Chaidische spiegels
Chassidische uitspraken:
* Vlak voor zijn einde sprak rabbi Sussja: in de komende wereld zal men mij niet vragen, waarom ben je niet Mozes of Abraham geweest. Zij zullen vragen, waarom ben je niet Sussja geweest.
* Rabbi Sjlomo vroeg: wat is het ergste wat een mens zich aan kan doen? Hij antwoordde, vergeten dat hij een koningszoon is.
Deze uitspraak van Rabbi Sjlomo bevat een diepgaande waarheid over de waarde van zelfbewustzijn en het begrijpen van onze ware aard. Wanneer hij vraagt wat het ergste is wat een mens zich kan aandoen, legt hij de nadruk op het verliezen van het besef van wie we werkelijk zijn. Het idee van “koningszoon” verwijst naar het besef dat we, als mensen, deel uitmaken van iets veel groters dan onszelf — we zijn kinderen van de Koning, van God. Wanneer we dit vergeten, vervallen we in zelftwijfel, angst of onzekerheid, en verliezen we ons doel en onze kracht. De uitspraak moedigt ons aan om altijd te herinneren wie we in wezen zijn: een wezen van waardigheid, kracht en verbondenheid met het goddelijke. Het “ergste” is dus niet wat ons overkomt, maar het vergeten van onze innerlijke majesteit en de inherente waarde die we bezitten. Het herinnert ons eraan dat, ongeacht onze omstandigheden, we altijd een koningszoon of -dochter blijven.
* Op een dag kwam er een man bij de rabbi en die zei: ‘Rabbi, ik weet dat ik een dwaas ben, maar ik weet niet wat ik eraan moet doen’. ‘Beste man,’antwoordde de rabbi, ‘als je van jezelf weet dat je een dwaas bent, dan ben je beslist geen dwaas’. ‘Maar waarom zegt dan iedereen dat ik een dwaas ben?’, dringt de man aan. De rabbi dacht een ogenblik diep na. ‘Wanneer jezelf niet begrijpt dat je een dwaas bent, maar je luistert wel naar wat anderen over je zeggen, dan ben je beslist een dwaas!’
Hier zijn nog 14 uitspraken, geïnspireerd door de wijsheid van verschillende rabbijnen:
* De wereld is een spiegel; alles wat je ziet in de anderen, zie je eerst in jezelf. (Rabbi Nachman van Breslov)
Deze uitspraak benadrukt de innerlijke reflectie die nodig is om de buitenwereld te begrijpen. Wat we anderen zien doen, is vaak een weerspiegeling van ons eigen innerlijke leven. Als we liefde, geduld of verdriet bij anderen herkennen, kunnen we onszelf vragen stellen over hoe deze emoties ons zelf beïnvloeden. Rabbi Nachman moedigt ons aan om eerst naar onze eigen gedachten en gevoelens te kijken voordat we oordelen over anderen.
* Als je met liefde naar de wereld kijkt, dan zal de wereld je met liefde beantwoorden. (Rabbi Israel Baal Shem Tov)
De Baal Shem Tov benadrukt de kracht van liefde en hoe het onze werkelijkheid beïnvloedt. Wanneer we liefde uitstralen vanuit ons hart, dan zullen de mensen om ons heen dat opmerken en ons liefdevol benaderen. Zijn les is dat de wereld in zekere zin reageert op onze eigen houding; als we vriendelijk en liefdevol zijn, zal de wereld ons dit teruggeven, zelfs in moeilijke tijden.
* Jezus zei: ‘Behandel de ander zoals je zelf behandeld wilt worden’. Maar het is nog hoger om de ander te behandelen zoals hij zelf wil behandeld worden. ( Rabbi Levi Yitzchak van Berditshev)
Rabbi Levi Yitzchak neemt het klassieke principe van ‘gouden regel’ en tilt het naar een dieper niveau. In plaats van te zeggen dat je de ander moet behandelen zoals jij zelf behandeld wilt worden, stelt hij voor om werkelijk naar de behoeften en wensen van de ander te luisteren (niet (!) in te vullen) en ze respecteren. Het is een oproep tot empathie en begrip, om niet alleen vanuit onszelf, maar vanuit het perspectief van de ander te handelen.
* Het enige wat echt van jou is, is je verlangen naar het goede. De rest is allemaal een gave van God. (Rabbi Shneur Zalman van Liadi)
Deze uitspraak herinnert ons eraan dat alles in het leven tijdelijk en vergankelijk is. Onze verlangens en intenties, echter, komen vanuit een diepere bron binnen onszelf. Wat we doen en hebben in deze wereld zijn gaven die we van God hebben ontvangen, maar het verlangen om vanuit het hart te leven en daardoor de juiste keuzes te maken komt uit onze eigen ziel. Het benadrukt het belang van onze innerlijke intenties als de enige echte eigendom die we hebben.
* Wie zichzelf kent, kent de hele wereld. Wie God kent, heeft alles gekend. (Rabbi Elimelech van Lizhensk)
Rabbi Elimelech legt de nadruk op zelfkennis en het begrijpen van je plaats in de wereld. Wie zichzelf echt kent, heeft een diep begrip van hoe de wereld in elkaar steekt. Het kennen van jezelf betekent ook het kennen van de universele waarheden die God in de wereld heeft gelegd. Het is een oproep tot introspectie, want alleen door zelfkennis kunnen we het grotere plaatje van het leven begrijpen.
