05 – Israel in Egypte onderdrukt (b)
Geplaatst door Dineke van Kooten op 19 juli 2011
Praktijkvoorbeelden
Regelmatig kom ik mensen tegen, die genieten van het leven. Ze zijn geheel gefocust op hun positie ten opzicht van anderen en de wereld. Ze ontkennen in alle toonaarden dat ze struikelblokken in hun leven kennen. In hun jeugd hebben ze géén kwetsuur opgelopen: het ging goed thuis en op school. Na enig praten komt dan naar voren dat ze zo’n loyaliteit naar hun ouders hebben, dat ze die voor heilig verklaren. “Nee, mijn ouders waren zó lief en het was altijd zó gezellig!” Hun focus is gericht op een perfecte ouder en daarmee hoeven ze niet te kijken naar het gebrek dat of de beperking die elk mens heeft.
Loyaliteit is iets wat van naturen diep in ons geworteld zit. We komen nooit van onze ouders af, want een ex-moeder of een ex-vader bestaat niet. Maar het is niet eerlijk om te zeggen dat onze ouders het altijd goed gedaan hebben, want daarmee maken we heilige en/of (af)goden van onze ouders.
Eigenlijk zijn we bang om in het kijken naar onze kwetsuren en de handeling van de dader (of dat nu onze ouders, de leerkrachten en docenten of leeftijdgenoten en overheden of media en computer zijn/is) te veroordelen. We mogen ook de dader niet veroordelen! Maar we keuren wèl zijn of haar daad af! Ik blijf net zoveel van mijn ouders houden, ook al kan ik hun tekortkomingen aanwijzen. Daarvoor zijn ze èn mijn ouders èn mensen (met hun beperkingen). Misschien houd ik wel meer van ze, sinds ik het aandurfde om ook naar hun onvolkomenheden te kijken. Als we niet kunnen benoemen welke (bedoelde en onbedoelde) pijn ons is aangedaan, blijven we met een wond lopen en schiet de wond elke keer open als er iemand maar dreigt tegenaan te komen. Dat kost flink veel energie.
De Kanaänieten leefden in welvaart, maar ze verborgen een geheim: “We horen in Kanaän thuis! Dit is niet ons vaderland!” Niemand sprak er over.
Ik kom mensen in mijn praktijk tegen die zo’n prachtige buitenkant hebben. Toch maken ze een afspraak. In het begin van mijn praktijk dacht ik: “Waarom zoekt die mijn hulp?” Ik heb afgeleerd zo te denken. Ook al laat men een prachtige buitenkant zien, toch komt de aap uit de mouw: men slaapt slecht of men heeft iemand waar men heel hard tegenaan loopt en die men niet naar zijn hand kan zetten, zoals een (schoon)moeder, een kind of een echtgenoot of een werknemer /-gever of collega. Ik heb geleerd door jaren ervaring: elk mens heeft zijn pijn.
Anselm Grün zegt: “Als ik vraag naar het punt waar ik werkelijk “ik” mag zeggen, dan kom ik uiteindelijk in mijn diepste grond, die dieper is dan ikzelf. Daar stoot ik op God, die mijn diepste identiteit mogelijk maakt.”[i] “Naar God zoeken kan slechts hij die zijn eigen waarheid onder ogen ziet en zich door God steeds meer met zichzelf laat confronteren.” [ii]
Gebed
Heer, wilt U mijn ogen openen voor mijn geheimen te midden van mijn welvaart? Wilt U mij – door Uw Heilige Geest – laten zien waar ik eigenlijk thuis hoor? Wilt U mij laten begrijpen wat mijn blauwe plekken zijn? Wilt U mijn oren openen voor de dingen die ik niet wil horen, maar die U me wel wilt laten weten? Wilt U mij in gedachten brengen de woorden die ik ben vergeten, maar die voor mij belangrijk zijn?
[i] Anselm Grün, “God ervaren”; met meditatieve teksten van Maria-Magdalena Robben; [uit het Duits vertaald door: Paul Leemans]; 2001; ISBN 9020944185; Handreiking voor gelovigen die God willen ervaren, door de benedictijner monnik en theoloog. ; Tielt : Lannoo Kampen : Ten Have; 166 p 22 cm; Met lit. opg; Vert. van “Wenn du Gott erfahren willst, öffne deine Sinne” – Münsterschwarzach : Vier-Türme-Verlag, 2000, p. 18
[ii] Anselm Grün, “God ervaren”; met meditatieve teksten van Maria-Magdalena Robben; [uit het Duits vertaald door: Paul Leemans]; 2001; ISBN 9020944185; Handreiking voor gelovigen die God willen ervaren, door de benedictijner monnik en theoloog. ; Tielt : Lannoo Kampen : Ten Have; 166 p 22 cm; Met lit. opg; Vert. van “Wenn du Gott erfahren willst, öffne deine Sinne” – Münsterschwarzach : Vier-Türme-Verlag, 2000, p. 19