Broers en zussen – op latere leeftijd
Schreef ik een artikel over broers en zussen – op jongere leeftijd, op latere leeftijd is dat echt anders! Je kunt wel spreken over de complexiteit van verhoudingen tussen broers en zussen op latere leeftijd. Ondanks de sterke band die binnen een gezin kan ontstaan, kunnen er na verloop van tijd spanningen en conflicten ontstaan tussen broers en zussen. De dynamiek tussen broers en zussen is altijd al een complexe aangelegenheid geweest door de verschillende rollen, verschillende omstandigheden en de familiedynamiek, maar dit lijkt op de één of andere manier versterkt te worden op latere leeftijd en zorgt voor heel wat onbedoelde familieruzies.
Individuele groei en verschillende levenspaden
Naarmate broers en zussen ouder worden, komen ze terecht in verschillende levensfasen met unieke ervaringen en doelen. Deze individuele groei kan leiden tot verschillende prioriteiten en interesses. Een broer of zus kan bijvoorbeeld druk zijn met een carrière, terwijl de ander focust op het stichten van een gezin. Deze afwijkende levenspaden kunnen ertoe leiden dat broers en zussen minder gemeenschappelijke grond vinden en zich vreemd of vervreemd van elkaar kunnen voelen.
Competitie en jaloezie
Rivaliteit en jaloezie zijn vaak onvermijdelijk binnen gezinsverhoudingen. Dergelijke gevoelens worden vaak versterkt naarmate broers en zussen ouder worden omdat er meer wordt geconfronteerd met individuele prestaties en succes. Competitie kan ontstaan omdat verwachtingen en vergelijkingen van ouders en familieleden een rol spelen. Jaloezie kan ontstaan wanneer de ene broer of zus meer zijn of haar leven op orde heeft dan de ander. Het vervullen van sociale rollen, het verdienen van meer geld, of het verkrijgen van erkenning kan de broosheid van de broer-zus-relatie vergroten, omdat het kan lijken alsof de ander beter presteert.
Diepgewortelde oude kwesties en familiedynamiek
Bij het ouder worden blijven oude kwesties tussen broers en zussen vaak onopgelost. Of het nu gaat om onvermogen om te vergeven, langdurige conflicten uit het verleden, of verschillende visies op de familiegeschiedenis – deze diepgewortelde kwesties kunnen een obstakel vormen voor gezonde relaties tussen volwassen broers en zussen. Bovendien kan de interne dynamiek binnen het gezin, zoals favoritisme van ouders, spanningen tussen verschillende gezinsleden verergeren en de relatie tussen broers en zussen bemoeilijken.
De invloed van veranderende familiedynamiek
Gezinsstructuren veranderen naarmate men ouder wordt. Ouders overlijden, kinderen verlaten het ouderlijk huis en stichten hun eigen gezin. Deze veranderingen kunnen onvermijdelijk de gezinsdynamiek beïnvloeden en het kan moeilijk zijn voor broers en zussen om zich aan te passen aan deze veranderingen. Er kunnen discussies en conflicten ontstaan over de erfenis, de verdeling van verantwoordelijkheden, en de zorg voor ouders, wat de spanningen tussen broers en zussen kan vergroten.
Persoonlijke ontwikkeling
Wanneer individuele leden hun persoonlijke ontwikkeling doen en daarmee inzicht krijgen in hun gezin van herkomst, de dynamieken en de verschillende rollen, kan dat leiden tot ander gedrag. De gezinsleden die niet hun persoonlijke ontwikkeling doen (dus niet hebben ontdekt wat hen pijn gedaan heeft in het verleden en dat niet hebben verwerkt en daarvan niet zijn genezen) blijven het doen, zoals ze altijd deden en verwachten van de andere gezinsleden dat ze ook nog precies doen zoals ze het vroeger altijd deden.
Dat zorgt er voor dat op verjaardagen of andere bijeenkomsten iedereen die niet zijn persoonlijke ontwikkeling heeft gedaan, precies doen zoals ze het vroeger altijd deden. En als de persoon die wel zijn persoonlijke ontwikkeling heeft gedaan dan binnenkomt, krijgt hij verwijten van allerlei soorten en maten. Dat komt omdat deze persoon een bedreiging is voor het familiesysteem. Dat is de oude, gestolde dynamiek, waarvan iedereen weet: zo doen we het!
Deze verandering zorgt er vaak voor dat mensen uit het familiesysteem gaan en soms breken met de familie, omdat ze het niet op die oude manier kunnen (blijven) doen.
Overigens is dat de gezonde manier. Niet voor niets staat er in Genesis 7:3 “En zeide tot hem: Ga uit uw land en uit uw maagschap, en kom in een land dat Ik u wijzen zal.” Dat hebben we allemaal te doen. We moeten op reis gaan. We moeten wegtrekken uit ons familiesysteem, om ons eigen land in te nemen en te worden wie we bedoeld zijn te zijn.
Wanneer familieleden erkennen hoe het in het oude systeem is gegaan en nieuwsgierig worden naar hoe de persoon zich heeft ontwikkeld tot de volwassen persoon die hij nu geworden is, dan zijn er gelijkwaardige, nieuwe familierelaties mogelijk! En is het komen uit hetzelfde gezin geen keurslijf, maar het vertrekpunt: wij delen herinneringen en wij zijn nieuwsgierig naar elkaar.
Mijn oprechte vraag is of broers en zussen op latere leeftijd n(na de pubertijd, na de 23ste levensjaar) nog betekenis voor elkaar hebben.
Als ik in de bijbel kijk, dan zie ik daar nauwelijks positieve voorbeelden van. En in Lucas 8:19-21 (en in Mattheus 12:46-50 en Markus 3:31-35 en zegt Jezus zelfs:
Zijn moeder en Zijn broers kwamen naar Hem toe, maar zij konden niet bij Hem komen vanwege de menigten; En sommigen berichtten Hem: Uw moeder en Uw broers staan buiten en willen U zien. Maar Hij antwoordde en zei tegen hen: Mijn moeder en Mijn broeders zijn dezen, die het Woord van God horen en dat doen.
Lees verder:
* Broers en zussen – op jongere leeftijd
* Seksuele nieuwsgierigheid bij broers en zussen
* Pesten door broers en zussen
* Plaats in het gezin
* Rollen in het familiesysteem/
Luister naar: