi voor kritisch en zelfstandig nadenken.
II. Paradogma (2018)
Paradogma thematiseert de polarisering in onze westerse maatschappij en de demonisering van het andere geluid. Poels gaat op zoek naar antwoorden achter dit fenomeen dat het debat lijkt te verstikken en het volk te verdelen in links, rechts, goed of slecht. Wie zich kritisch uitspreekt of vragen stelt over bepaalde vraagstukken wordt al snel weggezet als verdacht of gevaarlijk. Dat ondervindt documentairemaker Marijn Poels in zijn tweede documentaire Paradogma. Waarom eigenlijk? Poels gaat op zoek naar antwoorden achter dit fenomeen dat het debat lijkt te verstikken en het volk te verdelen in links, rechts, goed of slecht. Hoe vrij en liberaal is het westen eigenlijk en moeten we andere perspectieven negeren of juist omarmen? Een kritische en persoonlijke reis langs oeroude conflicten in een nieuwe tijd waarin wereldbeelden met elkaar botsen, en het vrije woord steeds verder onder druk lijkt te staan.
III. Return tot Eden – it’s all about coming home (2020)
In het derde deel ‘Return To Eden’ keert Poels terug naar klimaatverandering en landbouw. In meer dan 100 minuten stelt hij de vraag in hoeverre wij mensen deel uitmaken van de natuur en waar de grenzen liggen in de drang om klimaat, natuur en onze voedselvoorziening te reguleren. Is klimaatverandering echt een probleem of slechts een afgeleide van het echte probleem? Om daar achter te komen reist hij door Europa, Afrika en Amerika en bezoekt hij inspirerende experts op zoek naar begrip, oplossingen en hoop.
Klimatoloog Judith Curry over deze film: “De film is echt heel goed. Prachtige cinematografie. Met ‘Return To Eden’ profileert Marijn Poels zich als een belangrijke stem in onze zoektocht naar leven in harmonie met de natuur.”
Ver weg van collectieve klimaathysterie, angst en chaos, zijn er hoop, inspiratie en oplossingen. Los van politieke kleuren. Wars van framing. Vol met diepe wijsheid van mensen die oplossingen ecologisch benaderen. Waar de geglobaliseerde boer wordt gemangeld tussen overheidssubsidies, banken en kopers en meegezogen in de kern van het probleem, verbouwt de zelfstandige, onafhankelijke ondernemer op inspirerende wijze zijn lokale voedsel, midden in de woestijn. En dat biedt wellicht meer oplossingen dan alleen voor ons voedsel. Een gezonde, levende bodem slaat veel CO2 op. Maar kan het zelfs nog een stap verder gaan? Kan een gezonde bodem het klimaat kalmeren en zelfs orkanen voorkomen?
“De grens tussen reguleren en manipuleren is flinterdun,” zegt Poels. “Als burgers moeten we deze lijnen zeer kritisch bewaken. Vooral in de landbouw. Duurzaamheid en met name CO2 kunnen voor onbepaalde tijd worden misbruikt als instrumenten om mondiale politieke agenda’s erdoor te drukken. Centralisatie van macht, landbouw en ons voedsel verstoort steeds meer ons biologisch en natuurlijk evenwicht. Gezond verstand wordt al snel verward met spreadsheets en technologie. Chaos kan daar heel goed op gedijen. De technologische revolutie is een opwindende richting die niet in wezen verkeerd is. Maar in hoeverre ondersteunt onze technologie nu het leven?
De technologieën van vandaag kunnen cultuur, landbouw en identiteit onmerkbaar opslokken en ons dagelijkse systeem in chaos veranderen. Creativiteit, vrijheid, innovatie en fundamentele biologische verbindingen lopen groot gevaar. “Wij zijn de enige soort op aarde die zich snel losmaakt van zijn biologische oorsprong. Is dat slim en waar ligt de grens?” Dat probeert Poels te ontdekken in een tot nadenken stemmend verhaal
Headwind”21
Voormalig Londense bankier Alexander Pohl werkte jarenlang voor een van de groenste banken ter wereld. Gedreven door idealisme financierde hij grote wind- en zonneparken, oprecht overtuigd dat hij de wereld een betere plek maakte.
