8 knuffels per dag
Hoe je met 8 knuffels per dag een intiemen en sprankelende relatie creëert.
Inleiding
We willen het liever niet toegeven, maar er wordt heel wat gestunteld en geklaagd op het gebied van fysieke intimiteit binnen liefdesrelaties. Met fysieke intimiteit bedoel ik aanrakan zoals knuffelen, hand in hand lopen, aai over de bol, masseren etc. zonder een seksuele lading.
auteur: Irma Buenk
website: www.touchtherapy.nl
De één wil meer knuffelen dan de ander. Anneke bijvoorbeeld wil een kus bij elke begroeting, Gideon vindt het maar overdreven. Weer een ander loopt graag hand in hand terwijl de partner die behoefte totaal niet deelt. Petra mijdt fysieke intimiteit met haar partner omdat dit voor hem gelijk staat aan willen vrijen. Simon vertelt dat Marieke hem veel te zacht streelt. “Dat ge-aai irriteert me”, klaagt Simon.
Er is dan vaak sprake van gebrek aan afstemming tussen geliefden.
Dit hoeft in je relatie niet zo te gaan. Je kunt dit bespreekbaar maken en samen met je geliefde besluiten om de fysieke intimiteit in jullie relatie te laten bloeien, zodat er meer verbondenheid tussen jullie ontstaat. In het mini ebook geef ik je 5 tips die je kunt toepassen, zodat je relatie meer gaat bloeien.
De consequenties van te weinig fysieke intimiteit met je geliefde
Als je elkaar niet vindt of tegemoet komt op het vlak van fysieke intimiteit doet de één altijd concessies aan de ander. Dat wordt een serieus probleem als je hierdoor het gevoel hebt dat de afstand tussen jou en je geliefde groter wordt. Met als gevolg dat je je niet begrepen en eenzaam voelt in je relatie.
Het wordt zeker een groot probleem als bijvoorbeeld jouw partner jouw behoefte aan fysieke intimiteit negeert en alleen maar seksuele intimiteit met je wil. Jij ervaart vooral lust en geen liefde. Je voelt je niet bemint en instinctief weet je dat het niet klopt voor jou. Er is dan sprake van geïsoleerde seks. Onvoldoende huidcontact of een liefdeloze aanraking kan ook leiden tot onrust, verdriet of angst, met als gevolg dat je niet “lekker in zijn vel zit”.
De relatie belandt in een spagaat en de emotionele en fysieke afstand wordt alleen maar groter. Totdat je op een gegeven moment beseft, dat je als broer en zus leeft of dat je toegeeft aan sex om je angst om je geliefde te verliezen te verminderen (troost seks).
Positief en liefdevol aanraken
Het is belangrijk dat we ons realiseren dat aanraken en aangeraakt worden een levensbehoefte is.
Aanraken is één van de normaalste zaken van de wereld, maar fysiek contact is in heel veel situaties verstoord of verkrampt. Helaas heeft aanraking een nare bijsmaak gekregen door de vele negatieve berichten over ongewenste aanrakingen en erger nog over seksueel misbruik en fysieke mishandeling.
Waar komt het toch vandaan dat we zo panisch omgaan met het fenomeen fysiek contact?
Aanraken in de Westerse wereld is nog steeds een precair onderwerp:
1. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de filosofische stroming van Descartes. Hij zei: Ik denk, dus ik ben. We hechten daardoor veel belang aan het cognitieve vlak. Denken, de rede is vaak voor ons de enige waarheid en voelen is ondergewaardeerd.
2. We hebben een christelijke traditie waardoor we aanraken al snel met seksualiteit associëren. Daarover wordt ook al niet gemakkelijk gesproken.
3. Vanuit andere stromingen kun je zeggen dat aanraken intiem is. Aanraken is “op de huid” en komt in de fysieke, persoonlijke ruimte. In tegenstelling tot verbale communicatie raakt het je letterlijk. Met andere woorden: een aanraking kan een inbreuk zijn, waardoor het achteraf lastiger is om te zeggen dat het niet zo bedoeld is.
Laten we deze verkramping doorbreken
Feit blijft dat positieve aanraking een levensbehoefte is.
Wanneer we het belang hiervan gaan begrijpen, draagt dit bij aan een houding van empathie en verbinding in plaats van angst en afstand.
