Cyclus – informatie
Waar de man de cyclus heeft van de aarde (1 dag) en de zon (1 jaar), heeft de vrouw ook nog een maandelijkse cyclus (29,5 dag). Deze cyclus is wat vrouwen onderscheid van de man en deze begrijpen is essentieel als je je volle potentie wilt leven als vrouw. Daarom leg ik hieronder kort uit hoe je deze cyclus kan voelen en hoe je voor jezelf hierin kan zorgen.
Fases van de menstruele cyclus
Een duidelijk ijkpunt is het begin van de menstruatie. Daarom noemen we dit fase 1. Gek eigenlijk, want dit is eigenlijk de afsluitende fase: de fase waarin het opgebouwde weer wordt afgebroken.
Daarom wil ik deze bespreking beginnen bij fase 2. Fase 1 komt dan aan het eind.
Fase 2 is de fase waar je energie naar buiten keert. Je gaat het leven vieren. Je bent erg productief. Je zelfvertrouwen is hoog, jij bent het stralende middelpunt van jouw wereld. Fase 2 is een egoïstische energie, het is: ‘My way or the high way’.
In deze fase wordt jouw eitje gemaakt. Als deze klaar is, volgt de eisprong. De eisprong is het begin van fase 3.
Fase 3 is de moederfase. Hierin staat ‘verzorgen’ centraal. Tijdens deze fase ga ik vingerverven met de kinderen, koken voor de hele familie, etc. en ik vind het nog leuk ook. Fase 3 heeft de energie van fase 2, maar het is meer geaard en gericht op buiten. Je voelt jezelf aantrekkelijk, en bent het daardoor ook.
Deze fase houdt zo’n 3 dagen aan. De naar buiten gerichte fase 2/3 lijkt op de naar buiten gerichte energie van de man (zie @). Deze energie staat centraal in de maatschappij waarin wij leven. Na fase 3 slaat de energie (soms plotseling) om naar gericht op binnen. Je lijf is klaar om een bevruchte eicel te ontvangen tijdens de innesteling.
Fase 4 is de fase waar jouw intuïtie hoogtij viert. Je weet feilloos aan te voelen wat klopt en wat niet. Je weet ook feilloos wat jij wilt en wat niet. Dit is de fase die bespot wordt: “Je reageert zo heftig, ben je ongesteld ofzo?”.
De wijsheid van deze fase wordt niet altijd gewaardeerd. Zelfs niet door mijzelf. Ik voel me misplaatst, een indringer, een alien. Maar ik heb geleerd dat het omarmen van deze wijsheid, me veel dichter brengt bij mijn zijn.
Triggers liggen op de loer in fase 4. Juist omdat we snel over onze eigen grenzen gaan in deze fase, reageer ik snel vanuit mijn kind. Het is elke keer weer een uitdaging om de volwassen wijsheid en de kindse allergieën te onderscheiden.
Als het eitje niet bevrucht of ingenesteld is, gaat je lichaam het baarmoederslijmvlies loslaten tijdens je menstruatie.
Fase 1 is de maandstonde, de menstruatie. In deze fase blijft je intuïtie aan, maar we doen er wat mee. We laten los. Letterlijk laat je het bloed en slijmvlies los, maar figuurlijk is het een periode van afscheid nemen, jezelf uitten, je vrucht op de wereld zetten. Het is een periode dicht bij de kern van je bestaan en daarin heel kwetsbaar en onzeker.
In fase 1 gaat het om de vrucht die van binnen komt, terwijl fase 3 de vrucht die buiten is onderhoudt, ondersteund en liefde geeft. De cyclus is een golfbeweging van binnen naar buiten. Alleen door telkens deze golfbeweging te maken kunnen we contact maken met ons innerlijk (zie @) zonder het contact met het buiten te verliezen.
Nadat alles losgelaten en opgeruimd is, is er weer ruimte voor iets nieuws om te groeien. Ons lichaam belandt dan weer in fase 2.
Maanstanden en maandstonden
De menstruele cyclus is gemiddeld even lang als de omwenteling van de maan rond de aarde. Ik merk dat de energie van de fase waar ik in zit, wordt vergroot bij volle maan. Menstrueer ik bij volle maan? Dan heb ik de wereld iets te geven of iets groots, iets belangrijks af te sluiten. Je intuïtie voert hoogtij. Is de eisprong bij volle maan? Than you’re on fire! Je bent outgoing, klaar om de verbinding aan te gaan en daarin veel te ontvangen. Je energie voert hoogtij, flirten gaat je af als de beste.
De meeste vrouwen ovuleren (eisprong) bij volle maan. Evolutionair gezien is dit logisch, bij volle maan kan je elkaar zien en gaat voortplanten het gemakkelijkst.
Lichaamsverzorging
Door de cyclus heen verandert de behoefte van je lichaam. Hierbij een paar voorbeelden:
* Voeding. Door je cyclus heen vraagt je lijf verschillende voedingsstoffen. Algemene adviezen zijn:
=> (Richting) Fase 1 Eet voornamelijk warm of voeding die volgens de Chinese geneeskunde verwarmend werken.
