Apenpokken wat is dat?
Symptomen Apenpokkenvirus zijn, volgens Medicalfacts:
Bij mensen zijn de symptomen van apenpokken vergelijkbaar met, maar milder dan de symptomen van pokken. Monkeypox begint met koorts, hoofdpijn, spierpijn en uitputting. Het belangrijkste verschil tussen de symptomen van pokken en apenpokken is dat apenpokken ervoor zorgen dat de lymfeklieren opzwellen (lymfadenopathie), terwijl pokken dat niet doet. De incubatietijd (tijd van infectie tot symptomen) voor monkeypox is gewoonlijk 7-14 dagen, maar kan variëren van 5-21 dagen. De ziekte begint met:
* Koorts
* Hoofdpijn
* Spierpijn
* Rugpijn
* Gezwollen lymfeklieren
* Rillingen
* Uitputting
Binnen 1 tot 3 dagen (soms langer) na het verschijnen van koorts ontwikkelt de patiënt huiduitslag, vaak beginnend op het gezicht en vervolgens uitbreidend naar andere delen van het lichaam. Laesies doorlopen de volgende fasen voordat ze eraf vallen:
* Macules papels
* blaasjes
* Puisten
* korstjes
De ziekte duurt meestal 2 tot 4 weken.
Apenstreken of Broodje Aap?
Welkom bij Capels column.
Er is nu weer een nieuwe dreiging, weliswaar uit een ander werelddeel. Eerst in China, waar het nogal moeilijk was, is nu Africa een grote bron van de nieuwe ellende. Maar is dat zo?
Er is nu een nieuw virus opgedoken, alsof het iets heel bijzonders is. Dat wordt als heel rampzalig gepropageerd. Maar is dat inderdaad waar? Is het echt zo’n ernstig besmettelijke ziekte?
Laten we nu eens gaan kijken naar de daadwerkelijke gegevens:
Het nieuwe virus is het apenpokkenvirus.
Het virus hoort bij de Poxviridae family, met de soort familienaam: chordopoxvirinae sybfamily, met de naam orthopoxvidus genus.
Onder de electronen microscoop is het virus aangetoond (zie plaatje YouTubefilmpje). Dus ze bestaan echt. Ze zijn al helemaal gekarakteriseerd.
Nu is het zo dat het Africaanse Apenpokkenvirus heeft twee varianten: De Centraal en de West-Afrikaanse variant.
In 1958 is het virus ontdekt bij apen. Dat wil niet zeggen dat het daarvoor niet was. Het is toen ontdekt.
En dan krijg je het woord zoönose dat wil zeggen dat het een infectieziekte die van dier op mens kan overgaan. Dat is inderdaad gebeurd in 1970. Toen is ontdekt dat dit virus ook besmettelijk is voor mensen.
Als we gaan kijken, dan zijn we nu een 50 jaar verder
Hoe verliep 50 jaar Apenpokken? Hoe is het patroon?
Als we gaan kijken naar de periode 1970-1979. Dan is in Africa het aantal mensen dat besmet is
* Sierra Leone: 1
* Liberia: 4
* Côte d’Ivoire: 1
* Nigeria: 3
* Kameroen: 1
* Democratische Republiek van Congo: 38
Dit is het aantal van tien jaar: 48
De volgende tien jaar 1980-1989
* Côte d’Ivoire: 1
* Gabon: 4
* Kameroen: 1
* Centraal-Afrikaanse Republiek: 8
* Democratische Republiek van Congo: 343 (aangetoond en vermoede besmettingen)
In de periode 2000-2009 zijn de besmettingen voor het eerst buiten Africa aangetoond:
* Congo: 73
* Zuid Sudan: 19
* Democratische Republiek van Congo: 10.027*
* Verenigde Staten: 47
Als we gaan kijken naar de tien jaar daarna, in de periode 2010-2019:
* Verenigd Koninkrijk: 4
* Israël: 1
* Singapore: 1
De rest zit in Centraal Africa
* Sierra Leone: 2
* Liberia: 6
* Congo: 24
* Nigeria: 181
* Kameroen: 3
* Centraal-Afrikaanse Republiek: 61
* Democratische Republiek van Congo: 18.788
Wat we hier wel zien, dat is het verspreiden van het ziektebeeld naar andere landen heel gering is, maar als er een bepaalde haard is, zoals in de Democratische Republiek van Congo, dat dat daar wel degelijk een groot probleem kan geven. Dus ik wil niets onder het tapijt schuiven! Dat zijn dus 18.788 gevallen in tien jaar. Het is duidelijk dat er een locale haard kan zijn. Maar dat het zo maar over de wereld verspreiden zoals we dat bij het andere virus hebben gezien, dat dat niet echt optreed.