* Jouw daden zijn je erfenis, want wat je in deze wereld doet, bepaalt wie je zult zijn in de volgende. (Rabbi Chaim of Volozhin)
Deze uitspraak benadrukt de spirituele impact van onze daden. Alles wat we doen heeft een blijvende invloed, niet alleen op het moment zelf, maar ook op wat er daarna komt. De keuzes die we maken in dit leven vormen onze erfenis en bepalen onze spirituele bestemming. Rabbi Chaim moedigt ons aan om bewust te leven, omdat onze acties de basis leggen voor wat we in de toekomst zullen zijn.
* Je kunt niet in iemand anders schoenen lopen, maar je kunt wel zijn pad volgen. (Rabbi Akiva)
Rabbi Akiva roept ons op om onze eigen weg te vinden, maar ook te begrijpen dat we van anderen kunnen leren. Het pad van anderen zal nooit exact hetzelfde zijn als het onze, maar door hun ervaringen en wijsheid te volgen, kunnen we waardevolle lessen leren die ons helpen om ons eigen pad te bewandelen. Het gaat niet om het kopiëren van anderen, maar om het gebruiken van hun inzichten als inspiratie.
* Je kunt niet wachten op perfectie om te handelen, maar je moet handelen om perfectie te bereiken.(Rabbi Menachem Mendel Schneerson)
Rabbi Schneerson moedigt ons aan om niet te wachten op de ideale omstandigheden om te beginnen met werken aan onze doelen. Perfectie is een proces, geen eindpunt. Door actie te ondernemen, zelfs als het niet perfect is, komen we dichter bij wat we willen bereiken. Het is een oproep om in het moment te handelen, zelfs als we niet zeker weten hoe alles zal uitpakken.
* Een goede daad maakt niet alleen de wereld beter, maar maakt jouzelf dichter bij de bron van alle goed. (Rabbi Moshe Chaim Luzzatto)
Luzzatto benadrukt dat goede daden niet alleen de buitenwereld beïnvloeden, maar ook de binnenwereld van de persoon die ze verricht. Elke goede daad brengt ons dichter bij God, de bron van alle goed. Het is een uitnodiging om het goede te doen, niet alleen uit plicht, maar uit een verlangen om onze verbinding met de bron van alle goed te versterken.
* De grootste zonden zijn niet de daden, maar de gedachten die ons van het goede afleiden. (Rabbi Simcha Bunim van Peshischa)
Deze uitspraak legt de nadruk op het belang van onze gedachten. Het gaat niet alleen om wat we doen, maar ook om wat we denken. Als onze gedachten niet zuiver zijn, kunnen ze ons afleiden van het goede en ons hart verstoren. Rabbi Simcha Bunim vraagt ons om aandacht te besteden aan onze innerlijke wereld, want onze gedachten bepalen uiteindelijk ons gedrag en onze daden.
* Echte kracht ligt in het vermogen om in de moeilijkste tijden vol vertrouwen in het goede te blijven geloven. (Rabbi Tzvi Elimelech of Dinov)
In tijden van strijd en tegenspoed is het gemakkelijk om te twijfelen aan de goede bedoelingen van het leven. Rabbi Tzvi Elimelech herinnert ons eraan dat ware kracht niet ligt in fysieke macht, maar in ons vermogen om te blijven geloven in het goede, zelfs als alles tegenzit. Het is het vertrouwen dat het goede uiteindelijk zal overwinnen, hoe moeilijk het moment ook is.
* Een mens kan alles bereiken, zolang hij zich niet tegen zijn eigen fouten verzet. (Rabbi Yisroel Salanter)
Rabbi Salanter leert ons dat we onszelf niet moeten veroordelen voor onze fouten, maar juist leren van ze. Als we ons blijven verzetten tegen onze fouten, kunnen we niet groeien. Het is alleen wanneer we onszelf accepteren en onze tekortkomingen omarmen, dat we de kracht vinden om vooruit te komen en echte verandering teweeg te brengen.
* Als ik sta voor mijn Schepper en Hij vraagt mij waarom ik geen Mozes of Abraham was, zal ik antwoorden: ‘Omdat ik Zushya ben. (Rabbi Zushya van Anipoli)
Rabbi Zushya spreekt over de kracht van authenticiteit en het belang van het zijn wie je werkelijk bent. We hoeven niet te proberen om iemand anders te zijn, zelfs niet de grootsten in onze traditie. Het is juist door trouw te blijven aan onszelf en ons eigen pad te volgen, dat we het meeste kunnen bijdragen aan de wereld.
* Het pad naar de waarheid is lang en vaak moeilijk, maar het begint met de bereidheid om elke dag een klein stukje verder te gaan. (Rabbi Schneur Zalman van Liadi)
Rabbi Schneur Zalman benadrukt dat het pad naar spirituele verlichting of waarheid geen snel proces is. Het is een lang, vaak moeilijk pad, maar het begint met kleine stappen. Geduld en doorzettingsvermogen zijn essentieel, want zelfs de langste reis begint met de bereidheid om elke dag een klein beetje verder te gaan.