Cholesterol is onze beste vriend
Cholesterol is onze beste vriend – laat je niet misleiden
Cholesterol is onze beste vriend! Veel mensen kijken me raar aan als ik dit uitspreek. Onze beste vriend? Ik zou wel gek zijn! Als het onze beste vriend is, waarom slikken we dan zoveel cholesterolverlagers? Waarom hebben zoveel mensen last van een te hoog cholesterol? Waarom zet de dokter me dan aan de medicijnen? Allemaal logische vragen natuurlijk. In dit blog wil ik je vertellen waarom we cholesterol vanuit een heel ander perspectief moeten gaan bekijken. Doen we dit niet, dan zal onze gezondheid alsmaar verder van ons af komen te staan en dit wil ik voorkomen! Jouw gezondheid ligt me aan het hart. Ik zal je iets meer tekst en uitleg geven zodat ook jij wellicht cholesterol als vriend gaat zien.
website: Natuurlijk genezen
Auteur: Mike Verest
Verzadigde vetten en cholesterol uit voeding zorgen niet voor een verhoogd cholesterol
Uitgebreid onderzoek wijst uit dat dat het eten van (verzadigde) vetten NIET leidt tot verhoging van het cholesterolgehalte in het bloed. Daarbij zijn er ook grootschalige onderzoeken die aantonen dat het eten van (verzadigde) vetten óók niet leidt tot verhoging van risico op hart- en vaatziektes.
Wil je de wetenschappelijke studies hierover terug lezen, kun je het het artikel: “verzadigde vetten zijn niet slecht” even doorlezen.
Maar hoe komen we dan aan een hoog cholesterolgehalte in ons bloed? En geeft dit hoge cholesterolniveau wél een hoger risico op hart- en vaatziektes? En zo niet, wat zorgt daar dan wel voor? Tijd om de balans op te maken en jou te voorzien van eerlijke informatie!
Een hoog cholesterolgehalte beschermt het lichaam juist
Ieder lichaam heeft cholesterol hard nodig, daarom produceert de lever wel vier tot vijf keer méér cholesterol dan we via ons voedsel binnenkrijgen. Dat doet de lever niet voor niets. Toch wordt er nog steeds beweerd dat cholesterol onze aders verstopt en verkalkt en daardoor de bloedtoevoer naar het hart blokkeert, met als gevolg een verhoogd risico op hart- en vaatziektes.
Geloof het of niet maar sinds de jaren 60 verschijnen er al veel onderzoeksresultaten vanuit allerlei gerenommeerde instanties die aantonen dat cholesterol, juist ook het zogenaamde ‘slechte’ LDL-cholesterol in feite goed voor ons is.
- Aan de Texas A&M Universiteit ontdekte men dat LDL-cholesterol juist een belangrijke rol speelt bij het herstel van spiermassa. Onderzoeker Steve Riechman concludeerde dat een hoog niveau van LDL-cholesterol in het bloed fungeert als een waarschuwingssignaal dat er iets mis is in het lichaam.
- In Boston ontdekten onderzoekers van het Tufts Medical Center in een bijna 20 jaar durend onderzoek, dat mensen die van nature een laag LDL-niveau hebben een hoger risico op kanker hebben. Ook concludeerden zij in een ander onderzoek dat het risico op kanker lager wordt naarmate het LDL-niveau hoger wordt.
- Dr. Andrew Clark van de Universiteit van Hull kwam na onderzoek tot de conclusie dat een hoog cholesterol mogelijk juist goed voor ons is en het risico op een hartziekte juist kan verlagen. In 1989 ontdekte dr. Bernard Forette dat vrouwen van boven de 60 met een hoog cholesterol het langste in leven bleven van de onderzoeksgroep. De kans om te overlijden was maar liefst vijf keer hoger bij de vrouwen met een laag cholesterol (The Lancet. 1989 Apr 22;1(8643):868-70.)
- Uit een analyse van 19 onderzoeken met in totaal ca 70.000 sterfgevallen bleek dat de mensen die overleden aan een infectieziekte een heel laag cholesterol hadden.
En zo zijn er heel veel publicaties en onderzoeken. Het web staat er vol mee. Een hoog cholesterolgehalte lijkt het lichaam juist te beschermen in plaats van gevaarlijk te zijn. Toch krijgen we massaal cholesterolverlagers.
Er is géén relatie tussen hoog cholesterol en hart- en vaatziekte
Ook allerlei statistieken ondersteunen de stelling dat er géén relatie is tussen een hoog cholesterol en hart- en vaatziektes.
Van de mensen die overlijden aan hart- en vaatziektes zijn er globaal net zoveel met een te hoog cholesterol als met een te laag cholesterol. Het percentage mannen in Engeland met een zogenaamd gevaarlijk hoog cholesterolniveau (5 mmol/l of hoger) daalde tussen 1994 en 2008 aanzienlijk.