Dan zie je dat het apenpokkenvirus infecties in meer dan 50 jaar 53 gevallen in Europa heeft gegeven. Deze mensen zijn ziek geworden en dat wil niet zeggen dat ze allemaal overleden zijn. In dit nieuwe jaar 2022 zijn er incidentele besmettingen in verschillende landen, maar dat wil niet zeggen dat het een enorme uitbraak is. Er wordt nu gedaan of er iets heel bijzonders aan de hand is.
We gaan nu even kijken naar de oude vorm van menselijk pokken. Dat is namelijk het Variola (pokken) virus infecties. Die hebben echt vreselijk huisgehouden in de afgelopen eeuwen, maar na de vaccinatie met koepokkenvirus – daar is alles mee begonnen – is het virus uitgeroeid en was het helemaal verdwenen in 1980. Wat zegt dit ons?
Dat als je met vaccinatie – wat soms echt kan. Ik ben absoluut niet tegen vaccineren. Integendeel! – wanneer een virus niet muteert, dan kun je het uitroeien. Dan zie je dus dat het Variola pokken virus inderdaad is verdwenen. Ik zelf heb ook nog de pokkenvaccinatie gehad en anderen met mij. Tot een bepaalde tijd zat dat in het vaccinatieprogramma. Dat beschermt nog steeds voor 85% tegen het apenvirus. Dus het echte vreselijke van de pokken, dat hebben we al lang achter ons liggen!
Het apenvirus is nu aanwezig, maar dat is het al jaren en jaren en jaren!
Waarom nu in paniek???
Ik zou het echt niet weten!
Is er nu echt iets veranderd in die echte apenvirus, terwijl het in die 50 jaar eigenlijk heel rustig is, en er nu ongelofelijke paniek moet maken? Naar mijn mening niet, want dit virus muteert niet! Het is een DNA virus met een hele hoop letterjes, dat zijn er ongeveer 160.000. Dat is helemaal in kaart gebracht! We weten ervan hoe het besmettelijk is, waar het gaat. Er zijn medicaties voor aanwezig. Ik begrijp het niet!
Als we gaan kijken naar de problemen in Centraal Africa, die daar de mensen treffen. En laten we dan eens ophouden: als het in Africa is dan is het niet erg en in Europa dan is het verschrikkelijk. Dan zie je dat bijvoorbeeld een bepaalde parasitaire infectie RIVIERBLINDHEID geeft. Op dit moment zijn er 18 miljoen mensen die daar problemen mee hebben, die ofwel heel erg slecht zien, ofwel gedeeltelijk blind zijn. Het aantal totaal blinden per jaar is 40.000. Dit komt voornamelijk in Centraal Africa voor, maar ook in andere gebieden en ook in Europa.
Dan ga je kijken naar DENGUE, door een mug overgebracht, dat geeft de zogenaamde KNOKKELKOORTS. Daar ben je knap ziek van en dat kan heel erg vervelend zijn en je krijgt er allerlei nare ontstekingsreacties van. Dat zijn er 5 miljoen per jaar. Maken we ons daar druk over?
Dan krijg je LEISHMANIA. Dat is ook een hele vervelende infectie. Dat zijn er 1.6 miljoen per jaar.
Dan hebben we nog de MALARIA. Dat zijn er 240 miljoen/jaar. En dat is allemaal niet interessant.
Dan kom je echt bij de vraag: Zijn er gekke apenstreken aan de gang of is alles gewoon een broodje Aap?
Ja, lieve mensen, er werd mij gevraagd om commentaar te geven op het apenpokkenvirus.
Ik heb God-zij-dank toegang tot de echte literatuur. Ik kan zien waar de incidenten zijn. Ik heb dat hier in dit filmpje samengevat.
Mijn mening hoef ik niet echt te geven. Al 52 jaar is het er. Een hele plotselinge variatie lijkt mij heel onwaarschijnlijk, want anders zouden we ook nooit de echte pokken hebben kunnen uitroeien, als deze zwaar muteerden. Maar het muteren is ons nu helemaal bekend vanuit corona, maar er zijn ook virussen die dat niet doen.