Positieve en liefdevolle aanrakingen zijn vooral binnen een liefdesrelatie een belangrijke factor om je verbonden te voelen met je geliefde.
Hoe dat werkt, ga ik je nu uitleggen.
Few of us have lost their minds, but most of us have long ago lost our bodies. Ken Wilbur
De huid heeft meer zenuwuiteinden dan welk ander lichaamsdeel ook
Onze huid wordt beschouwd als het grootste orgaan, want de gehele huid weegt meer dan elk ander orgaan. Gemiddeld neemt de huid zo’n 15% van je
lichaamsgewicht in. Zou je de huid helemaal uitrekken, dan is dat gemiddeld al gauw 2m2. Je ooglid vormt de dunste huid, zo’n 0,02 mm en op je voetzolen heb je de dikste huid van ongeveer 1,4 mm.
Mocht je denken dat je huid zich niet vervangt, dan heb je het mis. Elke minuut geeft je huid zo’n 30.000 dode cellen af. Dat betekent dat je elke 28 dagen een nieuw huidje hebt. Bedenk je eens dat meer dan 50% van het stof in je huis uit dode huidcellen bestaat.
De huid heeft meer zenuwuiteinden dan welk ander lichaamsdeel ook. De huid bevat zintuigen waarmee je tast, druk, warmte en kou ervaart en het geeft je voortdurend informatie over de omgeving van je lichaam.
De zintuigen in je huid registreren bijvoorbeeld dat je wordt aangeraakt, terwijl je de ander niet ziet. Deze zintuigen merken op of een voorwerp koud, warm, zacht, hard etc. is ook al heb je je ogen dicht.
Het liefdeshormoon oxytocine
Huidstimulatie draagt bij aan een diep menselijke behoefte om op een positieve manier aangeraakt te worden. Deze positieve aanraking zorgt ervoor dat je gevoel van welbevinden toeneemt en je een prettiger mens bent.
En dat allemaal door het hormoon oxytocine!
Ook wel het liefdeshormoon genoemd.
Oxytocine dat sluimerend in je lichaam ligt te wachten totdat het geactiveerd wordt. Zodra je lichaam een prettige aanraking ervaart, wordt het hormoon oxytocine al vrijgegeven.
When you touch the body, you touch the whole person,
the intellect, the spirit and the emotions.
Jane Harrington
Wat oxytocine allemaal voor jou doet
1. Je communicatie met je partner en anderen wordt positiever als oxytocine in je lichaam is afgegeven. Bijkomend effect is de verlaging van het cortisol niveau in je lichaam. Cortisol is het hormoon dat geassocieerd wordt met stress en met onze vecht-vlucht reflex.
2. Onderzoeken laten zien dat partners met een hogere oxytocine gehalte elkaar meer steunen in de relatie.
3. Oxytocine maakt je warmer en zachter en je reageert meer open naar je geliefde en anderen.
4. Oxytocine geeft een positieve flow aan je gedachten.
5. Het vermindert angst, stress en spanning door het vrijkomen van hormonen, zoals serotonine en oxytocine.
6. Het vermindert depressieve gevoelens en stemmingswisselingen. Er wordt minder cortisol (stresshormoon) aangemaakt en de productie van oxytocine en serotonine (gelukshormonen) wordt gestimuleerd.
7. Oxytocine roept gevoelens van empathie op waardoor we ons verbinden met anderen en waardoor we anderen graag willen helpen.
8. Als een vreemde jou vertrouwt, komt het bindingshormoon oxytocine vrij en ben jij meer geneigd om betrouwbaarder te reageren. Het zorgt ervoor dat we vriendelijk en vrijgevig zijn naar de ander toe.
5 tips om fysieke intimiteit onderdeel van je dagelijkse leven met je lief uit te laten maken
Meer fysieke intimiteiten toe voegen in je dagelijkse leven met je geliefde is een eenvoudige manier om de positieve effecten, zoals minder stress, angst en spanningen, meer empathie, meer onderlinge steun en meer onderling vertrouwen en verbinding te laten toenemen.
1 Stem af op je geliefde
Ken de fysieke intimiteitsbehoeften van je geliefde en kom elkaar hierin tegemoet.
