CVandaag – blog 2
Het maakt voor je relatie een wereld van verschil welke woorden je spreekt
Het is weer zover. Wij hebben ongewenste gezinsuitbreiding: muizen. Toen ik alleen woonde op de zolder van een oude meelfabriek heb ik ze stoer verslagen. Nu ik met een man in een prachtige boerderij woon en opnieuw ongewenst zwarte rijstkorrels tegenkom, sta ik voor een dilemma. Ga ik het op mijn mannenkracht zelf te lijf of zet ik mijn man in zijn kracht en laat ik hem helpen? Volgens de theorie zijn mannen immers graag van betekenis voor hun vrouw? Natuurlijk kan ik het helemaal zelf. Maar wat gebeurt er tussen ons als ik het uit handen geef en zijn hulp inroep? Experiment!
Hij koopt de muizenvallen. Ik doe er pindakaas op. Wanneer ik de volgende ochtend als eerste in de keuken kom, vind ik de oogst: twee doden muizen in de val. Nee, ik ga niet gillen! Ja, ik roep hem er wel bij. ‘Schat, weet je waar je mij blij mee maakt?’ Hij kijkt mij verwachtingsvol aan. Ik zet een smerig gezicht en kijk in de richting van de muizen. Zijn gezicht klaart op en hij zegt: ‘Zal ik ze opruimen?’ Waarop ik zeg: ‘Briljant idee!’
Mijn ‘stoere’ vrouw in mij zegt afkeurend: ‘Dit kan je makkelijk zelf, trut.’
Mijn ‘begeerlijke’ deel zucht in mij en zegt: ‘Maar hij wordt er blij van en ik daarom ook!’ Mijn ‘onafhankelijke’ ik zegt in mij: ‘Doe niet zo overdreven! Wat een poppenkast!’
Mijn ‘verleidelijke’ deel zegt in mij: ‘Laten we het resultaat afwachten’.
Hij brengt de dode muizen naar buiten. Maar hoe! Van binnen hoor ik mijn kritische stem: ‘Hij legt de dode muizen met val op het aanrecht! Ranzig! Hij wast niet gelijk zijn handen als hij binnenkomt. Wat onhygiënisch!’ Maar ik zeg niks van dat alles, maar prijs hem de hemel in omdat hij de dode muizen voor me heeft opgeruimd. Ik zie zijn blije, trotse gezicht waar ik opnieuw verliefd op word. En ik geniet van de blijdschap tussen ons. Het doet ‘ons’ zo goed. Experiment geslaagd!
Sneren of complimenteren
Misschien vind je het hele voorval zwaar overdreven, maar het raakt in de kern een heel belangrijk punt: de kracht van positieve woorden. Zowel mannen als vrouwen bloeien op bij het horen van gemeende complimenten, terwijl sneren en kritische opmerkingen als modder blijven plakken en nog lang onthouden worden. Tegelijkertijd is er ook een verschil tussen mannen en vrouwen: mannen zijn gericht op dingen doen en horen graag dat ze die dingen ook goed doen. Door die dingen als vrouw te benoemen, zet je de man in zijn kracht en gaat hij nog meer dingen doen.
Verliefdheid is een heerlijk gevoel wat je overkomt, maar liefde is een keus
Stel dat ik in het geval van de dode muizen alleen mijn kritische opmerkingen had geventileerd, dan was de kans groot geweest dat mijn man in zijn schulp was gekropen en mij een ‘zeikwijf’ had gevonden, iemand die alleen maar zeurt en zanikt. De volgende keer bedenkt hij zich wel drie keer voordat hij me weer gaat helpen, want hij doet het toch nooit goed. Kritiek zorgt voor teleurstelling en een gevoel van tekortschieten. Natuurlijk zie ik als vrouw andere dingen dan mijn man en denk ik aan andere dingen dan mijn man. Maar wat maakt het een wereld van verschil welke woorden ik uitspreek, niet alleen voor mijn man, maar ook voor onze relatie. Door positieve woorden uit te spreken en te benoemen wat goed gaat en waar hij me blij mee maakt, creëer ik een open sfeer van waardering en respect. Dit voedt onze liefde tot elkaar.
Verliefdheid is een heerlijk gevoel wat je overkomt, maar liefde is een keus. Het is aan jou waar je voor kiest. Mijn advies: kies voor positieve woorden en oprechte complimenten en laat de liefde tussen jullie groeien.
Dineke van Kooten is coach, spreker en schrijver. Wil je meer lezen waarom mannen zich gewaardeerd, geaccepteerd en gesteund willen voelen? Kijk dan op: https://www.dinekevankooten.nl of lees mijn boek ‘De fik erin’.