Mijn mening over het apenvirus is: als iets 52 jaar zich heel rustig gedraagt en het niet essentieel heel snel kan veranderen, dan zie ik niet wat er nu plotseling zo anders is geworden. Ik hoop dat ik hiermee gelijk heb, want in mijn optiek is er echt geen gevaar voor een nieuwe grote epidemie.
Het ga u goed!
IN HET NRC-Handelsblad:
Apenpokken nu ook in Nederland. Wat is er bekend over dit virus?
Acht vragen over het apenpokkenvirus Zaterdag stond het aantal besmettingen met het apenpokkenvirus wereldwijd op 145, in Nederland gaat het om enkele gevallen. Wat weten we van het in 1958 ontdekte virus en hoe gevaarlijk is het?
In Nederland zijn ‘enkele gevallen’ van besmetting met het apenpokkenvirus vastgesteld, meldde het RIVM zaterdagmiddag. Ook België, Frankrijk, Duitsland en Israël meldden in de afgelopen week hun eerste besmettingen, nadat het virus op 6 mei opdook in het Verenigd Koninkrijk, en daarna ook elders in Europa, in Noord-Amerika en in Australië.
Om welk virus gaat het precies? En moeten we ons zorgen maken? Acht vragen en antwoorden over het apenpokkenvirus.
auteur: Nienke Beintema
datum:
website: https://www.nrc.nl/nieuws/2022/05/21/apenpokken-nu-ook-in-nederland-besmetting-verloopt-meestal-mild-maar-dringend-meer-informatie-nodig-a4125160
1.Wat is het apenpokkenvirus?
Het apenpokkenvirus is een dna-virus uit het geslacht Orthopoxvirus. Het is nauw verwant aan het ‘gewone’ pokkenvirus, dat dankzij vaccinatie rond 1975 wereldwijd is uitgeroeid; alleen in laboratoria leeft het nog voort. Dat virus was zeer besmettelijk en kende een sterftepercentage tot wel 30 procent.
Het apenpokkenvirus is algemeen onder knaagdieren in Afrika, maar het is niet bekend of zij in de natuur de voornaamste gastheer van het virus zijn. Een Deense arts ontdekte het virus in 1958 bij apen in een onderzoekscentrum, vandaar de naam apenpokken. Maar verder lijken apen – en mensen – slechts incidentele slachtoffers.
2.Raken mensen vaak besmet?
Sinds 1970 raken ook mensen nu en dan besmet met het apenpokkenvirus, vrijwel uitsluitend in Centraal- en West-Afrika. Zij krijgen het virus door contact met besmette dieren of mensen. Tot nu toe is het virus in elf Afrikaanse landen bij mensen vastgesteld. In 2017 werden bij een uitbraak in Nigeria circa 200 mensen ziek; verder is het aantal besmettingen in Afrika relatief laag.
In 2003 was er een eerste geval buiten Afrika. Dat was in de VS, bij een reiziger die in Nigeria was geweest. In recente jaren zijn sporadische besmettingen gemeld in het Verenigd Koninkrijk, Singapore, Israël en de VS, steeds met een link naar Nigeria. Die uitbraken doofden snel uit.
3.En nu dan?
In mei 2022 lijkt dat patroon te veranderen. Op 6 mei dook een geval op in Londen, een week later gevolgd door nog zes besmettingen in die stad. Al snel volgden meldingen uit onder meer Portugal, Spanje, Italië, Canada, de VS en Australië. Opvallend genoeg is er in de meeste gevallen geen directe link met Afrika – en vaak ook geen bekende onderlinge link.
De Wereldgezondheidsorganisatie registreert gevallen wereldwijd, maar ververst niet elke dag de cijfers op haar website. Het collectief Global.Health (een open-data-initiatief van wetenschappers uit onder meer Oxford en Harvard) doet dat wel; op deze site stond de teller zaterdag op 145 gevallen wereldwijd, waarvan ongeveer de helft met zekerheid bevestigd.
4.Is het apenpokkenvirus gevaarlijk?
Het virus is minder besmettelijk en minder dodelijk dan het ‘gewone’ pokkenvirus; volgens de Wereldgezondheidsorganisatie ligt de sterfte in Afrika gemiddeld rond de 3 tot 6 procent. Bij de Centraal-Afrikaanse of Congo-variant ligt de sterfte in Nigeria rond de 10 procent en bij de mildere West-Afrikaanse variant rond de 3 procent. Bij de onderzochte gevallen in mei zou het gaan om de deze laatste variant. Volgens het RIVM verloopt besmetting „meestal mild”.
