Dineke van Kooten coacht relaties in zwaar weer
Een relatie goed houden is nog niet zo eenvoudig, daar moet je aan werken en zeker niet alleen in deze lastige coronatijd, waarin we soms vaker dan ons lief is op elkaars lip zitten. Dineke van Kooten (57) weet daar alles van. Ze is gespecialiseerd in het coachen van relaties die in zwaar weer verkeren. Ooit was zij na de Universiteit werkzaam als hoofd Communicatie en PR. Na een dramatische wending in haar leven, startte ze 17 jaar geleden haar eigen coachingspraktijk. Hierin is ze werkzaam als coach van hogeropgeleiden, familiebedrijven en relaties. Ze blijft ze, nieuwsgierig als ze is, zich scholen en verdiepen.
auteur: Peter van den Boom
datum: april 2021
tijdschrift: Bijlage Elsevier Weekblad
Dineke Van Kooten: “Ik ontdekte dat men het wel gezellig heeft, maar weinig dingen echt deelt. Natuurlijk, er zijn kinderen, een huis, maar iets delen van jezelf, dat blijft lastig. Dan krijg je een soort ANWB-relatie, met stellen die wel dezelfde fiets en jas hebben maar die zich individueel niet onderscheiden, waardoor ze niet de benodigde zuurstof in de relatie brengen.”
Relatiecomponenten
Tijdens haar vele opleidingstrajecten, relatiecoachingsessies en haar eigen leven ging Dineke op zoek naar wat een relatie nu eigenlijk vormt en uit welke onderdelen een relatie bestaat. Ze heeft dat in een overzichtelijk schema gegoten:
In de bijbehorende podcast gaat ze dieper in op het schema.
Dineke: “Een goede relatie heeft het nodig dat je je allebei individueel ontwikkelt èn dat ook in de relatie inbrengt. Dat is intimiteit: wat houdt mij bezig. Waar loop ik tegen aan. Seksualiteit is de olie van een relatie. Je ziet dat jonge stellen veel van seksualiteit genieten, totdat de kinderen komen. Voor je het beseft, ontstaat er dan een soort broer-zus relatie. Bel je eerder een vriend of vriendin op dan iets met je partner te bespreken? Dat zijn de momenten waarop er breuken in relaties kunnen ontstaan. Hoe je de passie terugkrijgt in zo’n relatie kun je lezen in blogs op haar website.
Er zijn in een relatie onderwerpen die je van lieverlee niet meer bespreekt, omdat je denkt; ‘Laat maar!’. Dat is voor een relatie echt een dodelijke uitdrukking.
In coronatijd zit je veel bij elkaar en kom je erachter wat je nog samen deelt. Wanneer de kinderen de deur uit zijn, komt er ruimte om meer te gaan werken of te reizen maar ook voor de vraag: ‘Wat betekenen wij nog voor elkaar?’ Er kunnen ook bepaalde genderpatronen ontstaan. Vrouwen hebben de neiging om zeurderig de aandacht te trekken: heb je dit of dat nog niet gedaan? Mannen krijgen de aandrang om nog meer buiten de deur te gaan werken of juist veel in het huishouden te gaan doen om de ander tevreden te stellen. Allemaal aanwijzingen dat je relatie een boost kan gebruiken.”
Uitgebreide relatietest
“In het dagelijks leven hebben we de APK-test voor onze auto, daarnaast laten we regelmatig onderhoud plegen aan ons huis, maar aan een periodieke relatiecheck denken we vaak niet. Terwijl elke relatie door één of meer moeilijke periodes gaat,“ stelt Dineke. “Ik heb in de loop der jaren een zeer uitgebreide test ontwikkeld die bestaat uit 12 onderdelen, een echte APK-test voor je relatie. Na het invullen weet je precies op welke onderdelen de relatie fantastisch is, waar er groeimogelijkheden zijn en waar dringend aandacht aan moet worden geschonken.”
Hoe komen koppels bij jou?
Dineke: “Ik krijg veel klanten via mond-tot-mondreclame en op mijn website staat heel veel informatie: zoals verschillende podcasts, blogs en (gratis demo) e-learnings. Mensen attenderen elkaar daarop.Een leuke en veel gestelde vraag die ik krijg is: Kun je even met ons meekijken?
Daarbij ben ik geen allemanscoach, je moet tegen mijn directe aanpak kunnen. Ik ben niet van het pappen en nathouden. Ik kan goed luisteren, stel gerichte vragen en heb snel boven tafel wat er aan de hand is. Maar, als ik geen vonk meer tussen beide partners ontwaar, dan wind ik daar geen doekjes om. Elk traject is maatwerk, een stel dat al jarenlang fricties ervaart, kan ik niet in een enkel gesprek weer op de rails krijgen. Daar is echt meer tijd voor nodig.
Ik ga zelf met mijn partner ook bij tussenpozen naar een collega, die kan van een afstand naar ons kijken en vragen: Heb je hier wel eens aan gedacht? Verhelderend, we zien immers vaak wel wat de ander moet veranderen, maar ons eigen aandeel sneeuwt nogal eens onder.”
Wil je ook de stand van je relatie testen? Ga naar www.dinekevankooten.nl/relatietest