Blauwdruk van je leven
ERVARINGEN
Bij je ontstaan zijn een man en een vrouw betrokken. De manier waarop zij open staan voor jou, hun reactie op het ontdekken van de zwangerschap (gewenst, ongewenst, of niet gepland), etc. heeft al invloed op jouw leven op celniveau. Tijdens de zwangerschap doe je al heel veel ervaringen op: ervaringen van jezelf, van je moeder, van de omgeving van je moeder en jouw reacties daarop.
In de baarmoeder kan je als baby licht en donker onderscheiden, vooral als de buikwand dunner wordt naarmate de zwangerschap vordert. In de baarmoeder hoort een kindje de stem en het hart van zijn of haar mama, maar ook luide muziek met hoge tonen en zang. De baby kan de geluiden die hij of zij in de baarmoeder hoorde, herkennen na de geboorte. Al tijdens de zwangerschap is het gehoor van je baby gevoelig voor lawaai uit je omgeving. De buikwand en het vruchtwater dempen nauwelijks omgevingsgeluiden. Die ervaringen hebben invloed op de rest van je leven.
Bij je geboorte gebeuren er allerlei dingen aan jou en door jou. De omstandigheden waaronder je geboren wordt, de manier waarop je het eerste daglicht ziet, de geluiden die je hoort, zijn indrukwekkende ervaringen. De manier waarop het geboorteproces (voorweeën, ontsluitingsweeën, persweeën, hoe je het geboortekanaal door bent gekomen, hoe je op de buik van je moeder bent gelegd en haar borst hebt gevonden) verloopt heeft invloed op je leven!
Dit zijn allemaal ervaringen die geen beeld hebben en geen woorden krijgen, omdat je nog geen beelden en woorden hebt. Die ervaringen worden in elke cel ingeprent.
Alle ervaringen van vóór en bij de conceptie, tijdens de zwangerschap en bij de geboorte beleven we als embryo en als foetus bewust. Ze zijn in ons cel-geheugen opgeslagen als een verbazende en onbewuste ervaringsschat. Je kunt je voorstellen dat deze periode wel ervaringen oplevert, maar nog geen beelden en geen taal. Je kunt deze ervaringen dus lastig een plek geven, omdat je niet kunt aangeven wat je ervaren hebt en wat je dan gezien hebt. Taal en beelden helpen ons een ervaring te verwerken, helpen ons een ervaring te delen.
Verder lezen: Anke Hornbüssel beschrijft dit proces prachtig op haar site.
BEELDEN
Als je als baby je ogen open doet en rondkijkt, dan komen de eerste wazige beelden. Het zicht van een baby ontwikkelt zich stap voor stap. Na een week zie je als baby scherp op ongeveer 20 centimeter afstand. Op 6 maanden zie je net zo goed als een volwassene. Vanaf die tijd worden de ervaringen ondersteund door beelden. Als je later iets ziet, kun je je mogelijk herinneren dat je dat eerder hebt gezien.
TAAL
Voordat je woorden aan iets kunt geven, ben je al heel wat ouder. Er schijnen grofweg vier perioden in de taalontwikkeling van een kind te zien zijn:
* de prelinguale periode (0 – 1;0). Het kind communiceert al en maakt geluid, maar maakt niet gebruik van conventionele woorden. (huilen en brabbelen)
* de vroeglinguale periode (1;0 -2;6). Het kind gebruikt woorden en voegt ze samen tot telegramachtige zinnetjes.
* de differentiatiefase (2;6 – 5;0). Zinnen worden vollediger en correcter.
* de voltooiïngsfase (5;0 – 9;0). Het kind werkt zijn taalontwikkeling verder af en leert de vaardigheden lezen en schrijven.
BLAUWDRUK
De blauwdruk van je leven begint al op het moment van conceptie en krijgt steeds vastere vormen. Alle eerste (positieve en negatieve) ervaringen zijn belangrijk, omdat die ervaringen je vormen en die blijven je bij. In mijn eigen leven en in mijn praktijk ontdek ik de impact van die eerste ervaringen. Hoe vroeger die eerste ervaring in je leven hebben plaatsgevonden, hoe lastiger het wordt om het te veranderen, omdat je voor verandering beelden en woorden nodig hebt. Gelukkig heeft het leven daar wat op gevonden: het geeft je voldoende herhalende ervaringen om uiteindelijk te ontdekken welke aller eerste ervaring er aan ten grondslag ligt.
Uit die eerste ervaringen zijn aannames en overtuigingen ontstaan, die je leven voortstuwen of juist beperken, die ons ‘gewone’ leven, als kind, jongere en volwassene, deze mogelijk herinneringen triggeren. Ze bepalen mede onze reacties, ons handelen en onze patronen van in-relatie-zijn.