Zo’n 5 tot wel 21 dagen na besmetting (meestal zo’n 6 tot 13) kunnen mensen ziekteverschijnselen krijgen: koorts, vermoeidheid, vlekken op de huid en kenmerkende zweren en blaasjes over het hele lichaam. Die symptomen houden zo’n twee weken aan. Dan drogen de blaasjes in en verdwijnen. Mensen kunnen elkaar besmetten via huidcontact, lichaamsvloeistoffen of het aanraken van bijvoorbeeld besmette lakens. Voor zover bekend is het virus niet door de lucht overdraagbaar.
5.Wie raken nu besmet?
Apenpokken treft doorgaans vooral kinderen, ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid. Nu raken echter vooral jonge mannen besmet. Van niet alle gevallen zijn details bekend, maar de data van Global.Health zijn overduidelijk: van de 145 bevestigde en verdachte ziektegevallen is van 106 het geslacht bekend, en daar zit maar één vrouw tussen.
Het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -controle (ECDC) meldt dat het in veel gevallen gaat om homoseksuele mannen. Dit zou ook verklaren waarom de blaasjes tijdens de recente uitbraken vooral optreden op het zitvlak en rond de geslachtsorganen. Maar het ECDC benadrukt dat iedereen erop alert zou moeten zijn, ook buiten de gayscene. Soa Aids Nederland waarschuwt dat apenpokken geen seksueel overdraagbare aandoening (soa) is in de traditionele zin van het woord, „omdat het virus (ook) tijdens seks wordt overgedragen en niet alleen dóór seks. Zoals je ook griep kunt krijgen tijdens seks, maar niet door de seks.”
6.Is er iets tegen te doen?
De Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) melden , op basis van eerder onderzoek in Afrika, dat het gewone pokkenvaccin voor 85 procent beschermt tegen besmetting met apenpokken. Ook zou toediening van dit vaccin binnen vier dagen ná besmetting helpen tegen ernstige symptomen. Of dat in de huidige situatie ook zo is, is nog niet bekend. Sommige landen vaccineren nu zorgmedewerkers die apenpokkenpatiënten behandelen.
Eerder in 2022 keurde het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA een antiviraal middel tegen pokken (tecovirimat) goed voor gebruik bij patiënten met apenpokken.
7.Wat zeggen virologen?
Marion Koopmans, hoogleraar virologie van het Rotterdamse Erasmus MC, noemde de uitbraak op Twitter „heel uitzonderlijk” en „zorgwekkend”, omdat het virus nu in zo veel verschillende landen tegelijkertijd opduikt, vaak zonder directe link met Afrika. „Het virus zoals we dat kennen, is niet zo heel besmettelijk. De vraag is dus: is er nu iets bijzonders aan de hand? Bijvoorbeeld een eerste besmette persoon met veel directe contacten? Of is het virus veranderd? Kan het besmettelijker zijn geworden?” Welke genen precies die besmettelijkheid bepalen, is volgens Koopmans nog niet goed bekend. „We hebben dringend meer informatie nodig.”
Portugese onderzoekers publiceerden vorige week donderdag als eersten het volledige genoom van het virus zoals dat begin mei in Portugal opdook. Ze meldden daarin geen uitzonderlijke mutaties. Het gesequenste virus leek het meest op de variant die in 2018 en 2019 is aangetroffen bij reizigers uit Nigeria in het Verenigd Koninkrijk, Singapore en Israël. Wat dat zou kunnen betekenen, laten de Portugezen in het midden.
8.Wat zegt het RIVM?
„Het is echt nog te vroeg om de huidige uitbraken te verklaren”, zei een RIVM-woordvoerder vrijdag. „Het virus wordt nog uitgebreid onderzocht.” Daarbij hoort ook bron- en contactonderzoek, want nog steeds is het recente verspreidingspatroon een raadsel.
Reden tot paniek is er volgens de woordvoerder nog niet. „We moeten wel waakzaam zijn. Daarom pleiten wij nu bij de minister voor een meldingsplicht.” Nederland heeft in elk geval „voldoende voorraad” van het gewone pokkenvaccin, zegt hij desgevraagd.