It takes two to tango en je hebt beiden een verantwoordelijkheid om je relatie te laten bloeien. Als je niet bereid bent om je te verdiepen in de fysieke behoeften van je lief, is het een kwestie van tijd dat hij/zij afstand van je gaat nemen.
2 Weet wat je geliefde prettig vindt
De huid is je grootste orgaan. Deze zit vol met tastzintuigen. Elke huid reageert anders op aanraking. Iedereen heeft een andere sensatie bij zacht, hard, langzaam, snel, warm, koud, etc. Je kunt leren wat de ander prettig vindt.
Als je niet bereid bent om rekening te houden met hoe, waar en wanner je geliefde graag aangeraakt wil worden, dan belanden jullie op een hellend vlak van steeds minder fysieke intimiteiten.
3 Communiceer op een positieve manier met je geliefde wat je wel en wat je niet prettig vindt
Onderga een aanraking niet stilzwijgend maar geef positieve feedback. Dat kan met woorden zijn, maar ook met een warme glimlach, met een goedkeurende “mmmmm”. Je geliefde heeft geen glazen bol waarin hij/zij kan zien wat je graag zou willen betreffende fysieke intimiteiten. Als je dit elkaar niet laat weten, dan is het geen verrassing dat er steeds minder fysieke intimiteiten tussen jou en je geliefde zullen plaatsvinden.
4 Knuffel elkaar minstens 8 maal per dag
Met minstens 8 knuffels per dag geeft je lichaam al zoveel oxytocine af dat je je heerlijk voelt. Het is een eenvoudige manier om je meer verbonden te voelen met je geliefde. Bedenk ook dat elkaar beminnen eigenlijk al begint met de kleren aan.
5 Leer elkaar masseren onder begeleiding van een professional.
Dit kan een keerpunt in je relatie betekenen. Je leert hoe je jezelf kunt afstemmen op je geliefde, zodat hij/zij daadwerkelijk ontvangt waar hij/zij behoefte aan heeft. Je leert zelf wat je wel/niet prettig vindt als je wordt aangeraakt, zodat je deze ervaringen op een positieve manier terug kunt geven aan je geliefde. Het leuke is natuurlijk dat je elkaar dan bijvoorbeeld maandelijks een massage kunt geven.
Zeker weten dat je hiermee je relatie een boost geeft!
We need 4 hugs a day for survival.
We need 8 hugs a day for maintenance.
We need 12 hugs a day for growth.
Virginia Satir
Kortom
Het is helemaal niet nodig om humeurig, stressvol en gereserveerd in je relatie te zijn. Door meer fysieke intimiteit in je dagelijkse leven met je geliefde toe te passen geef je je oxytocine gehalte in je lichaam al een oppepper.
Tenminste 8 knuffels per dag geeft al een enorm goed gevoel.
Referenties
Desiree Hoving – Panisch over fysiek contact in Onderwijsblad
Paul J. Zak – The moral molecule: the source of love and prosperity
Zak P. J., Stanton, A. A. & Ahmadi, S. (2007) Oxytocin Increases Generosity in Humans. PLoS ONE 2(11): e1128. doi:10.1371/journal.pone.0001128
Zak, P. J. (2008). The Neurobiology of Trust. Scientific American.
Zak, P. J. (2011). Trust, Morality – and Oxytocin. TED Talk.
Robin Donovan – How physical contacts improves your health
http://www.wetenschap24.nl/nieuws/artikelen/2003/november/Vertrouw-een-vreemde.html
http://www.mindbodygreen.com/0-5756/10-Reasons-Why-We-Need-at-Least-8-Hugs-a-Day.html
https://satirglobal.org/about-virginia-satir/
Barraza, J. A., McCullough, M. E., Ahmadi, S. & Zak, P. J. (2011). Oxytocin infusion increases charitable donations regardless of monetary resources. Hormones and Behavior, 60(2), 148-151. DOI: 10.1016/j.yhbeh.2011.04.008
Grewen, K. M., Girdler, S. S., Amico, J. & Light, K. C. (2005). Effects of partner support on resting oxytocin, cortisol, norepinephrine, and blood pressure before and after warm partner contact. Psychosomatic Medicine, 67(4), 531-538.
IRMA BUENK
www.touchtherapeut.nl