Dit heeft er echter niet in geresulteerd dat hart- en vaatziektes minder voorkomen, wat je wel zou mogen verwachten. Integendeel, deze cijfers stegen juist licht. Vergelijkbare cijfers komen uit allerlei Westerse landen.
Het aantal hartaanvallen bij mensen met een hoog cholesterol is even groot als bij mensen met een laag cholesterol.
We slikken massaal cholesterolverlagende medicijnen (statines) maar de cijfers betreffende hart- en vaatziektes gaan niet naar beneden.
Denk hier eens over na. Dit alles is toch op zijn minst opmerkelijk, of niet? Het komt doordat het verhaal rondom cholesterol niet klopt.
Hart- en vaatziektes zijn gerelateerd aan ontstekingen
Als een hoog cholesterol niet de oorzaak is van hart- en vaatziektes, wat dan wel?
Over het algemeen wordt in de reguliere geneeskunde de afgelopen jaren aangenomen dat hart- en vaatziektes gerelateerd zijn aan chronische ontstekingen in ons lichaam.
Ontstekingen zijn reacties van het lichaam op allerlei soorten aanvallen. Een acute ontsteking aan je gewonde vinger is niet zo’n probleem want hierdoor heelt het lichaam. Een chronische ontsteking in je lichaam die je niet kan zien of voelen is gevaarlijk.
Hart- en vaatziektes zijn de gevolgen van chronische ontstekingen in je bloedvaten. Door deze chronische ontstekingen ontstaan er kleine krasjes en scheurtjes in je bloedvaten.
Je bloedvaten worden beschadigd en het is juist het cholesterol dat helpt om deze beschadigingen te repareren! Als cholesterol een beschadiging tegenkomt dan werkt het als een soort plamuur in een muur met een scheurtje. De boel wordt weer dichtgesmeerd. En als er heel veel scheuren ontstaan moet er flink wat plamuur tegenaan gegooid worden.
Dat noemen we vervetting van de aderen, maar het vet is niet het probleem. De scheur is het probleem.
Zonder scheurtjes stroomt ons cholesterol zonder problemen door onze aderen.
Cholesterol is juist de good guy! We hebben cholesterol hard nodig.
Het beschermt onze vaten juist tegen beschadigingen. Hou je cholesterol hoog want je hebt het nodig. Maar zorg wél dat de oorzaak van je ontstekingen wordt aangepakt!
Waar komen die ontstekingen vandaan?
Dus, wat veroorzaakt al deze ontstekingen in onze aderen? Daar zijn de medici het inmiddels ook aardig over eens: ontstekingen ontstaan door het eten van teveel suikers, geraffineerde koolhydraten, onverzadigde vetzuren en transvetten.
Ons lichaam is hier niet op gebouwd, deze stoffen zijn niet natuurlijk voor ons, en ons lichaam ziet dit als een aanval. Het lichaam ziet alle bewerkte producten uit een fabriek met zijn grote hoeveelheden suikers, zouten, onverzadigde vetten en transvetten als stress.
Inderdaad, dit is precies het eten dat de voedingsindustrie ons heeft voorgeschoteld nadat ze de gezonde verzadigde, dierlijke vetten uit ons menu hebben gehaald.
De gezonde, verzadigde vetten zijn de laatste 30 jaar door de voedingsindustrie vervangen door transvetten, onverzadigde vetzuren, suikers en geraffineerde koolhydraten.
Deze veranderingen in ons voedingspatroon zijn niet alleen de oorzaak van hart- en vaatziektes maar ook van obesitas, diabetes 2 en andere chronische ziektes, die allemaal ontstaan door chronische ontstekingen.
Cholesterol komt ontstekingen in je lichaam repareren
Onthoud dit: een hoog cholesterol in ons lichaam ontstaat door het eten van teveel suikers, geraffineerde koolhydraten, onverzadigde vetten en transvetten.
Het is een beschermingstechniek van ons lichaam. We hebben dit hoge cholesterolniveau nodig o.a. om de ontstekingen te repareren, die ontstaan in onze aderen door het eten van dit lichaamsvreemde voedsel. Cholesterol is de good guy!
Gemiddeld heeft bijna de hele bevolking van mensen 40+ een doorsneewaarde van 250 mg/dl of 6,36 mmol/l cholesterol. Prof. Dr. Walter Hartenbach, chirurg, schrijft in zijn boek ‘De Cholesterol-leugen’ dan ook dat het misdadig is om bij de normale waarde een cijfer te noemen als 200 mg/dl of 5,09 mmol/l, zoals de farmaceutische en medische wereld ons wil doen geloven.