Langzaamaan werd hij zich ervan bewust dat het groene systeem van vandaag de dag een kapot systeem is. Hij gaf het bankieren op en emigreerde met zijn gezin naar zijn kleine bosparadijs in het afgelegen noorden van Zweden. De droom was om terug te keren naar de natuur, een eco-boerderij te beginnen en zoveel mogelijk afstand te creëren tussen zijn gezin en de industrialisatie van de natuur.
Totdat….. Er een windpark werd gepland voor de poorten van zijn paradijselijke tuin.
Documentairemaker Poels en Alexander Pohl ondernemen samen de reis… om vragen te stellen en het groene wonderland tot zijn ware kern te ontrafelen …
PANDAMMED (2022)
2020 / 2022 – De wereldbevolking is de afgelopen twee jaar in de ban van het coronavirus. Noodregimes zijn ingesteld, burgerlijke vrijheden zijn ontmanteld, bewakingsprogramma’s zijn geïnstalleerd en een ongekend wereldwijd vaccinatieprogramma is uitgerold.
Doen we het juiste, of hebben we een pact gesloten met de duivel in ruil voor een voordeel? Met kritische stemmen uit verschillende vakgebieden probeerde PANDAMNED voor het eerst het hele plaatje te schetsen en licht te werpen op de duisternis. Het is een meedogenloze inventarisatie geworden van onze tijd, die mondiale organisaties, overheden en grote techbedrijven liever hadden voorkomen.
Documentairemaker Marijn Poels neemt de kijker mee op een verhelderende reis door de opkomende absurde wereld van het “Nieuwe Normaal” en hoe we dat toch kunnen voorkomen.
www.pandamned.org Ondertiteling: Duits, Engels, Nederlands, Pools, Servisch, Portugees en Frans
Directeurverklaring Marijn Poels: https://youtu.be/jgEASUgj4nk
The Primordial Code 1 (2023)
Wat als je een plek bezoekt waar je geconfronteerd wordt met onze geschiedenis die heel anders blijkt te zijn dan degene die je altijd hebt laten geloven? Hoe een vals verhaal erin is geslaagd de hele basis van ons wezen in zijn greep te houden door de werkelijkheid in mythen te veranderen.
Een verhaal over hoe onderdrukking en angst ons duizenden jaren lang hebben weerhouden van het ontwikkelen van onze oerkrachten, die nu wereldwijd worden teruggewonnen. Omdat het gewoon in ons menselijk DNA zit en gemakkelijker terug te winnen is dan ooit gedacht.
Een verbijsterende experimentele zoektocht van documentairemaker Marijn Poels naar ons verre verleden om onze oercode terug te winnen.
Er zijn nog veel meer interviews met Marijn Poels te zien op youtube: kijk op zijn kanaal: https://www.youtube.com/@MarijnPoels1975 of kijk hier: https://www.youtube.com/results?search_query=marijn+poels
Graham Hancock (lees hier meer) en Marijn Poels delen enkele overeenkomsten, vooral in hun benadering van controversiële onderwerpen en hun focus op het uitdagen van gevestigde narratieven. Beide zijn auteurs en filmmakers die zich richten op thema’s die verband houden met geschiedenis, cultuur en de menselijke ervaring.
- Controversiële Thema’s: Zowel Hancock als Poels hebben onderwerpen behandeld die vaak als onconventioneel of controversieel worden beschouwd. Hancock richt zich op alternatieve theorieën over de menselijke geschiedenis, terwijl Poels zich bezighoudt met onderwerpen zoals de impact van klimaatverandering en de rol van de media.
- Documentaire Werk: Beide hebben documentaires gemaakt die hun ideeën en onderzoeken presenteren aan een breder publiek. Hancock’s “Ancient Apocalypse” en Poels’ werk, zoals “De Staat van de Aarde”, zijn voorbeelden van hoe ze complexe onderwerpen toegankelijk maken voor een breed publiek.
- Kritiek op de Gevestigde Orde: Beide hebben kritiek geuit op de gevestigde wetenschappelijke en maatschappelijke opvattingen, wat hen soms in conflict brengt met traditionele wetenschappers en media.
- Zoeken naar Waarheid: Zowel Hancock als Poels lijken gedreven door een verlangen naar het onthullen van wat zij beschouwen als verborgen waarheden of vergeten geschiedenis, en ze moedigen hun publiek aan om kritisch na te denken over wat hen wordt verteld.
Hun werk heeft geleid tot een mix van bewondering en kritiek, en ze hebben beide een publiek opgebouwd dat geïnteresseerd is in alternatieve perspectieven op de wereld.