Lees hier verder over:
* Overtuig-de-slavendrijvers
* De-stroom-van-het-leven/
SCHADUWWERK
De psychologische wetten en ontwikkeling vragen ons, roepen ons op om ons schaduwwerk te doen. Iedereen heeft delen van zichzelf die hij liever niet onder ogen komt. We stoppen die delen weg en doen er alles aan om ons er niet mee te hoeven identificeren. Maar soms kun je niet anders. Dan triggert iets of iemand in jou die oude pijn. Je overlevingsmechanismen zorgen er voor dat je die pijn niet hoeft te voelen en eigenlijk dat je die pijn uit de weg kunt gaan. Wanneer je 23+ bent, heb je de hulp van de prefrontale cortex, die de overlevingsmechanismen met pensioen kan sturen, omdat je nu op zoek kunt gaan naar die pijn en die pijn kunt helen.
Lees hier verder over:
* Volwassen-kind/
* Negatief-zelfbeeld-omdraaien/
GRONDERVARING
Als ervaringen X1, Y1 en Z1 onze eerste ervaringen zijn, dan creëren wij daar een overlevingsmechanisme op. Later in ons leven doen we in soortgelijke situaties zo’n zelfde ervaring lijkt het op en versterkt ons overlevingsmechanisme zich. Na mijn 23ste kom ik zo’n situatie tegen. Ik heb er ervaring, beeld en taal bij en ik kan zeggen waarom het mij pijn doet, waarom ik dit niet wil. Maar omdat dit een herhaling is (in geval van X, de 4de; van Y de 8ste en van Z de 6de) reageer ik daar veel te groot op voor de situatie. Ik ga of uit mijn stekker of ik huil tranen met tuiten alsof de wereld vergaat, terwijl een buitenstaander denkt: waarom reageer je zo?
Dat is een moment om naar een coach of een therapeut te gaan en samen te onderzoeken waarom dat zo is. Je gaat dan in de tijd en in je herinnering terug, stap voor stap, herinnering, voor herinnering van nu terug naar de aller eerste ervaring. Als het goed is, kom je uiteindelijk bij die allereerste ervaring terecht. Dat kan, omdat door dat schaduwwerk dat je dan stap voor stap gedaan hebt, je bewust-zijn is gegroeid en je onderbewuste zich steeds meer opent en inzicht geeft. Op een dag kom je er achter, ook al waren er voor die eerste ervaringen geen beelden en woorden. De coach en therapeut kan aan je taalgebruik en je gedrag vaak aangeven over welke mogelijke ervaringen vanuit de baarmoeder of rond de geboorte het gaat. Wanneer je de grondervaring te pakken hebt, dan zie je dat de angel uit die situatie is en dat je lijf tot rust komt en je uiteindelijk anders gaat reageren op die herhaalde Z, Y en X ervaring. Het gaat nooit over, maar het wordt wel anders. Je herkent het eerder, waardoor je anders kunt reageren.
Lees hier verder over:
* Volwassen-kind/
* Trauma-vluchten-vechten-en-bevriezen
* De-binnen-en-de-buitencirkel
LEVENSLIJN
Het maken van je levenslijn geeft hier veel inzichten in en je ziet dat langzaam maar zeker de ui schil voor schil afgepeld wordt, waardoor je niet meer instinctmatig (als Redder, Slachtoffer of Aanklager) hoeft te reageren, maar als volwassene kunt reageren. Zolang je nog niet als Volwassene reageert, heb je nog niet de allereerste ervaring te pakken. Dan ontdek je ook dat jij en ik onderdeel zijn van een groter geheel: van familiesystemen, van ons voorgeslacht, van de groep waar we bijhoren, van het land waar we geboren zijn, van… Dat in kaart brengen helpt om je te verbinden met jezelf en met de ander en je eigen keuzes te maken. (levenslijn maken)
In mijn werk merk ik dat het makkelijker is om de schuld bij de ouders, het gezin, de familie en het voorgeslacht te leggen, maar daar gaat het gelukkig niet om! Het gaat niet om wie schuld heeft, het gaat om wakker worden en je bewust-zijn te ontwikkelen, waardoor je gewaar-zijn wordt vergroot en je eigen keuzes kunt maken, in plaats van instinctmatig op situaties te reageren.
Lees hier verder over:
* Familiesysteem-tegels
* Ik-en-het-grotere-geheel
* Boven-beneden-binnen-buiten
Wil je hier meer over weten, leren en ervaren? Schrijf je dan in op een van onze programma’s:
* ACHSA | programma voor vrouwen
* GIDEON | programma voor mannen