Het verlagen van de cholesterolspiegel is levensgevaarlijk, zegt hij. Dr Hartenbach ziet vanaf 10,18 mmol/l pas een indicatie voor behandeling.
Deze behandeling bestaat NIET uit het voorschrijven van cholesterolverlagers, maar uit het opsporen van de oorzaak voor de hoge waardes.
Cholesterol verlagen met medicijnen is twee keer fout
Is het dus logisch en gezond om cholesterolverlagende medicijnen te gebruiken? Nee, dat is het niet (behalve in het uitzonderlijke geval van een zéér hoog cholesterol). Het is dubbel fout.
Een hoog cholesterol beschermt het lichaam en is daarmee gezond en het gebruik van cholesterolverlagende medicijnen met alle bijwerkingen is ongezond.
Ik kan me nog voorstellen dat de voedingsindustrie en farmaceutische industrie ons producten voorzetten die ongezond voor ons zijn, maar waar zij veel winst mee kunnen maken. Zo zit de wereld van het grote geld nu eenmaal in elkaar.
Ik vind het al kwalijker dat onze overheden hier niets tegen doen; dat ze ons niet waarschuwen hiervoor maar juist aan het handje lijken te lopen van de voedingsindustrie. Ook hierbij speelt geld een rol.
Maar het meest trieste vind ik dat onze medici ons niet in bescherming nemen met juiste, actuele voorlichting die door onafhankelijke wetenschappers inmiddels volop aangeboden wordt.
Cholesterol verlagen en het do-no-harm principe
Het basisprincipe in de gezondheidszorg is het do-no-harm principe: wat je ook doet, zorg er in ieder geval voor dat je niemand schade berokkent.
Onze artsen schrijven ons massaal cholesterolverlagende medicijnen voor en adviseren ons vetarm te eten. Naar mijn mening wordt hiermee het do-no-harm-principe geschonden.
Het is voor mij een triest bewijs dat onze medici muurvast zitten in systemen van strakke protocollen (en dus niet meer zélf nadenken), opleidingen gefinancierd door de farmacie, regels van zorgverzekeraars, onderzoeksuitslagen die betaald worden door de farmacie, tijdgebrek om zelf op onderzoek uit te gaan, en gebrek aan lef om de nek uit te steken en te verklaren: “Sorry, maar we hebben u verkeerd voorgelicht.”
Ik kwam één artikel tegen van een hartchirurg die na 5000 operaties heeft bekend dat het probleem niet cholesterol maar ontstekingen van de aderen is. Chapeau voor Dr. Dwight Lundell; hartchirurg spreekt uit wat de werkelijke oorzaak is van hartziektes. Welke dappere vooraanstaande Nederlandse artsen volgen?
Ook Prof. Dr. Walter Hartenbach, chirurg, heeft zijn jarenlange kennis, wetenschappelijke onderzoeken en ervaring vastgelegd in het boek De Cholesterol-leugen. Als je cholesterolverlagers gebruikt dan is dit boek absoluut een boek dat je moet lezen; je kunt het hier bestellen.
Bekijk de aflevering van TROS Radar over cholesterol
Blijf je gezonde verstand gebruiken
Ter afsluiting en samenvatting: als je hart en bloedvaten je lief zijn, eet dan producten die de natuur heeft gemaakt en niet uit een fabriek komen.
Eet gerust gezonde vetten zoals roomboter, ongebrande noten, avocado’s, olijven, vette vis en biologisch vlees maar beperk suikers, geraffineerde koolhydraten, verhitte onverzadigde vetzuren en in de fabriek gemaakte transvetten.
Wees je ervan bewust dat de voedingsindustrie miljarden aan marketinggeld inzet om ongezonde producten op jouw eettafel te krijgen. Laat je niet verleiden. Geniet van gezond voedsel en bouw aan een gezond lichaam.
Gebruik je gezonde verstand, blijf zelf nadenken en jezelf goed informeren. Hou de verantwoordelijkheid voor je gezondheid in eigen hand. Daar hoort het thuis.
Ultieme gezondheid en levensgeluk
Met ons holistische gezondheidsplatform delen we gratis gezondheidsnieuws.
We gaan in op hoe je voeding als medicijn kunt inzetten, delen tips voor mentale gezondheid en delen insights over natuurlijk genezen.
Uit eigen ervaring, maar ook zeker van onze leden uit de holistische gezondheidsschool, weten we dat optimale gezondheid en ultiem levensgeluk een logisch gevolg zijn wanneer alle belangrijke pijlers in balans zijn.
In onze missie om Nederland het gezondste land ter wereld te maken kijken we vanuit een holistische aspect waarbij fysieke gezondheid, mentale gezondheid, spirituele ontwikkeling en voeding in balans gebracht worden.