Ondersteun je lijf met extra magnesium (ontspanningsmineraal) en ijzer (ivm bloedverlies). Vermijdt extra belasting van je immuunsysteem door vb. koude douches, alcohol en cafeïne.
=> (Richting) Fase 3
Eet voornamelijk lichte, koude voeding of voeding die volgens de Chinese geneeskunde verkoelend werken. Je immuunsysteem werkt optimaal, dus alcohol en koffie zijn geen probleem.
* Sporten. Men zegt wel: ‘Menstrueren is topsport’. Let daarom op dat je tijdens en vlak voor je menstruatie goed luistert naar de grenzen van je lichaam. Niet denken: ‘Vorige week kon ik dit ook, dus nu moet en zal ik het ook kunnen’. Extreme inspanningen zoals intensieve krachttraining of lange afstanden lopen kan je beter bewaren tot fase 2/3. (Meer hierover lezen)
Hormonale versus energetische cyclus
De hormonale cyclus stopt of wordt onderbroken door het gebruik van de pil, een zwangerschap of de overgang. Toch houdt elke vrouw vanaf haar menarche (eerste menstruatie) tot haar dood de energetische cyclus. Het is alleen lastiger om deze te tracken in deze situaties, omdat het duidelijke ijkpunt van de eerste dag menstruatie ontbreekt.
NB: Ook bij het slikken van de pil ontbreekt dat ijkpunt, want de bloeding in de stopweek is niet hetzelfde als een menstruatie. Doordat je hormonen niet gelijklopen met je energetische cyclus wordt de energie gedempt. Dit geldt voor zowel de energie naar binnen als de energie naar buiten. Daardoor wordt het lastiger om je cyclus in kaart te brengen.
Als je niet meer menstrueert kan je de maan als basis nemen om je energetische cyclus in kaart te brengen. Doe waar je als vrouw het best in bent: VOELEN. Schrijf vanaf volle maan elke dag op hoe je je voelt. Als je dit 3 maanden doet, krijg je inzicht in het patroon.
Balans
Laatst was mijn zoontje met vriendinnetjes in de speeltuin. De twee vriendinnetjes zaten op de wipwap en op een of andere manier kregen ze het voor elkaar om perfect in balans te komen. Daar zaten ze tussen hemel en aarde. Hun kleine lichaampjes strekten zich en ze deden alles wat in hun mogelijkheid lag om weer in beweging te komen. Je zag de wanhoop in hun gezichtjes. Ik dacht: “wouw, balans is dus niet altijd goed”.
Dit beeld komt weer boven terwijl ik denk aan balans in de vrouwelijke cyclus. De vrouw wordt uitgenodigd om te bewegen: naar binnen – naar buiten – naar binnen – naar buiten – etc. En dit haar leven lang. Ze staat nooit stil en dat is verwarrend. Wanneer ben ik wie ik echt ben? Wanneer voel ik me mezelf? Het frappante is: je bent het allemaal.
Dat gezegd hebbende kom ik toch met een ‘maar’. Wij leven niet meer dicht bij de natuur zoals de vrouwen vroeger deden, stress is dagelijks aanwezig, we hebben niet meer de dagelijkse contacten zoals vroeger en onze hormonen worden door van alles en nog wat beïnvloed. Dus denken dat alles natuurlijk is en goed zoals het is, kan je oogkleppen geven voor dingen in je lijf en leven die niet in balans zijn.
Een voorbeeld hiervan is PMS (premenstrueel syndroom), waarbij je vlak voor je menstruatie erg last hebt van emotionele buien, darmproblemen, depressieve klachten, ed. Als je voelt dat de energie tijdens je cyclus op een dergelijke manier geblokkeerd wordt, kan je je hormonen en voeding(ssuplementen) checken bij de huisarts en/of een orthomoleculair therapeut.
Je cyclus in praktijk
Toen ik opgroeide noemden we menstrueren: ‘ongesteld zijn’. Ik herinner me dat ik jaloers was op jongens die altijd ‘wel gesteld’, altijd zichzelf waren. Maar op latere leeftijd begon dit te knagen: Het kan toch niet waar zijn, dat ik een groot deel van mijn leven doorbreng in een staat van niet goed zijn?
Door de fases te herkennen, te erkennen, te accepteren en te integreren in mijn leven wordt het leven veel gemakkelijker. Ik weet dat ik eind fase 4/fase 1 niet ga koffiedrinken na de kerkdienst, maar liever lekker even in bad ga. Ik plan bewust uitjes met de kinderen in fase 2&3, want dan zie ik het wel zitten.
En als het dan een keer niet uitkomt? Laatst was mijn zoontje jarig op de vooravond van mijn menstruatie. Dat is heftig! Maar door het van tevoren te weten, kan ik samen met mijn partner een plan maken voor hoe we het gaan doen. Voor, tijdens en na de verjaardag.
Dat schept ruimte om met je cyclus te werken als een ode aan je vrouwelijkheid. Want je cyclus is geen ballast, het is je superkracht!