De psychologische typen van Jung
De psychologische typen van Jung
Al besteedt de hedendaagse psychologie nauwelijks nog aandacht aan zijn theorie, de in 1921 door Carl Gustav Jung geïntroduceerde begrippen Introvert en Extravert zijn niet meer uit ons vocabulaire weg te denken. De Zwitserse psycholoog en psychiater gebruikt ze om verschillende psychologische voorkeuren te beschrijven. En duidelijk te maken waarom mensen verschillend op situaties reageren, communiceren en relaties aangaan. Je bewust zijn van je eigen voorkeuren is een belangrijke eerste stap in je persoonlijke ontwikkeling.
datum: 03 september 2019
website:https://www.insightsbenelux.com/blog/persoonlijke-ontwikkeling/psychologische-typen-van-jung
De psychologische typen van Jung
De kleurentaal van Insights is gebaseerd op het gedachtegoed van Carl Gustav Jung. Deze Zwitserse psycholoog en psychiater introduceerde het concept van psychologische voorkeuren: ieder mens heeft een favoriete manier van omgaan met de wereld en de mensen om hem heen. Jung gebruikt de bewustzijnsinstellingen Introversie en Extraversie en de functies Denken, Voelen, Gewaarworden en Intuïtie om duidelijk te maken waarom mensen verschillend op situaties reageren, communiceren en relaties aangaan.
* Introversie en Extraversie: de manier waarop we op ervaringen of prikkels reageren
* Denken en Voelen: de manier waarop we beslissingen nemen
* Gewaarworden en Intuïtie: de manier waarop we informatie in ons opnemen en verwerken
Introvert en Extravert
Jung noemt Introversie en Extraversie ‘bewustzijnsinstellingen’. Ze zeggen iets over over de manier waarop mensen op ervaringen of prikkels reageren en waar ze energie van krijgen. Mensen met een voorkeur voor Introversie zijn meer op de innerlijke wereld gericht, mensen met een voorkeur voor Extraversie meer op de buitenwereld. Maar mensen zijn nooit 100% introvert of 100% extravert. Introversie en Extraversie zijn twee polen van een glijdende schaal en iedereen beweegt binnen een bepaalde bandbreedte. Metingen wijzen uit dat de meeste mensen – afhankelijk van de omstandigheden – zowel introverte als extraverte kenmerken hebben. In de ene situatie laten ze een extraverte reactie zien, in de andere een introverte. Maar je kunt niet op één moment zowel introvert als extravert reageren. Het ene kan wel vlak na het andere. Dat hangt niet alleen van de situatie af, maar ook van hoe iemand zich op dat moment voelt.
Introversie Rustig Opmerkzaam Naar binnen gericht Verdieping Eén op eén Gereserveerd Beschouwend Bedachtzaam Voorzichtig | Extraversie Spraakzaam Betrokken Naar buiten gericht Verbreding Groepsgericht Stralend middelpunt Actiegericht Uitgesproken Gedurfd |
Denken en Voelen
Mensen reageren niet alleen verschillend op ervaringen, ontdekte Jung. Ze komen ook op verschillende manieren tot beslissingen. Hij maakt een onderscheid tussen ‘hoofdtypen’ en ‘harttypen’. Het hoofdtype heeft een voorkeur voor Denken en beslist op basis van een feitelijke analyse. Het harttype heeft een voorkeur voor Voelen en beslist op basis van subjectieve waarden. Jung noemt Denken en Voelen de ‘rationele functies’. Hoewel iedereen beide functies kan inzetten, hebben we wel allemaal een voorkeur voor één van beide. En net als bij Introversie en Extraversie is ook hier sprake van een glijdende schaal en kunnen we het niet allebei tegelijk: als we een beslissing nemen, gebruiken we óf onze denkfunctie óf onze voelfunctie.
Denken Formeel Onpersoonlijk Analytisch Afstandelijk Objectief Sturend Competitief Resoluut Taakgericht | Voelen Informeel Persoonlijk Instinctief Betrokken Subjectief Flexibel Accommoderend Ambivalent Relatiegericht |
Gewaarworden en Intuïtie
Jung ontdekte nóg een verschil, en wel in de manier waarop mensen informatie in zich opnemen en verwerken. Sommigen hebben een voorkeur voor Gewaarworden: ze gebruiken hun zintuigen om feiten te registreren en zijn vooral geïnteresseerd in het hier-en-nu. Anderen gebruiken liever Intuïtie om patronen te zien en verbanden te leggen. Zij zijn vooral geïnteresseerd in wat zou kunnen zijn. Jung noemt Gewaarworden en Intuïtie de ‘irrationele functies’. De letterlijke vertaling van zijn Zwitsers-Duitse term is ‘ratio-overstijgend’.
Gewaarworden Specifiek Gericht op het heden Realistisch Consequent Nuchter Praktisch Nauwkeurig Feitelijk Stap-voor-stap | Intuïtie Globaal Gericht op de toekomst Visualiserend Onvoorspelbaar Fantasievol Conceptueel Grote lijnen AbstractSpontaan |
8 psychologische typen
Volgens Jung kun je elke functie (Denken en Voelen, Gewaarworden en Intuïtie) zowel op een extraverte als introverte manier gebruiken.
Deze combinatie van bewustzijnsinstellingen en functies resulteert in 8 psychologische typen:
Extravert Gewaarworden Introvert Gewaarworden Extraverte Intuïtie Introverte Intuïtie | Extravert Denken Introvert Denken Extravert Voelen Introvert Voelen |
10 tips voor persoonlijke ontwikkeling
- Investeer in persoonlijke relaties: de mensen om je heen zijn belangrijk voor je succes.
- Pak je uitstelgedrag aan: van uitstellen krijg je alleen maar meer stress.
- Durf uit je comfortzone te stappen: word je bewust van je persoonlijke stretch.
- Ga op zoek naar je drijfveren: maak werk van je persoonlijke purpose.
- Vraag wat vaker om feedback: en kijk eens naar jezelf door de bril van een ander.
- Stel realistische doelen: maak ze concreet en niet te groot.
- Durf te falen: van fouten leer je.
- Oefening baart kunst: van onbewust onbekwaam naar onbewust bekwaam!
- Enjoy the journey: geniet van elke stap die je verder brengt.
- Je hebt het zelf te doen, maar je hoeft het niet alleen te doen: roep de hulp in van een betrokken professional.
Kijk voor de basis op: Basisbegrippen van de Analytische Psychologie
Lees hierover meer op: Psychologische Typologie Carl G. Jung
Lees ook: De psychologische typen van Jung
Zie het overzicht over Carl Gustav Jung – overzicht