Dit is wat het met je kan doen als je al lang single bent
Ons land telde nog nooit zoveel singles en dat aantal neemt de komende jaren waarschijnlijk alleen maar toe. Wat doet het met je als je heel lang vrijgezel bent? En hoelang kun je zonder intiem contact? NU.nl vroeg het experts.
Over een groot deel van de alleenstaanden hoeven we ons geen zorgen te maken, denkt Tila Pronk. Zij is universitair hoofddocent sociale psychologie aan Tilburg University en auteur van het boek Hartstocht. “Deze mensen hebben een florerend sociaal netwerk van familie, vrienden en collega’s.”
auteur: Sarah Sitanala
datum: 8 oktober 2023
website: https://www.nu.nl/nuverder/6283952/dit-is-wat-het-met-je-kan-doen-als-je-al-lang-single-bent.html
Of het nou een liefdespartner is, of bijvoorbeeld je moeder of een vriend: als je weet dat mensen in je leven je onvoorwaardelijk steunen, gaat het goed. “Stel: je bent ziek. Is er dan iemand die boodschappen langs komt brengen of je naar de huisarts brengt?”
Mis je zo’n persoon in je leven en heb je geen relatie, kan dat gevoelens van eenzaamheid oproepen, vertelt Pronk. “Als iemand wel heel graag een relatie wil en dat niet lukt, kan dat frustrerend zijn. En heb je verder niemand in je leven die je kunt bellen, dan kan dat mentale en fysieke consequenties hebben. Zo heb je een verhoogde kans op depressieve gevoelens en verslavingen, en ben je vatbaarder voor virussen.”
En die eenzaamheid is ook op de lange termijn niet zonder risico: het is zelfs een belangrijkere oorzaak van hartklachten dan roken. Daar blijft het niet bij: onderzoek toont aan dat mensen die single zijn minder snel naar de huisarts gaan. Je mist dan namelijk iemand die jou goed kent en tegen je zegt dat je erg bleekjes ziet of bent afgevallen.
Hechte vriendschap is niet te vergelijken met relatie
“Maar dan heb ik het alleen over de mensen die geen sociaal netwerk hebben waar ze op kunnen terugvallen”, benadrukt Pronk.” Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat het veel beter gaat met singles dan lang werd gedacht.”
Waar singles nog wel negatieve gevolgen van ondervinden, is dat zij niet aan maatschappelijke verwachtingen voldoen. Vooral bij vrouwen van rond de dertig jaar speelt dit. Als zij zich niet settelen en kinderen krijgen, worden daar vaak opmerkingen over gemaakt. Daar moet eens een eind aan komen, vindt Pronk. “Aan mensen in een relatie wordt ook niet gevraagd waarom zij nog bij elkaar zijn. Terwijl mensen in een relatie zich evengoed eenzaam kunnen voelen.”
Single zijn werd vroeger meer als een probleem gezien, als je het vergelijkt met hoe we er nu naar kijken, zegt Dineke van Kooten. “Nu kan iedereen, ook economisch gezien, onafhankelijk door het leven gaan”, vertelt de coach persoonlijke ontwikkeling en auteur van het boek De fik erin. Op weg naar een vurige relatie.
Van Kooten vindt dat je een hechte vriendschap niet kunt vergelijken met een relatie. Goede vrienden zijn fantastisch, maar dat is volgens haar niet hetzelfde. “Een relatie schuurt meer, je kunt elkaar niet mijden als er onenigheid is. Daardoor leer je jezelf beter kennen. Ook niet onbelangrijk: een liefdespartner biedt steun en stimuleert je om het beste uit jezelf te halen.”
Ook seks als single kan voor gevoel van verbondenheid zorgen
Als vrijgezel kun je soms langere tijd door het leven gaan zonder seks met een partner te hebben. Seksuoloog Astrid Kremers van sexuoloog.nl zegt dat dit niet schadelijk is voor je gezondheid. “Maar door een gebrek aan intimiteit kun je wel verdriet, eenzaamheid en onzekerheid ervaren.”
