03 – onderkoning Jozef (d)
Geplaatst door Dineke van Kooten op 22 mei 2011
Jozef blijft de Egyptenaren als gelijkwaardige zien. Daardoor behandelt hij hen op een eerlijke en transparante manier. Hij verheft zichzelf niet boven hen en maakt hen geen slaven!! Integendeel. Jozef maakt gebruik van de winnaardriehoek (zie figuur 2).
Ook in mijn praktijk bekijk ik al heel snel deze mogelijkheid met mijn cliënten:
De winnaardriehoek behandelt de ander als zijn gelijke. Ik ben net zoveel waard als jij, ook al heeft de andere een hogere positie of meer geld en aanzien. Ik ben oké!
Een mens (Linda) is kwetsbaar en laat dat de ander (Henk) zien. Voorbeeld: Na een zware werkdag belt Linda haar man (Henk) op en vertelt hem dat zij zo moe is van deze dag, dat het voor haar vandaag niet mogelijk is om eten te koken. Eigenlijk vraagt zij: “Wil jij voor mij zorgen?” Henk echter heeft ook een zware dag achter de rug en zegt: “Erg jammer, ik zie dat je zorg nodig hebt, maar ik kan het ook niet doen.” Waarop Linda en Henk samen heel assertief kijken hoe ze er met elkaar uit kunnen komen: Linda dekt de tafel en Henk haalt eten bij de chinees. Zo hebben ze elkaar in hun waarde gelaten (niemand verwijt de ander iets!) EN ze hebben voor zichzelf gezorgd (ze hebben gedaan wat ze konden doen); en ze zijn er samen uitgekomen. Niets geen geren achter elkaar, niets geen verwijten, maar een oplossing, die voor beide partijen naar tevredenheid is.
Deze winnaardriehoek is op alle situaties van toepassing en kost geen energie, maar geeft energie omdat A en B er op een constructieve manier uitkomen en allebei winnaars zijn. De reacties van mijn cliënten zijn dan ook – wanneer ze dit gaan toepassen en na enig oefenen: “Ik wist niet dat het zo makkelijk is!”
Dreigt een kwetsbare vraag beantwoord te worden door een redder, dan voel ik dat onmiddellijk, want er wordt een appèl op mij gedaan, waar ik geen “nee” tegen mag zeggen. Door het bespreekbaar te maken (“Ik heb het gevoel dat ik eigenlijk geen ‘nee’ mag zeggen, klopt dat?”) en gebruik te maken van het handenmodel (zie situatie 2 en 3, hiervoor beschreven), kom je weer in de winnaardriehoek.
gebed
Heer, leer me ook zo’n Jozef te zijn. Dat ik in hulpsituaties niet mijn haan koning laat kraaien, maar dat ik geef wat ik kan geven en meer niet. Dat ik gefocust blijf op U en dat U mij de weg wijst. Dat het niet om mijn eer gaat, maar om Uw eer.
Open mijn ogen voor die situaties waarin ik in een dramadriehoek zit! Geef me de kracht om mezelf te zijn en te zien wat ik nodig heb of wat ik kan geven. Heer, leer me dat ik kan vragen en aannemen wat ik nodig heb en kan afslaan wat ik niet kan of niet nodig heb.