Pronk noemt het een achterhaald idee, dat je als single geen seks hebt. “Je kunt seks hebben met jezelf, een scharrel of een onenightstand.” Kremers sluit zich daarbij aan: “Er zijn talloze manieren om seksueel actief te zijn. Het gaat erom dat je de vorm vindt die bij jou past en die haalbaar is.”
Als je seks hebt met iemand anders of jezelf, komen er bepaalde stofjes vrij. Die zorgen voor meer zelfvertrouwen en zorgen ervoor dat je je weer lekker voelt in je lijf. Een ander voordeel van (plezierige) seks met een ander: het zorgt voor een diepe verbondenheid met elkaar.
Maar om je diep verbonden te voelen met de ander is het niet per se nodig om seks te hebben. “Dat kan bijvoorbeeld ook door een knuffel of ander huid-op-huidcontact”, weet Kremers.
Een ontzettend leuk telefoongesprek met Sarah Sitanala over single zijn.
Natuurlijk kan ik dit bovenstaande artikel, waarin nog 2 experts geinterviewd worden, lang niet alles vermeld worden.
Daarom vind ik het leuk om het hier aan te vullen:
De vragen in het interview waren: Hoe ‘erg’ het is om heel lang single te zijn.
Wat kan het voor gevolgen hebben als je lang geen seks hebt en hoe erg is het om niemand leuk te vinden?
Ik zei: Je bent geen kneus en je mankeert niets als je single bent. Op elke pot past een deksel, elk mens heeft mooie eigenschappen!
Elk mens verlangt ten diepste naar een SAMEN. Je hebt goede redenen als dat nog niet gelukt is, nl:
1) Je bent misschien vooral bezig geweest met je studie en daarna het zoeken van een goede baan; misschien wilde je eerst nog ervaringen op doen in het buitenland, etc.
2) Het kan zijn dat je in je pubertijd pijnlijke ervaringen hebt opgedaan met mannen/vrouwen of met relatievormen.
3) Het kan zijn dat je in je kindertijd pijnlijke ervaringen hebt opgedaan omdat je vader of moeder jong is/zijn overleden of omdat de relatie van je ouders heel slecht was, waardoor je je wel tien keer bedenkt voordat je het vertrouwen in een relatie krijgt.
4) Het kan zijn dat je steeds kritischer wordt, omdat je ouder bent en daardoor veel beter weet wat je wel en niet wilt en het daardoor wat lastig is om in het diepe te springen.
Daarbij hoor ik in mijn praktijk van jonge vrouwen en mannen dat ze in het werk ontzettend een verstandsmens zijn en voelen iets is wat eigenlijk ondergesneeuwd is. Maar ze verwachten wel dat ze hoteldebotel verliefd worden, op die ander. En als dat niet bij de eerste kennismaking gebeurt, dan geven ze het geen kans meer. Dat is goed te zien bij programma’s als First Dates. Men denkt dan niet: ik geef het een kans. Liefde moet groeien, liefde moet je ontdekken, liefde moet je voeden.
Mijn collega Hannah Cuppen schreef er een bestseller over ‘Liefdesbang Overwin verlatingsangst en bindingsangst’
Op de vraag ‘Wat kan het voor gevolgen hebben als je lang geen seks hebt?’ antwoordde ik, dat dat wel gevolgen heeft.
Je kunt jezelf bevredigen en one-night-stands hebben, maar die vorm van seksualiteit gaat alleen over ‘klaarkomen’. Daar is niets mis mee! Hartstocht kan heerlijk zijn. Door een orgasme krijg je oxytocine. Dat is een belangrijk hormoon.
Andere vormen van seksualiteit gaan over het uitwisselen van seksuele energie, die zorgen dat de vrouw bij haar levenskracht komt en de man bij de verbinding! Langdurige seksualiteit met dezelfde parnter levert een diepere intimiteit als het goed is en geeft dat je je gezien, bemindt en geliefd voelt. Dat geeft ook een boost aan je zelfvertrouwen.
Wat betreft seksualiteit lees mijn artikelen en luister naar mijn podcasts erover.